Leestijd: 5 minuten

De ISO 9001 jaarlijkse audit in een notendop

Ieder jaar keert de ISO 9001 audit terug: hoe zit dat precies? Dat lees je in dit artikel.

iso-9001-jaarlijkse-audit
Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Manager Keurmerksupport

Martijn Jonkers is Manager Keurmerksupport bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

Het ISO 9001 certificaat is in bezit en daarmee is het ISO 9001 traject ten einde, toch? Nee, nu begint het pas! Zodra je het ISO 9001 certificaat hebt behaald, ga je de ISO 9001 certificatiecyclus in waarin interne en externe audits een cruciale rol spelen. Die bestaat onder andere uit het opstellen van een (intern) auditplan, het onderhouden van het managementsysteem, actueel houden van documentatie, doorvoeren van verbeteringen, beheren van acties etc. Werk aan de winkel dus. Eén van de terugkerende zaken is de ISO 9001 jaarlijkse audit. In dit artikel zoomen we daarop in. Hoe gaat de interne audit ISO 9001 in zijn werk? Wat zijn de verschillende aspecten van de ISO 9001 auditcyclus? Hoe ziet de cyclus eruit? En hoe kun je een ISO 9001 audit checklist inzetten om gestructureerd te werk te gaan?

De ISO 9001 jaarlijkse audit, hoe zit dat precies?

Wanneer je een managementsysteem hebt opgezet en voldoet aan alle verplichtingen vanuit de ISO 9001 norm, vinden er (interne en externe) audits plaats. Tijdens de (externe) certificeringsaudit, die uitgevoerd wordt door een Certificerende Instantie (CI), wordt beoordeeld of je voldoet aan de eisen van de norm en of je dus gecertificeerd kunt worden. Indien dat het geval is, ontvang je het certificaat.


Vervolgens, als je voornemens bent om het certificaat te behouden, krijg je voor drie opeenvolgende jaren na certificering te maken met de ISO 9001 jaarlijkse audit. Dit is een controle- of her-certificatie audit, welke wordt uitgevoerd door een CI, waarbij wordt beoordeeld of je nog voldoet aan de eisen van de norm en dus het certificaat mag blijven voeren.

Hoe ziet de ISO 9001 auditcyclus eruit?

ISO-normen kennen zowel interne als externe audits. Beide type audits hebben hun eigen doel en aanpak. De externe audits worden uitgevoerd door een onafhankelijke certificerende instantie. Deze audits zijn verplicht om het certificaat de behalen en te behouden. De ISO 9001 jaarlijkse auditcyclus ziet er als volgt uit:

  • Jaar 1 na certificering: Controle-audit
  • Jaar 2 na certificering: Controle-audit
  • Jaar 3 na certificering: Her-certificatie-audit

Daarbij zijn controle-audits minder uitgebreid, dan een audit voor her-certificatie. Een dergelijke her-certificatie audit wordt altijd minimaal drie maanden voor de vervaldatum van het ISO 9001 certificaat plaats. Deze her-certificatie audit is even uitgebreid en vrijwel identiek aan de originele certificeringaudit.

Vergeet de interne audit ISO 9001 niet!

Wanneer we spreken over de ISO 9001 jaarlijkse audit, wordt al snel gedacht aan de (externe) audit die uitgevoerd wordt door een CI. Daarbij moet echter niet uit het oog worden verloren dat je als organisatie ook jaarlijks verplicht bent om een interne audit ISO 9001 uit te voeren waarin je:

  • Vaststelt dat je managementsysteem naar behoren functioneert;
  • ‘Bewijs’ verzamelt om aan te tonen dat je ‘in control’ bent;
  • Knel – en verbeterpunten signaleert.

Met behulp van deze output en je directiebeoordeling ga je aan de slag met (eventuele) aanpassingen van je beleid, doelstellingen en beheersmaatregelen gericht op continue verbetering. Door te acteren op de uitkomsten van de audits borg je de voortgang van verbeteringen binnen de organisatie en daarmee houd je dus ook je processen en managementsysteem op orde.

Hoe voer je een ISO 9001 interne audit uit?

Een interne audit vraagt om een gestructureerde aanpak. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding die je kunt gebruiken als een intern audit ISO 9001 voorbeeld:

  1. Plan de audit. Stel een auditplan op waarin je beschrijft welke processen en afdelingen worden geaudit en wanneer. Zorg dat je het auditplan integreert in je jaarlijkse planning.
  2. Bereid je voor. Verzamel relevante documentatie, zoals je kwaliteitsbeleid, procedures en eerdere auditrapporten. Maak een checklist op basis van de eisen van de ISO 9001 norm en de specifieke processen binnen je organisatie.
  3. Voer de audit uit. Interview medewerkers en observeer processen. Controleer of vastgelegde procedures daadwerkelijk worden gevolgd. Verzamel bewijsmateriaal, zoals registraties, rapporten en klantfeedback.
  4. Rapporteer bevindingen. Documenteer conformiteiten, afwijkingen en verbeterpunten. Bespreek de bevindingen met betrokkenen en het management.
  5. Pak actiepunten op. Werk afwijkingen en knelpunten weg door correctieve maatregelen te nemen. Stel een verbeterplan op en volg de voortgang.
  6. Evaluatie en borging. Gebruik de resultaten van de interne audit als input voor de directiebeoordeling. Zorg ervoor dat verbeteringen worden geborgd in het managementsysteem.

Haal het maximale uit je interne audit!

Wil je het maximale resultaat uit je interne audit halen? Besteed deze dan uit en laat je organisatie checken door een onfhankelijke expert!

Vraag een audit offerte aan

Is er een ISO 9001 audit checklist?

Regelmatig krijgen we de vraag gesteld of er zoiets bestaat als een standaard ISO 9001 audit checklist. Wanneer je zoiets wilt gebruiken om als het ware te kunnen ‘vinken’, dan moeten we je helaas teleurstellen: een dergelijke checklist bestaat niet. Wel kunnen we je hieronder een soort van ISO 9001 audit checklist geven waarin de zeven belangrijkste categorieën, op basis van de High Level Structure indeling, die in een ISO 9001 audit naar voren komen worden benoemd:

  1. Context van de organisatie
  2. Leiderschap
  3. Planning
  4. Ondersteuning
  5. Uitvoering
  6. Prestatie-evaluatie
  7. Verbetering

Een ISO 9001 audit checklist helpt de auditor bij het verzamelen van documentatie en informatie over o.a. kwaliteitsdoelstellingen, maatregelen, interne problemen en klanttevredenheid.

Waarom zijn audits essentieel in het ISO 9001 proces?

De ISO 9001 norm draait om het opzetten en onderhouden van een managementsysteem dat gericht is op continue verbetering. Audits, zowel intern als extern, zijn essentieel om te toetsen of het managementsysteem functioneert zoals bedoeld en voldoet aan de eisen van de norm. Ze helpen om:

  • Kwaliteit te waarborgen. Audits stellen vast of processen en procedures voldoen aan de standaarden van de ISO 9001 norm.
  • Risico’s te beheersen. Audits identificeren risico’s en knelpunten waardoor je tijdig kunt ingrijpen.
  • Continue verbetering te stimuleren. Door de verbeterpunten die aan het licht komen, vormen audits te basis voor innovatie en optimalisatie.

Ondersteuning bij ISO 9001 en/of de interne audit?

Wil je aan de slag met de implementatie van ISO 9001, wil je het ISO 9001 certificaat behouden en kun je daarbij ondersteuning gebruiken en/of wil je een interne audit uit laten voeren? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag op weg.

New call-to-action

Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Manager Keurmerksupport

Martijn Jonkers is Manager Keurmerksupport bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

Voldoet je bedrijf aan de norm eisen?

Laat het checken!

  • Bespaar tijd
  • Gegarandeerd een kwalitatieve auditor
  • Een onafhankelijke blik

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields