Leestijd: 4 minuten

BHV: Alles wat je wil en moet weten in één overzicht

In dit artikel vind je allerlei handige informatie rondom BHV. Lees snel verder!

BHV verzamelgebouw
Portretfoto Rico van den Beemt
Rico van den Beemt
Salesmanager

Rico van den Beemt is Salesmanager bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een combinatie van luisteren, meedenken en meeveren probeert Rico bestaande en nieuwe klanten de juiste kant in te begeleiden.

rico@certificeringsadvies.nl

Iedere organisatie heeft er mee te makenBedrijfshulpverlening (BHV). In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen en vertellen we je alles over wat je wil en moet weten over BHV.

Wat is BHV?

BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Onder bedrijfshulpverlening wordt de hulp verstaan die wordt geboden bij calamiteiten en ongelukken op de werkvloer. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ongelukken, brand of het onwel worden van medewerkers.

Is BHV verplicht?

Je bent als organisatie verplicht om bedrijfshulpverlening in je organisatie te regelen. Echter is het opstellen en beheren van een BHV-plan niet wettelijk verplicht. Toch is het verstandig om dit plan wel op te stellen. In het BHV-plan wordt namelijk omschreven wat te doen bij calamiteiten. Zo weet men snel en effectief te handelen bij noodsituaties.

Wat is een BHV plan?

Het BHV-plan kent meerdere benamingen namelijk; bedrijfsnoodplan, noodplan, calamiteitenplan etc. De meeste organisaties gebruiken de uitkomsten van de RI&E als input voor het opstellen van het BHV-plan. In het plan tref je een beschrijving/stappenplan van de ontruiming aan en alle procedures en afspraken die gemaakt zijn rondom de BHV hulpverlening.

Hoeveel BHV’ers zijn er nodig in je organisatie?

Over het aantal BHV’ers dat nodig is in je organisatie bestaat geen vastgestelde verplichting. uit de, voor nagenoeg iedere organisatie in Nederland, verplichte Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) wordt duidelijk hoeveel er nodig zijn is namelijk afhankelijk van het aantal medewerkers op de werkvloer en het gemiddeld aantal klanten dat aanwezig is op de werklocatie. Dat is dus altijd maatwerk.

Met het oog op het aantal verplichte BHV’ers zegt de wetgeving wel het volgende waar je bij het bepalen van de BHV-organisatie rekening mee dient te houden:

  • Er dient altijd bedrijfshulpverlening aanwezig te zijn als er gewerkt wordt. Dit betekent dat er te allen tijde minimaal één medewerker beschikbaar moet zijn voor BHV.
  • In de Arbowet (Artikel 15) staat dat een bedrijf één of meer werknemers moet aanstellen als bedrijfshulpverlener. Iedere werkgever is dus verplicht om bedrijfshulpverlening te organiseren.
  • Het is verplicht dat iedereen uit de BHV-organisatie in het bezit is van een BHV-certificaat en daarmee dus opgeleid en getraind is.

BHV training volgen?

Bekijk onze BHV trainingen via de CAN Academy!

Wat is de geldigheid van een BHV-certificaat?

Het BHV-certificaat is één jaar geldig. Je dient de BHV-herhalingscursus te volgen om de geldigheid van het certificaat met opnieuw één jaar te verlengen. De herhaling is nodig zodat de parate kennis van de BHV’er up-to-date blijft.

Welke taken heeft een BHV’er?

Bij BHV denkt men al snel aan het verlenen van eerste hulp bij ongevallen (EHBO). Echter heeft een een veel breder takenpakket waarvoor hij/zij kan worden ingezet, namelijk;

  • Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
  • Het uitvoeren van een reanimatie, ook met een AED;
  • Het kalmeren van slachtoffers;
  • Het blussen van een beginnende brand;
  • Het veilig evacueren van een gebouw.

Welke taken heeft een BHV ploegleider?

Wanneer er meer dan 3 BHV’ers in je organisatie actief zijn is het verstandig om een BHV ploegleider aan te stellen. De BHV ploegleider geeft leiding aan alle BHV’ers in de organisatie. Tijdens een evacuatie of andere noodsituatie zorgt de BHV ploegleider ervoor dat de beschreven procedures worden gevolgd zoals deze staan beschreven in het BHV noodplan. Om BHV ploegleider te worden dien je de cursus BHV ploegleider met succes af te ronden.

Welke BHV cursus moet ik volgen?

Er zijn een aantal mogelijkheden m.b.t. het volgen van een BHV-cursus, namelijk;

BHV Basis Cursus

Tijdens de BHV Basis Cursus word je opgeleid tot Bedrijfshulpverlener (BHV’er). De cursus bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Je kunt ervoor kiezen om het theoriegedeelte klassikaal of online te volgen. Het praktijkgedeelte vindt altijd op een bedrijfslocatie of cursuslocatie plaats. Het praktijkgedeelte is opgedeeld in 2 praktijkdelen; brand en ontruiming en Levensreddend handelen.

Tijdens de cursus leer je;

  • Veilig handelen in risicovolle situaties;
  • Levensreddend handelen;
  • Diverse soorten letsel te herkennen en hiervoor eerste hulp te verlenen.

BHV Herhaling

Het BHV certificaat is 1 jaar geldig, daarna dien je de BHV herhalingscursus te volgen om het certificaat met 1 jaar te verlengen. Tijdens de herhalingscursus ligt de focus op de praktijk.

Tijdens de herhalingscursus zullen daarom levensreddende handelingen opnieuw geoefend worden met de cursisten.

BHV Ploegleider

Als BHV Ploegleider geef je leiding aan de BHV’ers in de organisatie. Wanneer je BHV Ploegleider wil worden dien je de cursus BHV Ploegleider succesvol te doorlopen. Na de cursus ben je in staat om;

  • Succesvol een ontruiming te leiden;
  • BHV’ers aan te sturen tijdens een calamiteit;
  • De protocollen in het BHV handboek te bewaken.

Het certificaat voor BHV Ploegleider is 1 jaar geldig. Daarna dien je de herhalingscursus BHV Ploegleider te volgen om het certificaat met opnieuw 1 jaar te verlengen.

Cursusaanbod BHV trainingen

Portretfoto Rico van den Beemt
Rico van den Beemt
Salesmanager

Rico van den Beemt is Salesmanager bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een combinatie van luisteren, meedenken en meeveren probeert Rico bestaande en nieuwe klanten de juiste kant in te begeleiden.

rico@certificeringsadvies.nl

BHV training volgen?

Bekijk het aanbod via onze CAN Academy!

  • Training op maat
  • Ook Incompany
  • Herhaling mogelijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields