BHV en thuiswerkenDe afgelopen maanden (en nog steeds) hebben we veel te maken gehad met maatregelen en thuiswerken. Hoewel we niet in de toekomst kunnen kijken, verwachten we wel dat hybride werken blijft (ook na corona). Tijd dus om na te denken over hoe je de bedrijfshulpverlening binnen je organisatie kunt regelen met betrekking tot thuiswerken. Hoe is de bezetting qua BHV’ers op het kantoor tijdens het hybride werken? Wat als iemand thuis een ongeval krijgt? Je kunt moeilijk een BHV ploeg inzetten bij iedereen die thuiswerkt. En hoe zit het met hulp verlenen, maar je tegelijkertijd ook aan de geldende coronamaatregelen houden? In dit artikel lees je meer over dit onderwerp!

BHV en thuiswerken

Op kantoor weten we wat we moeten doen als het brandalarm afgaat. We weten waar de nooduitgangen zijn, waar de brandblussers te vinden zijn en waar de AED hangt. Maar hoe zit dat als je thuiswerkt? Heb je dan een vluchtroute? Of heb je een brandblusser bijdehand?

Ondanks dat je geen BHV ploeg kunt inzetten bij iemand thuis, kun je natuurlijk wel richtlijnen geven voor wat iemand thuis geregeld moet hebben om veilig aan het werk te kunnen. Zo kun je thuis:

  • Zorgen voor een rookmelder en brandblusser;
  • Zorgen voor EHBO-middelen in huis (zoals een verbanddoos);
  • De adresgegevens van collega’s opslaan. Mocht er iets gebeuren tijdens een online meeting dan kun je de juiste gegevens doorgeven aan 112.

Benieuwd naar meer tips? Bekijk dan onderstaande video!

BHV en coronamaatregelen

Hoe zit het dan precies met BHV in combinatie met de coronamaatregelen? Afstand houden is misschien niet altijd mogelijk. Zeker bij geval van reanimatie niet. Hoe pak je dit aan? Hieronder een aantal tips:

  • Check of je verzamelplaats ruim genoeg is. Ongeacht of de 1,5 meter maatregel geldt of niet, het is handig om te controleren of je verzamelruimte groot genoeg is om medewerkers op te vangen;
  • Check of je BHV’er(s) zich comfortabel genoeg voelt om hulp te verlenen indien nodig. Het kan voorkomen dat er in geval van nood niet voldoende afstand gehouden kan worden. Controleer daarom bij je BHV’er(s) of ze bereid zijn om in dit geval toch hulp te verlenen. Vindt iemand dit niet prettig, kijk dan naar oplossingen. Zorg ervoor dat dit onderwerp bespreekbaar is en kijk of je andere mogelijkheden met elkaar kunt vinden;
  • Controleer of alle nooduitgangen en vluchtroutes nog toegankelijk zijn. Veel organisaties hebben ruimtes anders moeten inrichten om afstand te kunnen houden. Check daarom grondig of deze herinrichting geen belangrijke routes blokkeert. Indien dit wel het geval is, pas dan je ontruimingsplan aan;
  • Bespreek wijzigingen met je team. Zijn er wijzigingen doorgevoerd? Zorg dan dat iedereen hiervan op de hoogte is. In een levensgevaarlijke situatie telt iedere seconde!
  • Zorg dat iedere BHV’er op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen. Zo heeft de Nederlandse Reanimatie Raad aangepaste richtlijnen gemaakt voor reanimatie om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

BHV training

Wil je een BHV training volgen? Dat kan via onze CAN Academy! Tijdens onze BHV training wordt aandacht besteed aan zowel eerste hulp en levensreddende handelingen als aan brandpreventie, ontruiming en communicatie. Daarnaast gebruiken we ook praktijkvoorbeelden zodat je écht wordt klaargestoomd tot BHV’er. Je ontvangt na de training ook het officieel erkende BHV certificaat. Training bij jou op locatie volgen? Ook dat kunnen we regelen.

incompany training op maat boeken

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl