De CO2 Prestatieladder wordt herzien: Dit is wat je moet weten
De CO2 Prestatieladder krijgt een nieuw handboek. Wat er precies gaat veranderen en wanneer, vertellen we je in dit artikel.
Thijs Blom is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Thijs is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kijken naar hoe het goede uitstekend kan worden!
thijs@certificeringsadvies.nlBen jij als organisatie gecertificeerd volgens de CO2 Prestatieladder of zijn jullie bezig om dit op te pakken? Dan staat er aardig wat te veranderen. CO2 Prestatieladder beheerder SKAO is namelijk de afgelopen tijd bezig geweest met het nieuwe CO2 Prestatieladder handboek 4.0. Dit is naast de CSRD en EED audit een nieuwe ontwikkeling op het gebied van Milieu en Duurzaamheid regelgeving en certificering. Met het nieuwe handboek wordt het werken naar CO2 reductie nog serieuzer opgepakt en beter gestroomlijnd. Wat er precies verandert en op welke termijn, lees je in dit artikel!
Wat verandert er precies aan de CO2 Prestatieladder?
Er zijn een aantal zaken die zullen veranderen bij de komst van de CO2 Prestatieladder handboek 4.0. De belangrijkste veranderingen bespreken wij hieronder.
De CO2 Prestatieladder treden veranderen
De bestaande CO2 Prestatieladder niveaus worden overhoop gegooid en in een nieuwe trede-indeling gegoten. Hierbij worden de niveaus 1, 2 en 3 de nieuwe trede 1. De huidige niveaus 4 en 5 vormen straks de nieuwe trede 2. Vervolgens maken twee nieuwe treden een debuut. Trede 3 en trede 4 zullen verder gaan dan het huidige niveau 5. Daarnaast zal de nieuwe hoofdstuk indeling zich meer gaan vergelijken met de H(L)S van de ISO normeringen. Met deze verandering zal meer structuur ontstaan in de eisen die bij iedere trede horen. Om dit nog beter inzichtelijk te maken voor bedrijven zal iedere trede zijn eigen handboek krijgen, waardoor alleen maar de eisen zichtbaar zijn die ook daadwerkelijk van toepassing zijn.
Het in kaart brengen van scope 3 emissies
Een van de grootste, inhoudelijke, veranderingen is het in kaart brengen van de scope 3 emissies. Waar dit in handboek 3.1 uitsluitend was weggelegd voor niveau 4 en 5 wordt dit in het nieuwe handboek een onderdeel van elke trede. Dit zal een impact hebben op de organisatie en hoe zij omgaan met bijvoorbeeld de leveranciers die zij selecteren. Ook kijkt de norm straks breder dan alleen maar CO2 uitstoot. Zo zal er ook worden gekeken naar broeikasgassen anders dan CO2.
Scope 3 emissies
Scope 3 CO2-emissies omvatten de uitstoot in de volledige levenscyclus van producten, van grondstofwinning (upstream) tot gebruik en verwerking (downstream). Het gaat bijvoorbeeld om uitstoot bij productie, transport, onderhoud en recycling.
De grootte van de organisatie
De grote van de organisatie wordt in de huidige richtlijnen bepaald door de hoeveelheid uitstoot CO2 van een organisatie. Hier komt een verandering in om meer gelijkheid te krijgen tussen de nieuwe CO2 Prestatieladder norm en de CSRD-richtlijn. Om de grote van een organisatie te bepalen (groot of klein) wordt dan ook gekeken naar de aspecten die in de CSRD worden gebruikt. Er zal bijvoorbeeld sprake zijn van een grote organisatie wanneer aan twee van de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- Meer dan 250 medewerkers;
- Een omzet van meer dan €50 Miljoen per jaar;
- Een balanstotaal van meer dan €25 miljoen.
Wanneer verschijnt het nieuw CO2 Prestatieladder handboek?
De verwachting is dat het nieuwe CO2 Prestatieladder handboek in het eerste kwartaal van 2025 zal verschijnen. Bedrijven kunnen er vanaf dat moment al gelijk mee aan de slag. Is je organisatie nu gecertificeerd voor niveau 3 en heb je de scope 3 emissies nog niet in kaart gebracht? Geen nood! Bij een nieuwe uitgave van een norm is altijd sprake van een overgangsperiode om organisaties de tijd te geven zich voor te bereiden en zaken, waar nodig, aan te passen. Vanaf de publicatiedatum van het nieuwe handboek zal een overgangstermijn van 18 maanden ingaan. Als de norm 1 januari wordt gepubliceerd dan zal dit betekenen dat per 1 juli 2026 alleen nog het nieuwe handboek gecertificeerd kan worden.
Meer informatie?
Heb je vragen over de overgang van het huidige CO2 Prestatieladder handboek naar de vernieuwde versie? Of ben je op zoek naar ondersteuning hierbij? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!
Thijs Blom is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Thijs is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kijken naar hoe het goede uitstekend kan worden!
thijs@certificeringsadvies.nlGoed voorbereid zijn op de nieuwe CO2 norm?
Neem dan vrijblijvend contact op!
- Ervaren adviseurs
- Vrijblijvend advies
- Jouw organisatie als uitgangspunt