Leestijd: 5 minuten

Certificeren volgens de Veiligheidsladder: FAQ

Ons webinar 'Certificeren volgens de Veiligheidsladder' gemist? Lees dan in dit artikel de antwoorden op de meestgestelde vragen!

Veiligheidsladder FAQ
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Ben je van plan om te gaan certificeren voor de Veiligheidsladder? Dan heb je vooraf wellicht wat vragen. Onlangs hebben we bij CertificeringsAdvies Nederland een webinar georganiseerd: Certificeren volgens de Veiligheidsladder. Dit webinar kun je eenvoudig terugkijken. Om het je makkelijk te maken, hebben we de vragen die werden gesteld tijdens het webinar vast voor je op een rij gezet in dit artikel!

*Transcriptie onderaan deze pagina

1. Is ISO 9001 nodig om te certificeren voor deze veiligheidscertificering?

De Safety Culture Ladder is een op zichzelf staande norm over de houding en het gedrag ten opzichte van veiligheid. Het is dus niet verplicht om een certificaat aan te tonen voor overige certificeringen, zoals ISO 9001. Het hebben van een veiligheidsbeleid, bijvoorbeeld van een VCA-norm, kan wel houvast geven voor de medewerkers als basis van het veiligheidsbewustzijn.

2. Wat is de waarde van de Approved Self Assessment als er geen trede vermelding is? En er bijvoorbeeld wel trede 2 vereist is?

De waarde van het Approved Self Assessment zit hem in de essentie van de norm. Ondanks dat er geen certificaat wordt uitgegeven, heeft de organisatie na uitvoering van de zelfevaluatie inzicht verkregen in het eigen veiligheidsbewustzijn en kan het hierop acties ondernemen om dit te behouden/verhogen. Het aantonen van het behalen van de Approved Self Assessment kan daarnaast meerwaarde opleveren voor je opdrachtgever als hij dat verplicht. Ga hierover dus het gesprek aan!

3. Zit er een overeenkomst tussen VCA en de Veiligheidsladder/SCL?

VCA kijkt naar de veiligheid op en rond werkplekken door procedures en documenten. De Safety Culture Ladder kijkt naar de houding en het gedrag van de mensen (cultuur). Bij VCA wordt veiligheidsbewustzijn belangrijker en is bij VCA** zelfs een eis. De Safety Culture Ladder maakt de houding en het gedrag dus aantoonbaar.

4. Geldt de eis voor de trede ook voor mensen die ik inleen?

Je cultuur (en de beoordeling hiervan via de Safety Culture Ladder) geldt voor alle medewerkers door je hele organisatie heen. Onder andere dus directie, management, operationele medewerkers, maar ook ingehuurden bepalen uiteindelijk de veiligheidscultuur.

5. Wat voor soort vragen staan erin de SAQ (NEN webtool)?

In de NEN webtool worden verschillende vragen gesteld per bedrijfsaspect. Het aantal vragen is afhankelijk van het soort SAQ:

  • Compact: 72 vragen
  • Extended: 233 vragen

Per vraag staan de antwoorden per trede aangegeven. Het resultaat van deze antwoorden bepaalt uiteindelijk de trede waarop je huidige veiligheidsbewustzijn wordt berekend. Voor zowel het Approved Self Assessment als voor de SCL Light, is het verplicht om de webtool van de NEN te gebruiken. De reden hiervoor is dat beide producten niet worden getoetst aan de hand van een audit, maar aan de hand van een beoordeling van het uitgevoerde proces.

6. Heb je een voorbeeld van bedrijven die deze certificering hebben behaald?

Er zijn verschillende organisaties in het bezit van het certificaat. Op de site van de Veiligheidsladder is hiervan een register te vinden. Voornamelijk zijn dit de ondertekenaars en onderschrijvers van de Governance Code in de bouwbranche.

7. Welke manieren zijn er om het veiligheidsbewustzijn te verhogen?

Om het veiligheidsbewustzijn te verhogen zijn verschillende methodes te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het organiseren van een veiligheidsdag rondom een thema
  • Het maken van een specifiek verbeterplan met daarin doelstellingen en toegepaste methodes
  • Het gebruiken van een app voor het melden van incidenten en/of gevaarlijke situaties en deze bespreken met je gehele organisatie
  • Beloningssystemen

8. Kun je deze certificering halen bij een bedrijf van 2 medewerkers? Een beginnend startend bedrijf met potentiële groei voor de toekomst?

De norm schrijft voor dat je vanaf 5 personen kunt spreken van een bedrijfscultuur. Het is daardoor vanuit de norm niet mogelijk om met 2 personen de certificering te behalen. Het is eventueel wel mogelijk waarden te beschrijven die voor je organisatie belangrijk zijn, ter bevordering van veilig werken. Deze waarden moeten dan uiteraard terugkomen in je werkwijze. Op die manier kun je het ook overbrengen op eventueel nieuw personeel waardoor je het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie standaard naar een hoger niveau tilt.

9. Wat is de doorlooptijd van de Safety Culture Ladder?

De doorlooptijd van de SCL wordt bepaald door een aantal factoren. Allereerst is het goed om een 0-meting te doen. Hiermee krijg je een goed beeld van waar je staat bij de start. Hierna bepaal je het doel en de weg naar het doel toe. Dit is afhankelijk van de GAP die er is. Na een eindmeting wordt er door een LCI (Ladder Certificerende Instelling) bepaald of het proces en de trede goed zijn. Uiteraard ben je ook afhankelijk van de agenda van de auditoren.

10. Hoe wordt een Veiligheidsladder audit uitgevoerd?

De audit hangt van van het type product van de Safety Culture Ladder:

  • Approved Self Assessment: Een LCI beoordeelt jaarlijks (over 3 jaar) het proces van trede bepaling en geeft een bewijs van goede uitvoering af.
  • SCL Light: Een LCI voert een 40% audit uit in het eerste jaar. In het tweede en in het derde jaar checken ze op het proces (o.a. het actieplan). Dit resulteert in een statement met een trede indicatie.
  • SCL: Een LCI voert in het eerste jaar een 100% audit uit. In het tweede en derde jaar is dit een 40% audit. Hiervan ontvang je een certificaat met trede vermelding.
  • SCL Original: Een LCI voert gedurende 3 jaar een 100% audit uit. Hiervan ontvang je een certificaat met trede vermelding. Dit is met name relevant voor grote bedrijven en grote aanbestedingen.

Een audit wordt uitgevoerd door twee auditoren door middel van een interview methode. De duur van ieder interview duurt zo’n 1 tot 1,5 uur. We adviseren om in gesprek te gaan met je opdrachtgever om de juiste keuze te maken.

Meer weten over de Veiligheidsladder audit? Lees dan ook het artikel: De Veiligheidsladder Audit: van Self Assessment tot Veilig Bewust certificaat‘.

11. Hoe zit het met de tijdlijn van de eisen van de Veiligheidsladder en ViA?

De ViA stelt dat onderaannemers per 1-1-2022 trede 2 moeten kunnen aantonen. In 2023 zal worden geëvalueerd hoe dit verloopt. Per 1-1-2024 is dan trede 3 verplicht.

Veiligheidsladder informatiesheets

Transcriptie video ‘Wat is de Veiligheidsladder (SCL)?’

Wat is de veiligheidsladder? Uit welke treden bestaat het? En is het verplicht? In deze video leg ik het je uit. De veiligheidsladder, ofwel, de Safety Culture Ladder is een bewustwordingsmethode waarmee je gericht aan de slag kunt gaan om veiligheidsbewustzijn en veilig werken binnen je organisatie te verbeteren. Elk bedrijf kan met de veiligheidsladder aan de slag, maar het wordt vaak gebruikt in de bouw- en techniekindustrie. De veiligheidscultuurladder bestaat uit vijf treden die worden aangeduid in de volgende niveaus, namelijk: Pathologisch, Reactief, Berekend, Proactief en Vooruitstrevend. Er zijn diverse verschillen tussen de VCA en de veiligheidscultuurladder. Het voornaamste verschil tussen deze twee normen is dat de VCA zich voornamelijk focust op het operationele veiligheidsniveau en dat veiligheidscultuurladder zich focust op het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie. Nee de normen houden zich allebei bezig met veiligheid en gezondheid binnen de organisatie. Maar ieder op zijn eigen manier, beide normen kun je dus eerder zien als een aanvulling op elkaar. Sinds 1 januari 2022 is de veiligheidscultuurladder verplicht voor ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de bouw. En vanaf 2025 wordt deze aangescherpt en dan is zelfs trede drie verplicht. Dit wordt gedaan om de veiligheidsbewustzijn binnen de keten aan te scherpen. Daarnaast wordt het steeds vaker als eis gesteld van potentiële opdrachtgevers en krijg je soms korting bij aanbestedingen. De veiligheidscultuurladder kent vier varianten. Wil jij weten welke variant het best bij jouw organisatie past? Doorloop dan de veiligheidsladderkeuzeboom via de link in onze beschrijving. Wil jij meer weet over de veiligheidscultuurladder? Lees dan onze blogs op de site of neem gerust contact met ons op.

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Informatiesheets Veiligheidsladder

Kom alles te weten over de Veiligheidsladder!

  • De verschillende treden uitgelicht
  • Inzicht in het certificatieschema
  • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields