Certificeringen in de arbeidsbemiddelingbranche: welke heb je nodig?

Als je actief bent als arbeidsbemiddelaar heb je vast al eens de vraag gekregen naar bepaalde certificeringen. Of het nu gaat om NEN 4400, ISO 27001, VCU of ISO 9001: allemaal zijn het populaire normen die we regelmatig terugzien binnen de uitzendbranche.

Arbeidsbemiddelingsbranche
CAN ster
CertificeringsAdvies Nederland
Manager Algemeen

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren! Met diverse diensten en tools helpen we je altijd naar een oplossing op maat!

info@certificeringsadvies.nl

Als je actief bent als arbeidsbemiddelaar heb je vast al eens de vraag gekregen naar bepaalde certificeringen. Of het nu gaat om NEN 4400, ISO 27001, VCU of ISO 9001: allemaal zijn het populaire normen die we regelmatig terugzien binnen de uitzendbranche. En dat is ook niet zo gek! Als arbeidsbemiddelaar heb je namelijk veel te maken met persoonsgegevens, opdrachtgevers en werknemers. Factoren waarmee je zorgvuldig om moet willen gaan. In dit artikel vertellen we je daarom meer over de bekendste certificeringen in de uitzendbranche!

VCU

VCU staat voor Veiligheid Checklist Uitzendorganisaties en is ontwikkeld om de veiligheid van uitzendkrachten te borgen. Als arbeidsbemiddelaar toon je met een VCU-certificering aan dat je de veiligheid van uitzendkrachten vooropstelt. Deze norm is voornamelijk bedoeld voor uitzendbureaus die personeel uitzenden naar VCA-gecertificeerde organisaties.

Wanneer je de VCU-certificering gaat behalen, stel je een managementsysteem op waarin je omschrijft hoe je omgaat met veiligheid en gezondheid. Dit wordt vanuit de norm het ‘VG Beheerssysteem’ genoemd. Een aantal voordelen van VCU:

 • De certificering heeft commerciële waarde;
 • Je verlaagt verzuimkosten;
 • Je toont aan dat je een professionele arbeidsbemiddelaar bent;
 • Je voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

NEN 4400

De NEN 4400 norm is een internationaal geaccepteerde norm waarmee je aantoont dat je financiële zaken op orde zijn. Daarmee wordt het risico voor je opdrachtgevers kleiner. Het inlenen van arbeid of het uitbesteden van werk wordt hiermee fraudebestendig. Met deze norm kan namelijk worden bepaald of een organisatie aan haar verplichtingen voldoet, zoals:

 • De aangifte en afdracht van loonbelasting, sociale verzekeringspremies en omzetbelasting;
 • Het uitvoeren van identiteitscontroles, de administratie van identiteitsdocumenten en de controle van iemands gerechtigheid om te werken in Nederland.

Vanuit VCU (zie hierboven) is het NEN 4400-1 certificaat ook een eis voor uitzendorganisaties. Omdat de NEN 4400 certificering te behalen moet je een aantal zaken kunnen aantonen. En om dit te kunnen doen stel je een managementsysteem op. Aan sommige eisen voldoe je (als het goed is) automatisch al door de geldende wet- en regelgeving. Vanuit SNA (Stichting Normering Arbeid) worden nog een aantal andere eisen gesteld, zoals:

 • Juistheid van loonbetalingen met het oog op de Wet Minimumloon;
 • De controle op personeelsdossiers.

ISO 27001 + AVG

ISO 27001 is wederom een internationaal geaccepteerde norm en richt zich op het procesmatig inrichten van informatiebeveiliging, zowel online als offline. Je kunt je voorstellen dat deze norm in de uitzendbranche zeer gewaardeerd wordt! De basis van de ISO 27001 certificering bestaat uit:

 • Risicoanalyse. Informatie beveiligen gebeurt op basis van risico’s in relatie tot de eisen/verwachtingen met betrekking tot de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van de informatie. Om die risico’s in kaart te brengen is een risicoanalyse op de processen binnen je organisatie nodig. Op basis van die risico’s worden beheersmaatregelen genomen.
 • Beheersmaatregelen. ISO 27001 kent (een annex met) veertien hoofdstukken waarin technische en organisatorische informatiebeveiligingsbeheersmaatregelen worden aangereikt. Met de voor jouw organisatie relevante maatregelen ga je aan de slag.
 • Managementsysteem (Plan-Do-Check-Act). Je introduceert een manier van werken in je organisatie waarmee je continu monitort of de getroffen beheersmaatregelen tot het gewenste effect leiden (risicobeheersing) en waarmee je aantoonbaar werkt aan continue verbetering.

Voldoen aan relevante wet- en regelgeving is ook een onderdeel van ISO 27001. In dat kader komt ook de AVG hierbij al snel om de hoek kijken. Voldoe je niet aan deze wetgeving, dan riskeer je hoge boetes. Met het oog op de hoeveelheid persoonsgegevens die omgaan in de arbeidsbemiddelingbranche, is AVG dus ook een zeer relevant onderwerp. Privacy en informatiebeveiliging gaan tenslotte hand in hand.

ISO 9001

ISO 9001 is een kwaliteitsnorm waarmee je aantoont dat je de processen binnen je organisatie zodanig hebt ingericht dat je continu monitort of jouw producten/diensten aan de eisen van je klanten/stakeholders en de geldende wet- en regelgeving voldoen, daarin actief zoekt naar verbetermogelijkheden en inspeelt op kansen en bedreigingen. Op basis daarvan leg je zaken vast in een managementsysteem. ISO 9001 is een norm die van toepassing is op iedere branche, waaronder de arbeidsbemiddelingbranche. Een aantal voordelen van deze norm:

 • De commerciële waarde (je voldoet aan de vraag vanuit opdrachtgevers: vaak is ISO 9001 een eis bij aanbestedingen);
 • Je focust op (verbetering van) klanttevredenheid;
 • Je voldoet aan geldende wet- en regelgeving;
 • Je toont aan dat je een professionele arbeidsbemiddelaar bent, waarmee je concurrentievoordeel kunt behalen!

VCU snel op weg gids

CAN ster
CertificeringsAdvies Nederland
Manager Algemeen

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren! Met diverse diensten en tools helpen we je altijd naar een oplossing op maat!

info@certificeringsadvies.nl

Snel op weg naar een VCU certificaat?

Download geheel vrijblijvend de handige VCU Snel op weg gids

 • Wat houdt VCU in?
 • Wat zijn de kosten?
 • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields