De interactieve veiligheidsorganisatie: kennisavond 01-11-2022 met Erik Kooij

Op dinsdagavond 1 november sprak Hoger Veiligheidskundige Erik Kooij over veiligheid in organisaties. Een boeiende avond!

Kennisavond-Erik-Kooij-Stijn-Sestig
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Ieder kwartaal organiseren we bij CertificeringsAdvies Nederland (CAN) een inspirerende kennisavond binnen één van de thema’s waarop we actief zijn in onze dienstverlening. Op dinsdagavond 1 november 2022 stond de kennisavond in het CAN clubhuis in het teken van het thema ‘Arbo & Veiligheid’. Tijdens de avond mochten we gastspreker Erik Kooij verwelkomen. Erik is Hoger Veiligheidskundige, lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) en KAM-adviseur voor het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Erik nam de aanwezigen bij deze avond mee in een presentatie over het thema ‘Veiligheid in organisaties’.

‘De interactieve veiligheidsorganisatie’

De titel van de presentatie van Erik Kooij is ‘de interactieve veiligheidsorganisatie’ – ‘in search of excellence’. Alvorens er met de presentatie van Erik gestart wordt opent Stijn Sestig, adviseur bij CAN, de avond. En dat is niet geheel toevallig, want Stijn volgt momenteel de opleiding tot Hoger Veiligheidskundige (HVK) waarbij hij les krijgt van, degene die het woord deze avond van hem overneemt, Erik Kooij.

Niet vinken, maar vonken

Tijdens zijn presentatie praat Erik over het leggen van de verbinding tussen afdelingen om zo samen op te trekken op het gebied van (het verbeteren van) veiligheid, over de rol van de Arbowet binnen het thema veiligheid in organisaties en over de wijze waarop ervoor gezorgd kan worden dat veiligheid in het DNA van de organisatie verweven wordt en er een echte veiligheidscultuur ontstaat. In veel situaties zie je namelijk dat veiligheid een papieren exercitie is. Er wordt, doorgaans middels top-down benadering, een veiligheidsbeleid uitgerold, maar de operatie (ofwel de mensen op de werkvloer) die er dagelijks mee bezig zijn, kennen het hele veiligheidsbeleid niet. Het beleid sluit aan bij alle eisen, van bijvoorbeeld een managementsysteemnorm, maar heeft in de praktijk nauwelijks effect. De visie van Erik: ‘Je moet niet (af)vinken, maar vonken’.

Veiligheid is mensenwerk

Wat er ontbreekt binnen organisaties is de communicatie. De dialoog aangaan met elkaar en mensen in de operatie actief (bottom-up) betrekken bij het veiligheidsgebeuren. Veiligheid is immers onlosmakelijk verbonden met het menselijk gedrag en handelen. En dat laatste is dan ook dé uitdaging van de veiligheidskundige.

Al met al was het een boeiende avond met leuke interacties, interessante discussies en nuttige vragen. Na de sessie werd er in het CAN clubhuis nog gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

New call-to-action

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Bekijk de case study!

Lees alles over veilig werken in de KiesZon case study.

  • Praktische inzichten
  • Leren van onze klant
  • Zo kan het ook!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields