Leestijd: 3 minuten

Certificeren? Bereid je voor met een norm- en interne audit training!

Certificeren? Dan krijg je gegarandeerd te maken met 2 aspecten: normkennis en de interne audit. Hoe bereid je je voor?

externe audit
Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

Voor welke ISO-norm je ook gaat certificeren, je kunt je van tevoren voorbereiden op in ieder geval twee aspecten: normkennis en de interne audit. Deze twee onderwerpen komen namelijk in iedere ISO-norm weer terug. Ga je dan slim uitbesteden, of leid je dan toch eigen personeel op? We zetten het voor je uiteen.

Normkennis

Om een certificeringstraject succesvol te doorlopen – maar ook zeker om de certificering en het managementsysteem vervolgens te onderhouden – is normkennis nodig. De manier waarop dit gebeurt is echter zelf te bepalen. Sommige organisaties geven er de voorkeur aan om het geheel zelfstandig op te pakken, andere organisaties doen het zelf met coaching/begeleiding en sommige organisaties geven het volledig uit handen aan een externe adviseur. Hierin is geen goed of fout! Vaak zijn dit soort keuzes afhankelijk van diverse factoren, zoals:

 • Beschikbare tijd
 • Aanwezige kennis
 • Voldoende onafhankelijkheid
 • Gewenste deadline
 • Budget

Ondanks dat er geen goede of foute manier is om met een certificering aan de slag te gaan, is er wel een belangrijke factor die de kwaliteit van het eindresultaat bepaalt: in hoeverre heeft de organisatie de normeisen ‘eigen’ gemaakt en vertaald naar eigen context?

Om de normeisen ‘eigen’ te maken en te vertalen naar eigen context is het belangrijk om te snappen wat er wordt gedaan en waarom. Ga dus niet lukraaks acties uit een lijst afvinken, maar ga juist bij iedere stap van je managementsysteem na wat de relatie is naar de onderliggende normeisen. De kwaliteit van je managementsysteem gaat hiermee niet alleen omhoog, het wordt ook leuker om ermee bezig te zijn!

Interne audit

Ga je certificeren, dan krijg je gegarandeerd ook te maken met de interne audit: de ‘generale repetitie’ van de externe audit. Je ontdekt snel verbeterpunten die je nog kunt/moet aanpassen voor de ‘officiële’ toetsing. De interne audit komt jaarlijks terug. Ook hier kiezen veel organisaties ervoor om dit te laten doen door een extern deskundige. Niet gek, want zo wordt de interne audit objectief beoordeeld. Toch is het ook een optie om de interne audit zelf te doen!

Ga je er zelf mee aan de slag, dan zijn een aantal zaken belangrijk om de audit te laten slagen:

 • Je stelt een auditprogramma op;
 • Je stelt een auditrapportage op;
 • Je hebt goede basiskennis van de norm.

Interne audit training

Tijdens de ‘interne audit training’ neemt een ervaren adviseur je mee door de eisen van een interne audit. De norm maakt hierin niet uit! Of het nu om een ISO 27001, NEN 7510, ISO 14001, of ISO 9001 gaat! De basisprincipes blijven hetzelfde.

Naast de eisen leert een van onze ervaren adviseurs je ook meer over het opstellen van een auditprogramma en auditrapportage. Wanneer je de training hebt afgerond ben je goed voorbereid op je rol als interne auditor. Het grote voordeel hierbij is dat je de interne audit nu jaarlijks zelf kunt uitvoeren!

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op of vraag een adviesgesprek aan!

incompany training op maat boeken

Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

Normkennis training volgen?

Boek een Incompany training.

 • Toegespitst op jouw organisatie
 • Flexibel te plannen
 • Sneller resultaat
 • Kostenefficiënt

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields