Bewust veiliger werken? Met deze normen en tools kun je aan de slag.

Wil jij bewust met veiligheid aan de slag in je organisatie? Dan zijn er diverse interessante normen en tools. Lees snel verder.

veilig-werken-normen-tools
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Wil je als organisatie bewust veiliger werken en aan de slag met het verbeteren van de veiligheid binnen je organisatie? Dan zijn er vele manieren waarop je dat kunt bewerkstelligen. Zo zijn er diverse normen waar je mee aan de slag kunt, zoals de Veiligheidsladder of bijvoorbeeld een VCA-certificaat. Ook zijn er tal van tools die je ondersteunen bij het verbeteren van het veiligheidsniveau binnen je organisatie. Denk aan een LMRA of bijvoorbeeld een veiligheidsbewustzijnprogramma. In dit artikel geven we je bij deze normen en tools wat achtergrondinformatie en helpen we je op weg met het veiliger maken van je organisatie.

Bewust veiliger werken? Wat past bij jouw organisatie?

Om te bepalen op welke manier je het veiligheidsbewustzijn gaat verhogen binnen je organisatie, is het belangrijk dat je bepaalt wat bij jouw organisatie past. Welke mogelijkheden zijn er en wat sluit aan bij jouw manier van werken en beleid? Zoals aangegeven zijn er diverse certificeringen en tools waar je mee aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • VCA
  • ISO 45001 (voorheen OHSAS 18001)
  • Arbo-RI&E
  • De Veiligheidsladder – ook wel Safety Culture Ladder genoemd –
  • VCU
  • Veiligheidsbewustzijnprogramma
  • Veiligheidskundige ondersteuning
  • LMRA
  • Toolboxen
  • Etc.

CertificeringsAdvies Nederland kan jouw bedrijf bij al deze normen en tools ondersteunen met advies, opleidingen en outsourcing. Interesse? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op!

Bewust veiliger werken vanuit een aanbesteding

Bewust veiliger werken kan ook gevraagd worden vanuit een aanbesteding. Het criterium eisen van de opdrachtgevers kun je dan ook mee laten wegen. Krijg je vanuit opdrachtgevers steeds vaker de eis voor een VCA-certificering te horen? Of juist voor de Veiligheidsladder? Dan zijn dat natuurlijk interessante normen om mee aan de slag te gaan. Zeker met het oog op (toekomstige) aanbestedingen. Enerzijds borg je zo dat je in de toekomst mee kunt doen bij aanbestedingen en anderzijds til je het veiligheidsniveau binnen je organisatie naar een hoger niveau.

Risico-Inventarisatie & Evaluatie (Arbo-RI&E)

Veel organisaties die het veiligheidsniveau binnen de organisatie willen verhogen starten vaak met een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Daarbij worden technische en organisatorische maatregelen genomen om de veiligheid en gezondheid binnen de organisatie te verbeteren. Veel ongevallen en onveilig gedrag binnen bedrijven komen echter voort uit het gedrag van medewerkers. Om medewerkers bewust veiliger te laten handelen kan er bijvoorbeeld met een veiligheidsbewustzijnprogramma of de Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) aan de slag worden gegaan.

Heb je interesse in een RI&E? Bekijk dan onze handige RI&E adviespagina.

De Veiligheidsladder: bewust veiliger werken

De Veiligheidsladder – of Safety Culture Ladder – geeft inzicht in de mate van bewust veilig werken. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn is binnen je bedrijf, des te hoger de score op de ladder. De Veiligheidsladder bestaat uit vijf verschillende treden. Je kunt je laten certificeren voor een bepaalde trede van de ladder. Daarbij wordt door twee onafhankelijke auditoren voornamelijk gekeken naar de output en het gedrag van medewerkers en niet zo specifiek naar de documentatie. Dat is ook direct het belangrijkste verschil met de VCA-norm: de Veiligheidsladder is een stuk minder papierwerk. Bij de Veiligheidsladder ligt de focus dus voornamelijk op het gedrag van medewerkers en daardoor is de ladder een aanvulling op systeemnormen zoals ISO 45001 en VCA.

VCA-certificaat

VCA is een in Nederland ontwikkelde norm die gericht is op bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. VCA is in het leven geroepen om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Het draagt ertoe bij dat zowel werkgevers als -nemers zich bewuster worden van de gevaren om hen heen. Wanneer je VCA-gecertificeerd bent dan laat je zien dat je veiligheid serieus neemt en daarnaast toont het aan dat je als bedrijf aan de veiligheidseisen voldoet en je op de hoogte bent van de veiligheidsregelgeving.

Heb je interesse in een VCA-certificering? Download dan geheel vrijblijvend de handige whitepaper ‘Voorbeeld handboek VCA’.

VCA certificaat behalen? Onderstaande video legt je uit hoe!

*Transcriptie onderaan deze pagina

Veiligheidsbewustzijnprogramma

Veiligheid op de werkvloer en veiligheidsbewustzijn onder medewerkers gaan hand in hand. Gezond en veilig werken zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met het denken en handelen van medewerkers. Hoe veiliger je medewerkers handelen, hoe minder incidenten er plaatsvinden. Veiligheidsbewustzijn kun je op allerlei manieren verbeteren; het is afhankelijk van wat past bij jouw organisatie, medewerkers en cultuur. Je kunt allerlei programma’s ontwikkelen om het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie te verbeteren.

Wij denken graag met je mee!

Wil jij bewust veiliger werken binnen je organisatie verhogen? Of wil je aan de slag met een bepaalde certificering omdat dit gevraagd wordt vanuit een opdrachtgever? CertificeringsAdvies Nederland kan je bij alle normen en tools op het gebied van veiligheid ondersteunen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met je mee en geven je passend advies op maat.

Offerte aanvragen

Transcriptie video:

Veilig werken is van groot belang voor ieder bouwbedrijf. Maar zoals het bekende gezegde luidt: waar gehakt wordt, vallen spaanders. Daarom worden er door iedere aannemer veiligheidsmaatregelen genomen. Ondanks deze maatregelen kunnen niet alle ongelukken voorkomen worden. Voor de medewerker in kwestie is dit natuurlijk het meest vervelend. Maar ook voor de aannemer zitten hier veel nadelige gevolgen aan vast. Hierdoor ontstaat de vraag: hoe kunnen we betere veiligheidsmaatregelen nemen om onze risico’s te beheersen? De VCA norm is een antwoord op deze vraag. Met de VCA norm verlaagt u het risico op ongevallen. Dit betekent een aanzienlijke besparing op ziekte- en verzuimkosten. De kosten van bedrijfsongevallen zijn hoog en de aannemer is bijna altijd aansprakelijk. Ook haalt u met het VCA certificaat meer opdrachten binnen. VCA is namelijk vaak verplicht om mee te mogen doen met een aanbesteding. Dus: VCA zorgt voor meer opdrachten én meer omzet! Maar welke stappen moeten we nu zetten voor een VCA certificaat? Stap 1 is het maken van een VCA handboek waarin alle veiligheidsafspraken zijn vastgelegd. Vervolgens lopen we samen de norm door en vinden we de praktische toepassing voor uw bedrijf. Tijdens stap 3 voeren we een risico-inventarisatie en evaluatie uit. Een andere belangrijke eis uit de norm is dat uw mensen een persoonlijk VCA diploma halen. Tenslotte voeren we een interne audit uit zodat u goed bent voorbereid op certificering. Vindt u het net als deze aannemer lastig om alle stappen uit te voeren die de auditor van u verwacht? CertificeringsAdvies Nederland helpt u graag! Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren van VCA trajecten. Ze plaatsen zich graag in uw schoenen en helpen u met al uw vragen. In samenwerking met onze klanten hebben we dan ook al veel mooie resultaten behaald.  Ook met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op! Bel ons op 085-4879972 E-mail naar info@certificeringsadvies.nl. Of kijk voor meer informatie op onze website: www.certificeringsadvies.nl

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Aan de slag met veiligheids-bewustzijn?

Diverse tools en mogelijkheden! Vraag vrijblijvend een offerte aan.

  • Advies op maat
  • Passend bij jouw doelen
  • Praktische insteek

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields