Certificeren volgens de Veiligheidsladder

Certificeren volgens de Veiligheidsladder: highlights vanuit het webinar. Webinar gemist? Bekijk deze dan terug of lees hier de highlights!

Veiligheidsladder treden
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

In juli 2012 bedacht ProRail een tool om het veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie in kaart te brengen: de Veiligheidsladder. Het goed functioneren van deze tool binnen verschillende organisaties (het meetbaar maken van het veiligheidsbewustzijnsniveau), heeft ervoor gezorgd dat de NEN deze norm heeft overgenomen. Inmiddels hebben zij deze Nederlandse norm geïnternationaliseerd onder de naam: Safety Culture Ladder. Omdat deze norm opkomend is, hebben we er onlangs een webinar over verzorgd: Certificeren volgens de Veiligheidsladder. In dit artikel lees je een aantal highlights uit het webinar!

Wat doet de Safety Culture Ladder?

De Veiligheidsladder legt de focus op het veiligheidsbewustzijn. Daarmee gaat houding, gedrag en cultuur gepaard. Hoe gaan mensen met elkaar om? Hoe staat de directie tegenover de veiligheid? Hoe zit het met de meldingsbereidheid op het gebied van veiligheid? Dit is ook direct het grote verschil met de bekende VCA-norm. Binnen de VCA-norm beschrijf je zaken. De Safety Culture Ladder brengt deze zaken als het ware tot uiting in de praktijk.

De opzet van de Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder bestaat uit 5 treden:

  • Trede 1 Pathologisch: ‘We doen niet zo heel veel aan veiligheid binnen onze organisatie. We moeten geld verdienen, dus we kijk er niet zoveel naar.’
  • Trede 2 Reactief: ‘We veranderen nadat er iets is misgegaan, maar we vallen alsnog wel vaak terug in onze ‘oude patronen’.’
  • Trede 3 Berekenend: ‘We hebben als organisatie zijnde veiligheidsregels opgesteld en hechten hier waarde aan, omdat het ons uiteindelijk voordeel oplevert.’
  • Trede 4 Proactief: ‘Veiligheid staat hoog op onze agenda en zit in onze cultuur. We vinden het belangrijk om het veiligheidsbewustzijn van onze medewerkers ook te verhogen. We nemen initiatieven en evalueren onze verbeteringen.’
  • Trede 5 Vooruitstrevend: ‘Veiligheid zit in onze cultuur en is volledig geïntegreerd in al onze bedrijfsprocessen. Onze medewerkers spreken directie erop aan (en andersom).’

Daarnaast bestaat de norm uit 6 bedrijfsaspecten:

  • Leiderschap & betrokkenheid: Hoe is het contact met de directie? Zijn ze vaak op locatie? Of sturen ze alleen aan op veiligheid? Hoe vindt de communicatie plaats? Top-down of bottom-up?
  • Beleid & strategie: Is het beleid duidelijk bekend en wordt dit ook gedragen door de organisatie? Hoe zit het met de handhaving?
  • Organisatie & opdrachtnemers: Hoe worden onderaannemers geselecteerd? Welke rol speelt veiligheid hierbij? Zijn medewerkers bereid om bij te leren?
  • Werkplek & procedures: Gebeuren dingen in de praktijk ook zoals ze beschreven zijn? Gaan mensen op met een LMRA (Last Minute Risicoanalyse)? Staat de directie open voor verbetervoorstellen en worden deze ook daadwerkelijk doorgevoerd?
  • Afwijking & communicatie: Staat de organisatie open voor het melden van incidenten? Worden er maatregelen genomen omtrent incidenten?
  • Audits & statistieken: Is je beleid gebaseerd op cijfermatig denken?

Soorten Safety Culture Ladder certificeringen

Voorheen was er 1 soort Safety Culture Ladder certificering, maar dit bleek voor veel organisaties niet passend. De NEN heeft daarom 4 verschillende producten van de Safety Culture Ladder opgesteld:

  • Safety Culture Ladder Original
  • Safety Culture Ladder
  • Safety Culture Ladder Light
  • Approved Self Assessment

Welke vorm van de SCL past bij jou? Doorloop de SCL Keuzeboom!

Vul onze SCL Keuzeboom om erachter te komen welke vorm van de Safety Culture Ladder bij je past! Daarin geven we je aan de hand van door jou ingevulde antwoorden een aanbeveling over de vorm van de Safety Culture Ladder waarmee jouw organisatie aan de slag kan gaan om te voldoen aan de eisen/wensen van een opdrachtgever. Indien je dat wenst kunnen we daarna ook geheel vrijblijvend contact met je opnemen om je te voorzien van passend advies of op weg te helpen.

Wil je de SCL Keuzeboom doorlopen? Klik dan op de oranje button ‘Start keuzeboom’ en beantwoord de vragen:

Veiligheidsladder informatiesheets

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Informatiesheets Veiligheidsladder

Kom alles te weten over de Veiligheidsladder!

  • De verschillende treden uitgelicht
  • Inzicht in het certificatieschema
  • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields