De ISO 9001:2015 norm wordt vernieuwd

De ISO 9001 norm dateert uit 2015. En dus is het tijd om deze te herzien. Hoe dat aangepakt wordt lees je in dit artikel.

ISO 9001 herzien
Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

De NEN meldt: De ISO-commissie voor kwaliteitsmanagement heeft besloten om de ISO 9001:2015 norm te gaan herzien. Eind 2023 wordt er een internationale werkgroep samengesteld. De oproep voor nominatie van projectleider en voorzitter van die commissie lopen inmiddels en daarnaast is er een ontwerpspecificatie voor commentaar aan de ISO-leden voorgelegd. De NEN-normcommissie Kwaliteitsmanagement verzorgt de Nederlandse inbreng in dit proces.

De bekendste norm uit de ISO-familie, stamt uit 2015

De ISO 9001 norm voor kwaliteitsmanagement is de bekendste norm uit de ISO-familie. In Nederland, maar ook in de rest van de wereld, zijn veel organisaties ISO 9001 gecertificeerd. De laatste versie van de ISO 9001 norm, dateert echter alweer uit 2015 en is (nog) gebaseerd op de High Level Structure, die inmiddels alweer opgevolgd is door de Harmonized Structure.

ISO 9001 is gericht op het continu verbeteren van de belangrijke onderdelen in je organisatie. Met de werkwijze van het managementsysteem ben je in staat om risico’s tijdig in kaart te brengen, het maken van fouten te beperken en tijdig maatregelen te treffen om aan de gestelde kwaliteitseisen te blijven voldoen.

Bekijk ook: Wat is ISO 9001? in 1 minuut!

Herzien of niet?

Afgelopen jaren is de ISO 9001 norm regelmatig ter discussie gesteld in de ISO-commissie: moet deze herzien worden of niet? Doorgaans is het gebruikelijk dat een norm elke paar jaar wordt herzien. Bij ISO 9001 hinkt men echter op twee gedachten: enerzijds is de norm voldoende generiek, waardoor deze in een veranderende maatschappelijke omgeving goed toepasbaar is. Anderzijds is men ook van mening dat nieuwe ontwikkelingen en inzichten in het vakgebied kwaliteitsmanagement, de onderlinge relaties tussen organisaties en (technologische) ontwikkelingen in de maatschappij, vragen om herijking. Om die reden is de volgende aanpak gehanteerd:

 • Diverse taakgroepen hebben zich over dit vraagstuk gebogen;
 • Er is een uitgebreid onderzoek onder ISO 9001 gebruikers uitgevoerd;
 • Een werkgroep heeft opkomende trends in kwaliteitsmanagement geïdentificeerd en op relevantie en impact op ISO 9001 geanalyseerd.

Dat alles leidde niet tot een eenduidige conclusie. Om die reden is er eerder dit jaar een stemming onder ISO-leden geweest met de vraag of ISO 9001 herzien moet worden of niet. Een ruime meerderheid gaf hierop een ja. Ook de Nederlandse normcommissie Kwaliteitsmanagement is actief betrokken geweest bij de internationale discussies en was voorstander van de herziening. Onder meer om ervoor proberen te zorgen dat:

 • De norm geschikter wordt voor toepassing op dienstverlening;
 • De risico gebaseerde benadering verder wordt doorgetrokken (m.n. in H8);
 • Meer pragmatische invulling over de paragraaf over ontwerp en ontwikkeling;
 • Aanscherping van de eisen voor ‘Management of Change’;
 • Meer aandacht voor inbedding van kwaliteitsmanagement in de algehele bedrijfsvoering van een organisatie;
 • Implementatie van de Harmonized Structure (uit 2021); de opvolger van de High Level Structure.

(Bron: NEN.nl)

Aanpassingen aan je managementsysteem

Het is uiteraard afwachten welke van bovengenoemde punten van de Nederlandse normcommissie ook daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden. Feit blijft dat de ISO 9001 norm in ieder geval herzien gaat worden. Dat zal nog even gaan duren, maar weet dat een aanpassing aan een norm ook altijd aanpassingen aan je managementsysteem met zich mee gaat brengen om uiteindelijk weer te kunnen voldoen aan de nieuwe (herziene) normeisen. Over het algemeen krijgt een organisatie daar doorgaans drie jaar de tijd voor.

Mochten er in de tussentijd vragen zijn over het herzien van de ISO 9001 norm of mochten er andere zaken spelen rondom kwaliteitsmanagement? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn altijd bereid om te sparren, te ondersteunen of je te voorzien van updates.

New call-to-action

Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

De contextanalyse stap voor stap!

Meer weten over de contextanalyse?

 • Leer alles over de contextanalyse
 • Al ruim 3.000 keer gedownload

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields