CO2 Prestatieladder kosten: hoe is de kostenstructuur opgebouwd?

De CO2 Prestatieladder is een handig duurzaamheidsinstrument. Maar wat gaat zoiets je organisatie kosten?

CO2-Prestatieladder-Kosten
Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Wanneer je met de CO2 Prestatieladder aan de slag wilt gaan is het relevant om na te gaan wat de bijbehorende investering daarvoor is. Je wilt immers weten wat de CO2 Prestatieladder kosten zijn. In dit blogartikel zetten we voor je uiteen hoe de kostenstructuur van de CO2 Prestatieladder is opgebouwd. Het is namelijk zo dat er diverse factoren van invloed zijn op de kostenstructuur. Dat betekent dat er geen eenduidig antwoord gegeven kan worden op de vraag ‘wat zijn de CO2 Prestatieladder kosten?’. Deze zijn namelijk voor iedere organisatie anders.

De CO2 Prestatieladder: een handig duurzaamheidsinstrument

De CO2 prestatieladder is een duurzaamheidsinstrument en tevens een handig hulpmiddel waarmee je het energieverbruik van je organisatie in kaart kunt brengen om vervolgens een kostenbesparing te realiseren. Daarnaast is het mogelijk om met behulp van de CO2 Prestatieladder te voldoen aan de wettelijke eisen en de energieprestaties continu te blijven verbeteren. Win-win dus!

Met welke kosten voor CO2 prestatieladder moet ik rekening houden?

Wanneer je aan de slag gaat met implementatie van de CO2 Prestatieladder binnen je organisatie, dan zijn er een aantal factoren van invloed. Allereerst is het zo dat je er voordeel van hebt als je eerder al stappen hebt genomen op het gebied van energie-efficiëntie. Des te meer hierin is geïnvesteerd, des te makkelijker het is om de CO2 Prestatieladder te implementeren.

Een goed startpunt is om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Is er reeds een certificering aanwezig binnen je organisatie op gebied van energie, milieu en/of duurzaamheid? Denk aan ISO 14001ISO 50001, ISO 26001 of het uitvoeren van een EED.
  • Hoe borg je dat je organisatie voldoet aan de wettelijke eisen op gebied van milieu, energie en/of duurzaamheid?
  • Heb je (reeds) rekening gehouden met relevante risico’s met betrekking tot de energiemarkt en acties/maatregelen ingezet om deze risico’s te beheersen? Denk daarbij aan de recente verhoging van de gastarieven/stopzetten van de gasvoorziening vanwege politieke problemen (Rusland en Oekraïne).
  • Zijn er initiatieven in de organisatie aanwezig waarbij energiespreaties worden gemonitord? Bijvoorbeeld door middel van KPI’s?

Met behulp van het antwoord op deze vragen kan een inschatting worden gemaakt omtrent de hoeveelheid werk die moet worden verricht voor de implementatie van de CO2 Prestatieladder. Dat gaat vanzelfsprekend gepaard met een inschatting van de tijdsbesteding en daaraan gekoppeld het kostenplaatje.

Ondersteuning bij de implementatie?

Het implementeren van de CO2 Prestatieladder vraagt om bepaalde kennis en kunde. Uiteraard is het mogelijk om het in huis uit te voeren, zonder gebruik te maken van externe hulp. Anderzijds is het zo dat wanneer je er wel voor kiest om externe hulp in te schakelen, bijvoorbeeld middels een adviseur, dat die externe persoon bepaalde kennis en vaardigheden meebrengt, waardoor het proces sneller en efficiënter verloopt. Daarmee bespaar je bijvoorbeeld ook weer kosten.

Wanneer de CO2 Prestieladder geïmplementeerd is binnen je organisatie, is het van belang dat er een interne audit uit wordt gevoerd. Deze audit kun je zelf uitvoeren, maar omwille van de onafhankelijkheid kan het ook verstandig zijn om deze uit te laten voeren door een externe adviseur. Op die manier wordt de audit op objectieve en onpartijdige wijze uitgevoerd. Dit kan tevens veel tijd besparen.

Kosten voor de (externe) audit

Zodra de CO2 Prestatieladder in de organisatie geïmplementeerd is en de interne audit is uitgevoerd, is het tijd voor het uitvoeren van een externe audit. Deze wordt ook wel de certificeringsaudit genoemd. De externe audit mag alleen worden uitgevoerd door een partij die daartoe bevoegd is, ofwel een Certificerende Instantie (CI). Het is raadzaam om bij diverse CI’s een offerte op te vragen voor deze certificeringskosten. De kosten kunnen namelijk per partij verschillen. Op basis van die offertes kan er een weloverwogen keuze worden gemaakt.

CO2 Prestatieladder kosten uiteengezet

Zoals hierboven benoemd zijn er diverse factoren van invloed op de kostenstructuur voor de CO2 Prestatieladder.

  • De grootte en complexiteit van de organisatie;
  • De mate waarin processen reeds zijn ingeregeld;
  • De implementatiekosten: in huis of (deels) uitbesteden;
  • De interne auditkosten (in huis of deels uitbesteden)
  • De externe audit of certificeringskosten.

Deze factoren samen bepalen wat de kosten voor de CO2 Prestatieladder zijn voor jouw organisatie. Uiteraard kunnen we je daar meer inzicht in geven. Wil je weten wat het kostenplaatje voor jouw organisatie is en/of aan de slag met implementatie van de CO2 Prestatieladder? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!

New call-to-action

Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Start vandaag nog met verduurzamen!

Download de infogids Duurzaam Ondernemen

  • Inzicht in relevante wet- en regelgeving
  • De noodzaak van verduurzamen
  • Een handig stappenplan

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields