Code 95 halen, voor chauffeurs een welbekende term. Toch gaat de term code 95 ook vaak gepaard met veel vragen. Want wat is code 95 precies? Hoe behaal je code 95? En hoe zit het met die 35 uur aan scholing? In dit blogartikel vertellen we je meer over code 95 en leggen we ook uit op welke manier je scholing kunt volgen in de vorm van diverse opleidingen.
Code 95 verplicht
In de Europese Unie geldt de zogenaamde ‘Richtlijn vakbekwaamheid’. Dit is een vanuit de EU verplichte kwalificatie waarmee een minimum wordt gesteld aan de eisen waaraan beroepschauffeurs moeten voldoen op het gebied van:
- Veiligheid
- Vakbekwaamheid
- Milieu
Wie moet code 95 halen?
Alle vrachtauto- en buschauffeurs uit de Europese Unie en vrachtwagen- en buschauffeurs die in de Europese Unie werken, dienen een geldige code 95 op hun rijbewijs hebben, als zij het rijbewijs voor hun beroep gebruiken.
Code 95 halen is mogelijk voor houders van een rijbewijs C, C1 en/of D, D1, eventueel aangevuld met E. Achter de rijbewijscategorie wordt dan ‘95’ toegevoegd met een bepaalde geldigheidsdatum daarbij. De code 95 is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing. In sommige gevallen kan het zo zijn dat er een vrijstelling van toepassing is, kijk daarvoor op de website van het CBR.
Punten voor code 95
Wanneer je als chauffeur werkzaam bent, dan moet je voldoen aan de minimumeisen van de ‘Richtlijn vakbekwaamheid’. Vanuit de richtlijn is bepaald dat chauffeurs een minimumaantal uren code 95 per vijf jaar aan scholing dienen te besteden.
- Het minimaal aantal uren is op dit moment vastgesteld op 35 uur per vijf jaar.
- Van deze 35 uur dient men minimaal zeven praktijkuren te volgen.
Wanneer je als chauffeur aan deze eis qua uren voldoet dan wordt op je rijbewijs, achter de betreffende voertuigcategorie, ‘code 95’ vermeld. Via de website van het CBR is inzichtelijk hoeveel nascholingsuren er op je naam geregistreerd staan. Ook je werkgever kan deze uren inzien.
Indien je als chauffeur niet voldoet aan deze eis, dan is het niet meer toegestaan om het vak beroepschauffeur uit te oefenen. Voor chauffeurs is het dus noodzakelijk dat zij de nascholingsuren behalen.
Code 95 opleidingen
Om aan de uren voor code 95 te komen als chauffeur kun je allerlei opleidingen volgen. Via de CAN Academy, het opleidingsplatform van CertificeringsAdvies Nederland, kunnen wij allerlei opleidingen volgens code 95 verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan BHV-trainingen, VCA-cursussen en Heftruck opleidingen. Onze opleidingen zijn als open training te volgen, maar ook e-learning of incompany trainingen bij jouw bedrijf op locatie behoren tot de mogelijkheden.