Bij CertificeringsAdvies Nederland krijgen we regelmatig vragen gesteld van onze klanten. In dit artikel behandelen we de vraag: Ben ik verplicht om te werken met aannemers VCA 1 ster als ik VCA 2 ster heb? Om het verschil tussen VCA 1 ster en VCA 2 ster uit te leggen, verwijzen we graag naar het blogartikel: Het verschil tussen VCA* en VCA**.
Samenwerking tussen VCA* en VCA** aannemers
Om de vraag of je als VCA** gecertificeerd bedrijf verplicht bent om met een VCA* gecertificeerde aannemer samen te werken, goed te kunnen beantwoorden is het allereerst belangrijk om te weten waar deze vraag vandaan komt. Binnen de VCA 2 ster norm gaat Hoofdstuk 10 van de VCA-norm – versie 2016/6.0 – over ‘Inkoop van diensten’, ofwel het inschakelen van dienstverleners die voldoende VGM-kennis hebben.
Binnen Hoofdstuk 10 van de norm is normelement 10.1 een zogenaamde ‘aanvullende vraag’. Er zijn in totaal 8 aanvullende vragen, ook wel eisen genoemd, voor een bedrijf dat VCA 2 ster gecertificeerd is of wil worden. Als bedrijf dien je aan minimaal 4 van de 8 aanvullende vragen te voldoen en daarbij kun je zelf bepalen welke 4 dat zijn. Eén van de keuzes kan dus zijn dat je gaat voldoen aan normelement 10.1.
Normelement 10.1 eist van een organisatie dat deze ervoor zorgt dat de onderaannemers op de werkvloer aan alle van toepassing zijnde VCA-eisen voldoen om zo zeker te stellen dat er voldoende VGM-kennis en kunde is bij de onderaannemer. Dit komt de veiligheid(keten) op projectlocaties namelijk ten goede en is tevens van belang met betrekking tot de Arbeidsomstandighedenweten (voorheen de Arbowet).
Lees ook het artikel: Het VGM-bewustzijn en VGM-gedrag programma in de nieuwe VCA 2017/6.0 norm
VCA-gecertificeerde onderaannemer of voldoen aan bijlage A
Indien je als organisatie enkel VCA-gecertificeerde onderaannemers inschakelt of indien de onderaannemer voldoet aan de zogeheten ‘bijlage A’ van de VCA-norm, dan kun je als organisatie voldoen aan normelement 10.1. Bijlage A uit de VCA-norm verlangt namelijk dat er wordt voldaan aan de kerneisen van VCA zoals:
- VGM-risicobeheer;
- Opleiding;
- Voorlichting & instructie;
- VGM-bewustzijn;
- VGM-inspecties;
- Bedrijfsgezondheidszorg;
- Omgang met materialen en keuringen;
- Inkoop van diensten;
- Omgang met incidenten.
Wanneer de onderaannemer voldoet aan bijlage A, dan hoeft deze niet VCA-gecertificeerd te zijn. Dit moet echter aantoonbaar gemaakt worden en dat vergt meer tijd en energie dan het hebben en opvragen van een VCA-bedrijfscertificering. Met een VCA-bedrijfscertificering is immers aantoonbaar dat de onderaannemer aan de gestelde veiligheidseisen voldoet.
VCA behalen? Kijk onderstaande video voor meer info!
*Transcriptie onderaan deze pagina
Ben ik verplicht om te werken met aannemers VCA 1 ster als ik VCA 2 ster heb?
Hopelijk is met deze uitleg de vraag of je als VCA** gecertificeerd bedrijf verplicht bent om met VCA* gecertificeerde aannemers te werken beantwoord. Mocht je meer willen weten of aanvullende vragen hebben over de VCA certificering voor jouw organisatie, neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseur helpt je graag verder!

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl
Transcriptie video:
Veilig werken is van groot belang voor ieder bouwbedrijf. Maar zoals het bekende gezegde luidt: waar gehakt wordt, vallen spaanders. Daarom worden er door iedere aannemer veiligheidsmaatregelen genomen. Ondanks deze maatregelen kunnen niet alle ongelukken voorkomen worden. Voor de medewerker in kwestie is dit natuurlijk het meest vervelend. Maar ook voor de aannemer zitten hier veel nadelige gevolgen aan vast. Hierdoor ontstaat de vraag: hoe kunnen we betere veiligheidsmaatregelen nemen om onze risico’s te beheersen? De VCA norm is een antwoord op deze vraag. Met de VCA norm verlaagt u het risico op ongevallen. Dit betekent een aanzienlijke besparing op ziekte- en verzuimkosten. De kosten van bedrijfsongevallen zijn hoog en de aannemer is bijna altijd aansprakelijk. Ook haalt u met het VCA certificaat meer opdrachten binnen. VCA is namelijk vaak verplicht om mee te mogen doen met een aanbesteding. Dus: VCA zorgt voor meer opdrachten én meer omzet! Maar welke stappen moeten we nu zetten voor een VCA certificaat? Stap 1 is het maken van een VCA handboek waarin alle veiligheidsafspraken zijn vastgelegd. Vervolgens lopen we samen de norm door en vinden we de praktische toepassing voor uw bedrijf. Tijdens stap 3 voeren we een risico-inventarisatie en evaluatie uit. Een andere belangrijke eis uit de norm is dat uw mensen een persoonlijk VCA diploma halen. Tenslotte voeren we een interne audit uit zodat u goed bent voorbereid op certificering. Vindt u het net als deze aannemer lastig om alle stappen uit te voeren die de auditor van u verwacht? CertificeringsAdvies Nederland helpt u graag! Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren van VCA trajecten. Ze plaatsen zich graag in uw schoenen en helpen u met al uw vragen. In samenwerking met onze klanten hebben we dan ook al veel mooie resultaten behaald. Ook met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op! Bel ons op 085-4879972 E-mail naar info@certificeringsadvies.nl. Of kijk voor meer informatie op onze website: www.certificeringsadvies.nl