Beveiligingsbewustzijn verhogen? Handige tips en security awareness voorbeelden!
Handige security awareness voorbeelden en praktische tips.


Tobias op den Brouw is Innovatiemanager en Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn kernwaarden zijn helderheid, samenwerken en doelgericht werken en daarmee samen veranderingen realiseren.
tobias@certificeringsadvies.nlHet beveiligingsbewustzijn verhogen is een grote uitdaging voor veel organisaties en dat komt met name door de invloed van de mens in dit verhaal. Wanneer je naar de driehoek procedures, systemen en mensen kijkt, dan is de mens doorgaans de zwakste schakel. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat zo’n 80% van alle informatiebeveiligings-incidenten binnen organisaties het gevolg zijn van verkeerd handelen van medewerkers (bron: CBS). Het is daarom belangrijk om medewerkers de hedendaagse risico’s en gevaren aan te leren op het menselijk vlak van informatiebeveiliging en privacy, om hen bewust te maken van hun handelen en om hen de nut en noodzaak in te laten zien van het belang van informatiebeveiliging. Kortom, door het beveiligingsbewustzijn te verhogen houd je jouw bedrijfsdata veilig. In dit artikel geven we je een aantal concrete security awareness voorbeelden waarmee je aan de slag kunt en tot slot krijg je van ons 40 praktische security awareness tips.
E-learning Security Awareness
Eén van de manieren om deze beveiliging naar een hoger niveau te tillen, is om werknemers bewust te laten worden van de gevaren en risico’s waar ze dagelijks mee te maken kunnen krijgen. Ga daarom vandaag nog aan de slag met security awareness en breng je medewerkers naar een hoger level van informatiebeveiliging!
Beveiligingsbewustzijn verhogen
De mens is in bovengenoemde driehoek de zwakste schakel, maar dat kun je ook omdraaien: hoe maak je van de mens de sterkste schakel? Dat doe je door mensen te trainen en doelgericht het bewustzijn op gebied van informatieveiligheid te verhogen. Om dat te realiseren is het van belang dat:
- Medewerkers hedendaagse risico’s en gevaren worden aangeleerd op menselijk vlak van informatiebeveiliging en privacy;
- Medewerkers bewust worden gemaakt van hun handelen;
- Medewerkers de nut en noodzaak inzien van het belang van informatiebeveiliging.
Security awareness verhogen binnen een organisatie gaat daarnaast hand in hand met de organisatiecultuur. Medewerkers moeten kunnen werken in een werkomgeving waarin vertrouwen centraal staat. Wanneer medewerkers namelijk mogelijke incidenten leren (her)kennen, dan is de volgende stap dat zij die mogelijke gebeurtenissen ook durven te melden. Als medewerkers het vertrouwen hebben dat zij dit zonder problemen kunnen doen en daarvoor niet bestraft of benadeeld worden, dan zullen zij eerder actie ondernemen. Wat daarbij kan helpen is het ‘aanwijzen’ van security-ambassadeurs binnen de organisatie die vooroplopen, het goede voorbeeld geven en security actief promoten. Zij kunnen anderen bewust maken en het gevoel geven dat het ‘veilig’ is om een incident te melden.
Security Awareness voorbeelden
Wanneer je actief aan de slag gaat met het verhogen van het beveiligingsbewustzijn, dan kom je er al snel achter dat communicatie een zeer belangrijke factor is. Het is belangrijk dat je van security awareness iets leuks maakt voor je medewerkers. Houd het daarom laagdrempelig en in begrijpelijke taal. Kies daarbij voor inspirerende, aantrekkelijke en interactieve werkvormen. Een ellenlange presentatie waarbij eenzijdig wordt gecommuniceerd door een zender en de ontvanger niet kan reageren, slaat doorgaans niet aan. Wat wel aanslaat verschilt per organisatie; het is een proces van trial en error. Wanneer je ermee aan de slag gaat, ontdek je vanzelf welke vormen goed worden ontvangen binnen jouw organisatie. Hieronder een aantal security awareness voorbeelden waar je mee aan de slag kunt:
- Een security awareness game;
- Een mystery guest;
- Phishing-simulaties;
- E-learnings;
- Een extra interne audit;
- Een interactieve workshop;
- Praktische reminders;
- Updates via interne nieuwskanalen;
- Quizjes en testjes.
Uiteraard zijn er nog veel meer vormen mogelijk. Zorg er in elk geval voor dat je medewerkers actief betrekt bij het beveiligingsbewustzijn verhogen. Laat ze niet enkel luisteren, maar ook kijken, (mee)praten, toepassen en in beweging komen. Zo groeit security awareness op een interactieve en leuke manier.
Een continu (verplicht) proces
Zoals hierboven benoemd is het belangrijk dat je medewerkers op een leuke en interactieve manier betrekt. Dat is echter niet vrijblijvend. Maak security awareness oefeningen, presentaties, bijeenkomsten ed. verplicht, zodat alle medewerkers actief betrokken worden. Daarin kan het management uiteraard ook een rol spelen; als zij uitdragen dat het belangrijk is dan zorgt dat voor een stukje draagvlak bij de rest van de organisatie.
Wat daarbij niet vergeten mag worden is dat het niet alleen belangrijk is om medewerkers uit te leggen wat de regels zijn, maar vooral ook uit te leggen wat de achterliggende gedachte van die regels zijn. Waarom moet er op een bepaalde manier gehandeld worden? Zorg ervoor dat iedereen dat begrijpt. Op die manier ontstaat er meer begrip voor security awareness en kunnen medewerkers beter plaatsen waarom ze iets moeten doen.
Daarnaast is het zaak dat security awareness geen eenmalige actie is, maar een doorlopend proces. Houd security awareness daarom continu onder de aandacht binnen je organisatie en houd de kennis en vaardigheden van medewerkers op peil om het bewustzijn steeds verder te vergroten. Haak daarbij ook aan bij de actualiteiten; zo houd je kennis van medewerkers up-to-date en maak je security awareness interessant.
Awareness training informatiebeveiliging kun je op allerlei manieren inrichten. Wat daarbij belangrijk is om jezelf te realiseren is dat dit geen eenmalige exercitie is, maar een continu proces van trainen en bewust maken. Herhalen is immers de moeder van de wetenschap. Daarnaast is het zo dat de wereld van informatiebeveiliging zich razendsnel ontwikkelt:
- Kwaadwillenden bedenken continu nieuwe manieren om ‘in te breken’ bij organisaties en gevoelige informatie te stelen;
- (Informatie)tools ontwikkelen zich razendsnel, waardoor er steeds nieuwe technieken op de markt komen bijvoorbeeld op gebied van wachtwoordbeleid, online werken in de cloud etc.
Allemaal ontwikkelingen waarop jouw organisatie dient in te spelen en waarin je jouw mensen dus continu moet bijspijkeren. Als mensen continu getraind worden, blijft informatiebeveiliging top of mind en zijn ze in staat in te grijpen bij een mogelijke dreiging of een situatie eerder te herkennen en daarvoor een incident te melden.
Uiteraard zijn er tal van vormen mogelijk om mensen te trainen. Op basis van de security awareness nulmeting kan er een specifiek bewustzijnsprogramma ontwikkeld worden om kennis en bewustwording onder medewerkers te vergroten. Hierdoor wordt de kans op incidenten verkleind en het niveau van informatiebeveiliging verhoogd.
Security awareness nulmeting als startpunt
Theoretisch weten mensen vaak wel wat de risico’s zijn, maar zijn ze zich daar ook van bewust in hun dagelijks handelen? Om dat te achterhalen is het zaak dat je het kennisniveau van mensen in je organisatie meet. Dat kan bijvoorbeeld door toetsing. Van daaruit kun je een op maat gemaakt programma inzetten om het kennisniveau en bewustzijn te verhogen.
Een eerste stap daarin kan het uitvoeren van een security awareness nulmeting zijn. Daarmee krijg je een helder beeld van waar jouw organisatie staat met betrekking tot security awareness. De voordelen van een nulmeting:
- Inzicht in het huidige kennis- en bewustzijnniveau;
- Inzicht in gedrag en handelen van medewerkers;
- Inzicht in eventuele beleidsmatige- en technische verbeterpunten;
- Potentiële beveiligingsrisico’s worden blootgelegd;
- Resultaat is een concreet en praktisch actieplan; van huidige situatie naar gewenst niveau dat een goede basis biedt voor een vervolgtraject;
- De security awareness nulmeting is een op zichzelf staande dienst, die zonder verdere (vervolg)verplichtingen kan worden afgenomen.
Direct een nulmeting uit laten voeren?
Security awareness nulmeting tools
Zoals gezegd zijn er diverse tools die onderdeel kunnen uitmaken van de nulmeting waardoor bepaald kan worden wat de status is van het niveau van security awareness binnen de organisatie. Hieronder wordt als voorbeeld een drietal mogelijkheden uitgelicht:
Intakescan (vragenlijst)
Een veelgebruikte methode is een intakescan. Dit is een vragenlijst die bestaat uit een aantal vragen over specifieke onderwerpen in relatie tot informatiebeveiliging, cybersecurity en/of privacy. De inhoud van de vragenlijst kan, op basis van de intake, op maat worden samengesteld. Medewerkers doorlopen de vragenlijst die ingaat op kennis en gedrag. De resultaten worden (digitaal) gemeten en kunnen op die manier geanalyseerd worden.
Simulaties
Een andere veelgebruikte methode is het inzetten van simulaties. Bijvoorbeeld met betrekking tot phishing, ransonware of andere onderwerpen. Neem phishing, wat een grote dreiging is die in veel organisaties aan de orde van de dag is. Tijdens de nulmeting kan een phishing simulatie worden ingezet waarbij medewerkers een fake-mail ontvangen. Vervolgens wordt gemonitord, aan de hand van het aantal clicks op de phishinglink en het aantal gemelde incidenten, wat het kennisniveau en gedrag van medewerkers is in relatie tot de mail.
Workshop
In de nulmeting kan ook een workshop plaatsvinden waarbij (inter)actief aan de slag wordt gegaan met (een) groep(en) medewerkers. Tijdens de workshop wordt bijvoorbeeld het gesprek aangegeven, worden diverse quizjes en testjes ingezet en op die manier wordt duidelijk waar de risico’s zitten met het oog op informatieveiligheid.
Hanteer gedurende het proces een meetinstrument dat vergelijkbare en reproduceerbare resultaten oplevert. Zo kun je periodiek zien wat de voortgang is en inspelen op onderwerpen die (extra) aandacht nodig hebben. Door periodiek rapportages op te stellen met daarin duidelijke analyses over actuele incidenten kun je (bij)sturen. Het is daarbij erg belangrijk dat je de voortgang ook deelt met de medewerkers. Hoeveel incidenten worden er bijvoorbeeld maandelijks gemeld? Neemt het aantal incidenten af? Worden actuele dreigingen eerder herkend? Het werkt daarbij ook om goed, risicobewust gedrag onder medewerkers te belonen. Bijvoorbeeld door middel van een handgeschreven bedankje richting een medewerker, het uitdelen van certificaten nadat medewerkers een bepaalde score hebben behaald in een quiz of juist door de ‘meest bewuste medewerker van de maand award’ uit te reiken. Zo houd je security awareness continu onder de aandacht en verhoog je op een leuke, interactieve en bovenal meetbare manier het beveiligingsbewustzijn binnen je organisatie.
40 praktische security awareness tips
Tot slot geven we je hieronder per categorie een aantal praktische tips die je als medewerker binnen een organisatie kunt toepassen met het oog op informatiebeveiliging bij je werkzaamheden op kantoor, maar zeker ook bij het thuiswerken. Daarbij de opmerking dat je jezelf altijd aan het beleid, met betrekking tot informatiebeveiliging, van je organisatie dient te houden. Wanneer je organisatie gecertificeerd is voor een ISO norm, zoals ISO 27001, dan is dit beleid er ongetwijfeld.
Omgang met informatie
Maak je gebruik van fysieke documenten?
- Vernietig deze dan als je ze niet meer nodig hebt. Zeker als het documenten zijn die vertrouwelijke/persoonlijke gegevens bevatten, is het belangrijk om documenten te vernietigen. Dat kan door ze door een shredder te halen.
- Wanneer je fysieke documenten tijdelijk niet meer gebruikt, berg ze dan veilig op en zorg dat alleen bevoegde personen erbij kunnen. Je kunt ze opbergen in een kast met slot of in een locker.
Andere tips omtrent de omgang met informatie:
- Sluit kasten met een slot altijd af.
- Zorg er altijd voor dat kritieke (digitale) informatie geback-upt is.
- Laat geen documenten onbeheerd achter op de printer of bij het kopieerapparaat.
- Printers hebben ook een geheugen. Zorg ervoor dat anderen hier niet zomaar in kunnen.
- Laat nooit sleutels en toegangsbadges van gebouwen ed. zomaar rondslingeren.
- Laat geen (vertrouwelijke) informatie achter op een whiteboard.
- Wees je altijd bewust van ‘meekijkers’. Zorg ervoor dat je scherm niet zichtbaar is vanuit een gang of via een raam.
- Deel geen gevoelige informatie op sociale media en ben je bewust van het feit dat informatie op sociale media daar altijd blijft (be)staan.
Omgang met devices
Het is belangrijk om veilig om te gaan met je zakelijke laptop en/of (zakelijke) mobiele telefoon. Zorg ervoor dat niemand bij de informatie kan die erop staat. Dat doe je o.a. door:
- Je scherm te locken als je jouw werkplek verlaat. Dat geldt ook voor je thuiswerkplek. Zorg ervoor dat je laptop/mobiel alleen weer ‘unlocked’ kan worden met behulp van een wachtwoord.
- Beveilig zowel je laptop als mobiele telefoon met een sterk wachtwoord en pas indien mogelijk MFA toe.
- Laat je apparaten nooit onbeheerd achter.
- Berg je mobiele devices altijd veilig op. Bij voorkeur in een afgesloten kast of beveiligde locker. Zorg er in elk geval voor dat ze niet in het zicht liggen. Dat geldt ook voor thuis.
- Loop je weg van je werkplek? Neem dan altijd je mobiele telefoon met je mee.
- Wil je gebruik maken van zakelijke applicaties op je smartphone? Vraag jezelf dan af of die data benodigd is op je mobiele telefoon. Als dat niet het geval is, plaats de applicatie dan niet op je smartphone.
- Heb je bluetooth niet nodig op je laptop of mobiel? Schakel het dan uit.
- Zorg ervoor dat antivirus software up-to-date is.
- Plak je camera van je laptop af of gebruik een webcam-cover.
- Plug niet zomaar een apparaat of USB-stick in op je laptop.
- Ben je klaar met werken? Sluit je laptop dan altijd helemaal af.
Gebruik van software en websites
Wanneer je organisatie in het bezit is van een certificering, zoals ISO 27001, dan is een beleid met betrekking tot de omgang met het installeren van software. Hier dien je jezelf als medewerker van een organisatie altijd aan te houden. Het is in elk geval belangrijk dat je nooit zomaar software installeert en dat je weet wat wel en niet is toegestaan. Hieronder enkele tips over de omgang met software en websites:
- Wanneer je er niet zeker van bent of je (bepaalde) software mag installeren op je zakelijke devices, informeer dan even bij de Security Officer .
- Wil je een website bezoeken, maar vertrouw je het niet? Bezoek de website dan niet of informeer eerst bij de Security Officer of het is toegestaan.
- Update het besturingssysteem van je apparaten zo snel mogelijk. Update ook je browser regelmatig. Doorgaans worden beschikbare updates aangekondigd op je device.
- Houd de applicaties op je devices up-to-date.
- Weet wat je download en waarvandaan je het download. Hoe betrouwbaar en integer is de website waar je informatie van wilt downloaden?
Wees alert op phishing
Phishing aanvallen komen steeds vaker voor en phishingtechnieken worden steeds geavanceerder. Bij deze vorm van internetfraude proberen internetcriminelen gegevens van organisaties en personen te stelen om daar vervolgens geld mee te kunnen verdienen. Doorgaans gebeurt dat door e-mails te sturen met een link daarin. Als jij, of iemand anders binnen je organisatie, op een e-mail met verkeerde link klikt of een verkeerde bijlage opent, dan hebben de criminelen je gegevens te pakken. Een bekend voorbeeld zijn mailtjes van je bank, die niet van je bank zijn.
Phishing aan de orde van de dag
Een actueel onderwerp zijn phishing aanvallen die steeds vaker voorkomen. Het doel van deze aanvallen is het verkrijgen van gegevens van organisaties en personen. Cybercriminelen maken momenteel veelvuldig gebruik van de corona-crisis (CSBN 2019). Ze spelen daarbij handig in op de updates rondom de corona-ontwikkelingen. Medewerkers moeten hiervoor tijdig gewaarschuwd worden, zodat ze dit soort nieuwe phishingtechnieken kunnen herkennen.
- Vertrouw je een e-mail niet? Verwijder deze dan of meld de e-mail bij de Security Officer.
- Klik nooit op links in een e-mail.
- Ga nooit in op verzoeken die je per e-mail ontvangt waarin wordt gevraagd om het geven van persoonlijke informatie. Controleer altijd de afzender, de naam en de link.
Wachtwoorden
Het is belangrijk dat je goed omgaat met je wachtwoorden en dat je gebruik maakt van sterke wachtwoorden. Meer informatie hierover lees je in ons eerder geschreven artikel ‘veilige en sterke wachtwoorden met een wachtwoordmanager’. Hieronder een aantal praktische wachtwoordtips:
- Zorg dat je wachtwoord geen woorden, geen namen, geen datum bevatten. Des te langer een wachtwoord is, des te meer tijd het kost om het te raden. Minimaal 12 karakters.
- Gebruik een of meerdere tekens uit een van de categorieën hoofdletters, kleine letters, cijfers, overige symbolen.
- Gebruik een Wachtwoord manager.
- Geef nooit wachtwoorden of vertrouwelijke informatie weg
- Zet wachtwoorden nooit op je bureaublad of in de cloud.
- Schrijf wachtwoorden nooit op; laat geen paswoorden slingeren op briefjes.
- Gebruik nooit twee keer hetzelfde wachtwoord.
- Gebruik waar mogelijk MFA voor je online accounts.
Gebruik van Wifi/internetverbinding
Zorg er altijd voor dat je gebruik maakt van een veilige internetverbinding. Dat geldt zowel op kantoor, maar ook thuis of bij bijvoorbeeld een externe locatie.
- Vermijd het gebruik van openbare wifi-netwerken.
- Thuiswerken? Zorg voor een beveiligde internetverbinding die is beveiligd met een sterk wachtwoord.
- Gebruik indien mogelijk VPN-software.
Beveiligingsbewustzijn verhogen?
Wil jij ook aan de slag met het beveiligingsbewustzijn verhogen binnen je organisatie? Of wil je weten wat de verbeterpunten zijn qua gedrag van je medewerkers en wat je daarvoor moet doen? Dan biedt een security awareness nulmeting uitkomst.
Ga aan de slag, zorg dat cybercriminelen jouw organisatie niet treffen en houd je bedrijfsdata veilig! Maak je medewerkers bewust van de veiligheidsrisico’s en train ze in (informatie)veilig handelen! Neem vandaag nog contact op voor meer informatie. Wij sparren graag met je!

Tobias op den Brouw is Innovatiemanager en Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn kernwaarden zijn helderheid, samenwerken en doelgericht werken en daarmee samen veranderingen realiseren.
tobias@certificeringsadvies.nlMaak medewerkers bewust!
Volg de e-learning security awareness
- Flexibel leren
- Vergroot awareness
- Actieve monitoring