De ISO 14001 norm wordt aangepast

Naar verwachting wordt half 2025 de vernieuwde ISO 14001 norm gepubliceerd. In dit artikel lees je wat we er momenteel over weten.

ISO 14001 aangepast
Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

De ISO 14001 norm is toe aan een update. Deze is voor het laatst aangepast in 2015. Sinds die tijd is er wereldwijd onderzoek uitgevoerd onder de gebruikers van de norm. Om die reden wordt de ISO 14001 norm nu aangepast. Geen zorgen: niet de hele norm wordt veranderd. Er worden vooralsnog een aantal inhoudelijke wijzigingen gedaan als gevolg van de nieuwe Harmonized Structure (HS), de ‘opvolger’ van de High Level Structure. Naar verwachting wordt de nieuwe update halverwege 2025 gepubliceerd.

Waarom ISO 14001 wijzigen?

De huidige versie van de ISO 14001 norm komt uit 2015 en is nog gebaseerd op de ‘oude’ High Level Structure (HLS) die dateert uit 2012. Inmiddels is deze HLS geüpdated naar de HS. Elke ISO-managementsysteemnorm is opgebouwd uit deze structuur. Zowel nationaal als internationaal zijn veel organisaties ISO 14001 gecertificeerd. Ofwel: deze organisaties tonen aan kennis te hebben van de relevante milieuaspecten van hun producten en diensten en maatregelen te hebben getroffen om de impact van hun activiteiten op het milieu te beheersen en waar mogelijk te verminderen.

De afgelopen jaren heeft de ISO-commissie voor milieumanagement (wereldwijd) grondig onderzoek gedaan naar de noodzaak om de norm te herzien. Uit het onderzoek bleek dat gebruikers van de ISO 14001 norm diverse paragrafen binnen de norm lastig te begrijpen vonden. Samen met de update van de HLS, is geconcludeerd dat de norm toe is aan een update. Een werkgroep heeft een aantal opties voor de toekomst van ISO 14001 aan de ISO-commissie voorgelegd. Een meerderheid van de commissie stemde voor de vernieuwing van de norm. De Nederlandse normcommissie wilde zelfs een meer ingrijpende herziening van de norm, maar dit is uiteindelijk niet door de volledige commissie gekomen.

De ISO 14001 wijzigingen

Van wat er momenteel bekend is over de wijzigingen van de ISO 14001 norm weten we dat de grootste wijzigingen zitten in het verduidelijken van bestaande eisen. Het is niet de bedoeling dat er nieuwe eisen bij komen of dat bestaande eisen veranderd worden. Er komt in ieder geval een betere toelichting op de eisen uit bijlage A van de norm. Waar nodig wordt de formulering in de hoofdtekst ook aangepast. Onderwerpen die momenteel worden genoemd om te verduidelijken zijn:

 • Het levenscyclusperspectief in milieumanagement;
 • Aansluiting bij onderwerpen als klimaatverandering en circulaire economie;
 • De contextanalyse, risico’s en kansen en de link met andere hoofdstukken van de norm;
 • Externe communicatie als rapportage;
 • Verantwoordelijkheden, cultuur en medewerkersbetrokkenheid;
 • Uitbestede processen.

Hoewel bovenstaande opsomming doet denken dat er een hoop gaat veranderen in de norm, blijkt dit niet het geval. De ISO normencommissie benadrukt dat de vernieuwing van de norm niet betekent dat het gehele eisenpakket aan wordt gepast. De vernieuwing is gericht op de nieuwe Harmonized Structure en de paragrafen die als lastig werden bevonden.

Wat betekent dit voor jou?

Het is nog afwachten of de informatie die we nu hebben, ook daadwerkelijk klopt met de realiteit. In de meeste gevallen betekent een herziening van een norm dat er ook aanpassingen aan je managementsysteem gedaan zullen moeten worden. Met de omvang van de normwijziging is het nog maar afwachten of dit daadwerkelijk het geval is. Over het algemeen krijg je als organisatie drie jaar de tijd om te voldoen aan de herziene normeisen.

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over de ISO 14001 norm? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag!

Offerte aanvragen

Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

ISO 14001 veelgestelde vragen gids

Alles weten over ISO 14001? Download de handige gids met daarin alle veelgestelde vragen over deze norm op een rij!

 • Wat is ISO 14001?
 • Hoe werkt ISO 14001?
 • Praktische tips
 • In enkele stappen op weg!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields