Campagne veilig werken met gevaarlijke stoffen van start

Veilig werken met gevaarlijke stoffen. Op 14 mei is er een publiekscampagne gestart. Lees er hier alles over.

gevaarlijke-stoffen-campagne
Rowena van de Vossenberg
Rowena van de Vossenberg
Manager Marketing

Rowena van de Vossenberg is Manager Marketing bij CertificeringsAdvies Nederland. Ze combineert haar kennis van en passie voor marketing met de kracht van het internet om CAN op de kaart te zetten.

rowena@certificeringsadvies.nl

‘Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en goed voor de zaak.’ Met deze boodschap vraagt het EU-agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk aandacht voor een veilige en gezonde werkplek voor iedereen. De nieuwe ‘Europese Healthy Workplaces Campaign’ voor 2018-2019 staat specifiek in het teken van gevaarlijke stoffen. Ook in Nederland is er volop aandacht voor deze campagne. Op 14 mei is er door staatssecretaris van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een grote publiekscampagne gelanceerd. Deze vormt het startpunt van een vierjarig programma dat is gericht op preventie van beroepsziekten.

Bewustwording rondom gevaarlijke stoffen vormt een belangrijk onderdeel van de vierjarige publiekscampagne. Middels de campagneslogan ‘Werken met Gezond Verstand = Veilig werken met gevaarlijke stoffen’ wil de Nederlandse overheid werkgevers en werknemers bewuster maken van de (potentiële) risico’s van gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Het doel van de campagne is bevorderen dat er preventieve maatregelen worden genomen.

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen komt vaker voor dan gedacht

Gevaarlijke stoffen in de vorm van vloeistoffen, gassen of vaste stoffen, komen op veel werkplekken voor:

 • 15% van de werknemers in de Europese Unie heeft te maken met gevaarlijke stoffen op de werkplek (bron: osha.europa.eu).
 • Daar bovenop geeft nog eens 15% aan dat zij te maken heeft met inademing van rook, damp, poeder of stof op het werk (bron: osha.europa.eu).
 • Uit recente cijfers van de Rijksoverheid blijkt dat ruim één miljoen Nederlanders te maken heeft met gevaarlijke stoffen op het werk.
 • Concreet loopt 1 op de 6 werknemers het risico om ziek te worden omdat zij op het werk te maken hebben met gevaarlijke stoffen (Bron: Rijksoverheid).

Daar komt bij dat blootstelling aan gevaarlijke stoffen vaker voorkomt dan gedacht, omdat de gevaren niet altijd goed zichtbaar zijn of niet goed worden begrepen. Stoffen kunnen bijvoorbeeld onzichtbaar zijn of blootstelling kan per ongeluk gebeuren. Hierdoor blijft aanpak uit of wordt er pas actie ondernomen wanneer het al te laat is.

Beperkte kennis leidt tot grote gezondheids- en veiligheidsrisico’s

De kennis over de gevaren van gevaarlijke stoffen onder werkgevers en werknemers is nog altijd beperkt en dient snel te worden vergroot. Omgang met gevaarlijke stoffen brengt immers veiligheidsrisico’s met zich mee en kan gezondheidsproblemen en ziekten veroorzaken. Denk daarbij aan oog- en huidirritaties, vergiftiging, allergieën, luchtwegaandoeningen, geboorteafwijkingen en kanker. Dit leidt in de eerste plaats tot persoonlijk leed, maar kost bedrijven en de maatschappij ook handenvol geld. Ondanks de wet- en regelgeving op dit gebied die zorgt voor behoorlijke beheersing van de risico’s van gevaarlijke stoffen valt er nog veel te verbeteren.

Een gezonde en veilige werkplek is in ieders belang

Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om je werknemers te beschermen. Dat is uiteraard ook in je eigen belang, aangezien je daardoor de kans vermindert dat werknemers thuis komen te zitten met klachten of juist fouten gaan maken door fysieke klachten. Daarnaast verhoogt een gezonde en veilige werkplek de motivatie en inzet van werknemers. Met de campagne gericht op gevaarlijke stoffen die op 14 mei van start is gegaan spoort het ministerie werkgevers- en nemers aan om werk te maken van verstandige omgang met gevaarlijke stoffen. Het ministerie draagt daar de komende maanden ook concrete oplossingen voor aan.

Praktische oplossingen die passen bij jouw wensen

Op internet is veel informatie te vinden met betrekking tot gezond en veilig werken. Maar wat is van toepassing voor jouw bedrijf en werknemers? En waar begin je? Bij CertificeringsAdvies Nederland kunnen we ons goed voorstellen dat je met al die informatie door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom nemen wij in onze aanpak niet een norm of de wet- en regelgeving als uitgangspunt, maar juist jouw organisatie. Samen met jou en je medewerkers gaan we doelgericht aan de slag met pragmatische oplossingen die passen bij jouw bedrijf en wensen.

Download VCA Informatiegids

Rowena van de Vossenberg
Rowena van de Vossenberg
Manager Marketing

Rowena van de Vossenberg is Manager Marketing bij CertificeringsAdvies Nederland. Ze combineert haar kennis van en passie voor marketing met de kracht van het internet om CAN op de kaart te zetten.

rowena@certificeringsadvies.nl

VCA informatiegids

Download de handige VCA informatiegids en ontdek alles over VCA!

 • Alles over de VCA norm
 • Een handig stappenplan VCA
 • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields