De belangrijkste ISO 9001 certificering eisen in 10 minuten!
De ISO 9001 certificering eisen kennen? De belangrijkste eisen in maximaal 10 minuten, gebaseerd op de ISO 9001: 2015 norm. We nemen je per hoofdstuk uit de norm, stap voor stap mee. Zo weet je hoe de ISO 9001 norm is opgebouwd.


Martijn Jonkers is Manager Keurmerksupport bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.
martijn@certificeringsadvies.nlWil je ISO 9001 behalen? Dan vraag je je af wat de ISO 9001 certificering eisen zijn. Want dat ISO 9001 over kwaliteit gaat, dat is bekend. En dat de invalshoek klanttevredenheid is, is ook oud nieuws. Op zich goede uitgangspunten natuurlijk, maar je wilt graag weten wat de inhoudelijke eisen voor ISO 9001 certificering zijn.In dit artikel gaan we in op de ISO 9001 certificering eisen voor jouw organisatie. In maximaal 10 minuten weet je wat de belangrijkste eisen zijn. Dit artikel is echter geen letterlijke kopie van de ISO 9001 norm. Mocht je tot in detail willen weten wat de ISO 9001 certificering eisen zijn, dan kun je de ISO 9001 norm bestellen bij de NEN.Mocht je aan de slag willen met de implementatie van ISO 9001, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!
Alles weten over ISO 9001?
Op onze ISO 9001 pagina vertellen we je alle ins en outs over de ISO 9001 norm.
ISO 9001 certificering eisen per hoofdstuk
De ISO 9001 norm heeft tien hoofdstukken. Hoofdstuk 1 t/m 3 zijn algemene hoofdstukken; deze komen terug in vrijwel iedere ISO-norm. In hoofdstuk 4 t/m 10 worden de specifieke ISO 9001 eisen benoemd. Hier zullen we ons in dit artikel op focussen.
Hoofdstuk 4: de context(analyse) van de organisatie
De ISO 9001 certificering eisen in hoofdstuk 4 gaan over de context waar de organisatie binnen functioneert. Dit is voornamelijk op strategisch niveau. Hier komen twee belangrijke onderwerpen naar voren, namelijk de stakeholderanalyse en de risicoanalyse. In onderstaande afbeelding wordt schematisch weergegeven wat de rol van de contextanalyse is binnen een ISO norm:

A) Stakeholdermanagement
De eis voor dit onderwerp is de stakeholders (belangenpartijen) en hun verwachtingen in kaart brengen. Vervolgens moet je beoordelen of je voldoet aan deze verwachtingen en of je dit wilt (of moet) verbeteren.
B) Risicomanagement: actuele issues
Hier eist de ISO 9001 norm dat je vaststelt welke actuele zaken er rondom jouw organisatie spelen. Kansen en bedreigingen moeten worden vastgesteld inclusief eventuele maatregelen. Met andere woorden: risicomanagement.
Hoofdstuk 5: leiderschap en betrokkenheid van directie
Hoofdstuk 5 van de ISO 9001 norm gaat over leiderschap en betrokkenheid van de directie. Belangrijke onderwerpen zijn:
A) Betrokkenheid bij het kwaliteitsmanagementsysteem
De ISO 9001 norm eist hier bijvoorbeeld dat de directie haar verantwoordelijkheid neemt voor de doeltreffendheid van het kwaliteitssysteem en het belang hiervan communiceert.
B) Beleid
De directie moet een kwaliteitsbeleid vaststellen, implementeren, onderhouden en kenbaar maken. Een manier om dit in de praktijk te brengen is het opstellen van een beleidsverklaring.
Hoofdstuk 6: planning
Het onderwerp van dit hoofdstuk is planning. Hierbij zal de organisatie acties moeten vaststellen om risico’s en kansen op te pakken. Uiteraard slaat dit terug op de risico’s en kansen die in hoofdstuk 4 zijn vastgesteld. Belangrijke eisen zijn:
- Opstellen van kwaliteitsdoelstellingen.
- Opstellen van plannen om de kwaliteitsdoelstellingen te bereiken.
Hoofdstuk 7: middelen voor het kwaliteitssysteem
Binnen dit hoofdstuk zijn de ISO 9001 certificering eisen van toepassing op het vaststellen en beschikbaar maken van middelen voor het kwaliteitssysteem. Bijvoorbeeld:
- Personen aanwijzen en beschikbaar stellen voor implementatie van het kwaliteitssysteem.
- Creëren van een geschikte omgeving voor de uitvoering van processen. Bijvoorbeeld een omgeving met een goede hygiëne.
- Kennis- en competentiemanagement. Hierbij moet de organisatie bepalen welke kennis nodig is om het product of de dienst te leveren. Daarnaast moeten de mensen in de organisatie competent genoeg zijn om alle processen uit te voeren. Deze competenties en kennis moeten op peil worden gehouden.
ISO 9001 (norm)training nodig?
Wil je meer weten over de ISO 9001 norm? Volg dan een ISO 9001 normkennis training, een ISO 9001 audittraining en/of een ISO 9001 praktijktraining. Dit alles en meer kwaliteitstrainingen vind je bij de CAN Academy, onze opleidingstak.
Hoofdstuk 8: uitvoering
Dit is een belangrijk hoofdstuk. De eisen binnen dit hoofdstuk hebben namelijk directe impact op je kernactiviteiten. Het onderwerp is dan ook uitvoering. Belangrijk in dit hoofdstuk:
A) Operationele planning en beheersing
Onder andere het vaststellen van eisen voor producten en diensten en de middelen die nodig zijn om aan de eisen te voldoen.
Impressie van ons managementsysteem?
Alleen de zaken die relevant zijn voor jouw organisatie worden opgenomen in het managementsysteem, gebaseerd op een risico- en omgevingsanalyse. Benieuwd naar het managementsysteem?
B) Communicatie met de klant
Bijvoorbeeld het opstellen van een ISO 9001 klachtenprocedure.
C) Ontwerp en ontwikkeling
Een ontwerp- en ontwikkelproces moet worden opgezet om de levering van producten en diensten te regelen. Hierbij moet onder andere rekening worden gehouden met de complexiteit van de ontwerp- en ontwikkelactiviteiten en de eisen die gesteld worden aan de specifieke soorten producten en diensten. Ook moeten er resultaten worden vastgesteld welke behaald moeten worden.
Klantcase Fastned:
Thijs Baars: “We zijn blij verrast met het resultaat, we hadden niet verwacht dat het mogelijk was om ISO 9001, 14001 en 27001 te certificeren zonder handboeken. In slechts 3(!) maanden was het traject afgerond en vond de audit van BSI plaats. Veel sneller dan we verwacht hadden. Gelukkig hebben we voor het gehele traject de begeleiding ingeschakeld van CertificeringsAdvies Nederland, want zonder hen waren we als een kip zonder kop aan de slag gegaan.”
De hele ervaring van Thijs lezen? Bekijk klantcase Fastned.
D) Beheersing van extern geleverde processen, producten en diensten
In dit gedeelte komt bijvoorbeeld een leveranciersbeoordeling naar voren. Hoe is de leveringsbetrouwbaarheid van je leveranciers?
Hoofdstuk 9: evaluatie van prestaties
Inmiddels zijn we aangekomen bij hoofdstuk 9. Hieronder valt de evaluatie van prestaties. Belangrijk in dit hoofdstuk:
A) Klanttevredenheid
Hier draait het om het verkrijgen van informatie om te bepalen of aan de behoeften en verwachtingen van je klanten voldaan wordt. Bijvoorbeeld door klanttevredenheidsonderzoek.
B) Interne audit
Eenvoudig gezegd: middels een ISO 9001 interne audit periodiek beoordelen of het kwaliteitssysteem nog voldoet aan je eisen en aan de ISO 9001 certificering eisen.
Interne audit uit laten voeren?
Eén van de ISO 9001 eisen is het (laten) uitvoeren van een interne audit. Meer informatie of direct een audit aanvragen? Bekijk interne audit
C) Directiebeoordeling
Binnen dit onderdeel moet de directie o.a. kansen voor verbetering vaststellen. Daarop aansluitend moet informatie worden bijgehouden als bewijs van de resultaten van de directiebeoordeling.
Hoofdstuk 10: verbetering
Last but not least: het laatste hoofdstuk van de ISO 9001 norm; Verbetering. Belangrijke eisen in dit hoofdstuk:
A) Afwijkingen en maatregelen
Wanneer een afwijking aan het licht komt moet hierop gereageerd worden en indien noodzakelijk dienen er maatregelen te worden getroffen om de afwijking te beheersen. Hier moet documentatie van worden bijgehouden, bijvoorbeeld door een afwijkingenformulier in het kwaliteitssysteem.
B) Continue verbetering
Met de output van de directiebeoordeling moet bepaald worden of er behoeften of kansen zijn die moeten worden opgepakt.
Te veel ISO 9001 certificering eisen?
Het is duidelijk dat er nogal wat ISO 9001 certificering eisen zijn die gesteld worden aan een organisatie. Het is belangrijk om je te allen tijde te realiseren dat ISO 9001 certificering geen doel op zich is. ISO 9001 is bedoeld als middel om organisaties houvast te geven voor kwaliteitsmanagement en continu te verbeteren.
Met de komst van de ISO 9001: 2015 norm is er veel veranderd ten opzichte van de ISO 9001: 2008 versie. In de ISO 9001: 2015 wordt de organisatie centraal gesteld. Wat zijn jouw specifieke bedrijfsrisico’s en wat voor maatregelen kun je daar tegen nemen? En wie zijn je stakeholders en hoe voldoe je aan hun verwachtingen? Belangrijke vragen voor iedere organisatie, want tevreden klanten zijn immers een must-have!
Partner in Certificeren!
CertificeringsAdvies Nederland helpt als Partner in Certificeren bedrijven een ISO 9001 managementsysteem op te zetten dat gebaseerd is op de organisatie én voldoet aan de ISO 9001 certificering eisen. Want alleen een kwaliteitssysteem dat gebaseerd is op jouw specifieke situatie geeft meerwaarde. Benieuwd? Neem gerust contact met ons op. Direct aan de slag met ISO 9001? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan!

Martijn Jonkers is Manager Keurmerksupport bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.
martijn@certificeringsadvies.nlDirect aan de slag met ISO 9001?
Voldoe aan de eisen en verbeter je organisatie!
- Deskundige adviseurs
- Praktische opzet
- Vrijblijvende offerte op maat