Leestijd: 3 minuten

BHV en thuiswerken: hoe zit dat precies?

BHV en thuiswerken: hoe werkt dat precies? Een BHV ploeg aanstellen bij iedereen thuis gaat niet. Lees hier meer over wat je wél kunt doen!

BHV en thuiswerken
Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

De afgelopen maanden (en nog steeds) hebben we veel te maken gehad met maatregelen en thuiswerken. Hoewel we niet in de toekomst kunnen kijken, verwachten we wel dat hybride werken blijft (ook na corona). Tijd dus om na te denken over hoe je de bedrijfshulpverlening binnen je organisatie kunt regelen met betrekking tot thuiswerken. Hoe is de bezetting qua BHV’ers op het kantoor tijdens het hybride werken? Wat als iemand thuis een ongeval krijgt? Je kunt moeilijk een BHV ploeg inzetten bij iedereen die thuiswerkt. En hoe zit het met hulp verlenen, maar je tegelijkertijd ook aan de geldende coronamaatregelen houden? In dit artikel lees je meer over dit onderwerp!

BHV en thuiswerken

Op kantoor weten we wat we moeten doen als het brandalarm afgaat. We weten waar de nooduitgangen zijn, waar de brandblussers te vinden zijn en waar de AED hangt. Maar hoe zit dat als je thuiswerkt? Heb je dan een vluchtroute? Of heb je een brandblusser bijdehand?

Ondanks dat je geen BHV ploeg kunt inzetten bij iemand thuis, kun je natuurlijk wel richtlijnen geven voor wat iemand thuis geregeld moet hebben om veilig aan het werk te kunnen. Zo kun je thuis:

 • Zorgen voor een rookmelder en brandblusser;
 • Zorgen voor EHBO-middelen in huis (zoals een verbanddoos);
 • De adresgegevens van collega’s opslaan. Mocht er iets gebeuren tijdens een online meeting dan kun je de juiste gegevens doorgeven aan 112.

Benieuwd naar meer tips? Bekijk dan onderstaande video!

*Transcriptie onderaan deze pagina

BHV en coronamaatregelen

Hoe zit het dan precies met BHV in combinatie met de coronamaatregelen? Afstand houden is misschien niet altijd mogelijk. Zeker bij geval van reanimatie niet. Hoe pak je dit aan? Hieronder een aantal tips:

 • Check of je verzamelplaats ruim genoeg is. Ongeacht of de 1,5 meter maatregel geldt of niet, het is handig om te controleren of je verzamelruimte groot genoeg is om medewerkers op te vangen;
 • Check of je BHV’er(s) zich comfortabel genoeg voelt om hulp te verlenen indien nodig. Het kan voorkomen dat er in geval van nood niet voldoende afstand gehouden kan worden. Controleer daarom bij je BHV’er(s) of ze bereid zijn om in dit geval toch hulp te verlenen. Vindt iemand dit niet prettig, kijk dan naar oplossingen. Zorg ervoor dat dit onderwerp bespreekbaar is en kijk of je andere mogelijkheden met elkaar kunt vinden;
 • Controleer of alle nooduitgangen en vluchtroutes nog toegankelijk zijn. Veel organisaties hebben ruimtes anders moeten inrichten om afstand te kunnen houden. Check daarom grondig of deze herinrichting geen belangrijke routes blokkeert. Indien dit wel het geval is, pas dan je ontruimingsplan aan;
 • Bespreek wijzigingen met je team. Zijn er wijzigingen doorgevoerd? Zorg dan dat iedereen hiervan op de hoogte is. In een levensgevaarlijke situatie telt iedere seconde!
 • Zorg dat iedere BHV’er op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen. Zo heeft de Nederlandse Reanimatie Raad aangepaste richtlijnen gemaakt voor reanimatie om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

BHV training

Wil je een BHV training volgen? Dat kan via onze CAN Academy! Tijdens onze BHV training wordt aandacht besteed aan zowel eerste hulp en levensreddende handelingen als aan brandpreventie, ontruiming en communicatie. Daarnaast gebruiken we ook praktijkvoorbeelden zodat je écht wordt klaargestoomd tot BHV’er. Je ontvangt na de training ook het officieel erkende BHV certificaat. Training bij jou op locatie volgen? Ook dat kunnen we regelen.

incompany training op maat boeken

Transcriptie video: BHV en thuiswerken, hoe zit dat precies?

Tijdens de bhv cursus wordt vooral heel veel aandacht gegeven aan de  veilige werkomstandigheden binnen het kantoor. Maar nu in deze tijd van veel thuiswerken moeten we ook thuis eens nadenken over onze BHV organisatie. Is het thuis veilig genoeg? Als het gaat over BHV en de thuis werksituatie denk dan vooral eens over: wat moet je doen als er iets gebeurt? Wat gebeurt er als er brand of rook is, of een klein incident? Heb je alles onder controle? Weet je de brandblussers te staan? Maar weet je ook bijvoorbeeld of de rookmelders op orde zijn? Heb je ze gecontroleerd? Zijn de batterijen nog vol? Maar weet ook of dat de deuren open zijn zodat je naar buiten kunt als je wilt. En als dat niet kan, wanneer de deuren op slot zitten? Zorg dan dat de sleutel in de buurt is om de deur te openen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de EHBO trommel.  Weet je deze te vinden? Is deze makkelijk bereikbaar? Kun je erbij? En kijk ook eens naar de inhoud. Kijk vooral een keer naar de houdbaarheidsdatum van de materialen die er in zitten. En als er een flesje betadine of jodium in zit, kijk eens of dat deze open is. Als je een incident hebt thuis, of je hebt nood aan de man zorg dan dat je weet waar je terecht kunt. Heb bijvoorbeeld de telefoonnummers van collega’s bijdehand. Maar weet ook bijvoorbeeld waar een huisarts zit en het telefoonnummer van de huisarts. Maar ook bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde ziekenhuis. En als je nog een stapje verder wilt gaan: denk eens aan de dichtstbijzijnde AED. Hoe is die bereikbaar? Zorg dat dit soort dingen voor jezelf een keer uitgezocht zijn op een rustig moment zodat je dit in een noodsituatie altijd bijdehand hebt. Behalve BHV op je thuiswerkplek, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten of je werkplek zelf wel veilig is. Denk bijvoorbeeld aan kabels die links en rechts over de grond heen lopen. Is de vluchtroute vrij? En is de ruimte waar je aan het werk bent zodanig opgeruimd dat je goed kunt bewegen? Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag!

Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

BHV cursus?

Bij onze CAN Academy volg je een BHV als BHV herhaling cursus!

 • Snel geregeld
 • Cursus op maat
 • Ook incompany mogelijk!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields