VCA voor de techniek

///VCA voor de techniek
VCA voor de techniek 2018-10-09T09:56:14+02:00

VCA certificering in de techniek

In de technieksector wordt VCA vaak gevraagd door opdrachtgevers of voor aanbestedingen. Heb je hier ook mee te maken en wil je meer weten over wat VCA betekent voor jouw techniekbedrijf? Dan ben je aan het juiste adres! Met advies én opleiding zijn wij de Partner in Certificeren. Ben je op zoek naar een VCA cursus? Ga dan naar het overzicht van onze opleidingen. Of lees verder op deze pagina voor meer informatie over advies voor VCA bedrijfscertificering.

Met oog voor praktijk en resultaat!

In onze aanpak nemen wij niet de norm, maar de organisatie als uitgangspunt. Op praktische wijze zetten we een handboek op dat voldoet aan de eisen uit de VCA norm, maar past bij jouw bedrijf. We werken daarbij graag samen met jou en je medewerkers. Jullie kennen het bedrijf tenslotte het beste en alleen op die manier komen we tot het beste resultaat.

Meer weten? Vraag een gratis impressie aan van ons managementsysteem. Of lees verder op deze pagina voor meer informatie over onze projectaanpak.

Whitepaper impressie managementsysteem

Download vrijblijvend een impressie van ons managementsysteem, gebaseerd op de organisatie. Digitaal, integraal en zonder onnodige ballast!

Download Whitepaper

DOWNLOAD IMPRESSIE

Wat is VCA

VCA is de Nederlandse norm voor Veiligheid. VCA helpt je veiliger te werken, wat in de technieksector geen overbodige luxe is. Veel opdrachtgevers vragen dan ook om het VCA certificaat.

VCA certificatie niveaus

Als je VCA wilt halen, moet je bepalen welk niveau je nodig hebt. Er zijn namelijk drie certificatie niveaus:

 1. VCA* (VCA 1 ster): dit certificatie niveau is vooral bedoeld voor kleinere bedrijven (tot 35 mensen) die meestal als onderaannemer werkzaam zijn.
 2. VCA** (VCA 2 sterren): dit certificatie niveau is vooral bedoeld voor grotere bedrijven (vanaf 35 mensen) die meestal als hoofdaannemer werkzaam zijn.
 3. VCA-P (VCA Petrochemie): dit certificatie niveau is speciaal bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemische sector.

Meestal hebben bedrijven aan een VCA* of VCA** certificaat voldoende. VCA-P wordt vaak alleen gehaald als de opdrachtgever dat ook daadwerkelijk vraagt. Meer weten? Ga naar de verschillen tussen VCA* en VCA**.

Hoe behaal je het VCA bedrijf certificaat?

In de VCA norm staan allerlei vragen waaraan je moet voldoen om het certificaat te behalen. Je VCA certificering behaal je door een handboek op te zetten waarin je laat zien hoe je veiligheid in jouw techniekbedrijf hebt geregeld en hoe je voldoet aan de vragen uit de norm. Hierbij is het belangrijk om geen dik papieren handboek te maken. Daarom nemen we bij CertificeringsAdvies Nederland niet de norm, maar jouw bedrijf als uitgangspunt. Ons compacte handboek is digitaal en je kunt er alle normen en certificaten in verwerken die je hebt behaald, of wilt gaat behalen. Bijvoorbeeld het ISO 9001 certificaat. Wel zo praktisch.

Voordelen van VCA certificering

Als je overweegt om het VCA certificaat te behalen, wil je ook graag weten wat de voordelen zijn. In de techniekbranche halen veel bedrijven VCA omdat het moet van hun opdrachtgever. Dat is een belangrijk voordeel. Daarnaast zijn er nog meer voordelen van VCA:

 • Gecertificeerde bedrijven voldoen voor een belangrijk gedeelte aan de geldende wet- en regelgeving op Arbo-gebied.
 • Verlaging van de (verzuim)kosten.
 • Je toont aan dat je een professionele organisatie hebt.

VCA certificering: de eisen en de praktijk

Als je VCA wilt certificeren, wil je graag weten wat het voor jouw techniekbedrijf betekent. Wat moet je in de praktijk gaan oppakken? Onderstaand een greep uit de belangrijkste eisen uit de VCA norm:

 • Het uitvoeren van een VGM Risico Inventarisatie en Evaluatie. Je omschrijft de risico’s van je werkzaamheden en hoe je daar mee omgaat.
 • Keuring van materieel waar je mee werkt.
 • Uitvoerende medewerkers moeten een persoonlijk diploma hebben. Daar kunnen we je ook bij helpen.
 • Leg vast hoe je omgaat met incidenten en voer werkplekinspecties uit.

Zeker als kleine ondernemer, kun je al snel het gevoel krijgen dat VCA veel gedoe is. Bij CertificeringsAdvies Nederland helpen we je om VCA op een zo praktisch mogelijke wijze toe te passen.

Onze projectaanpak

Om het VCA certificaat te behalen, volgen we een praktische aanpak:

 1. 0-meting: dit doen we tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We bepalen dan ook of je VCA* of VCA** nodig hebt.
 2. Bespreken van de norm: in een aantal afspraken (ca. 3) bespreken we de VCA norm en de praktische toepassing voor jouw bedrijf.
 3. Handboek opzetten en gebruiken: we zetten een handboek voor je op en schrijven dat op maat voor jouw bedrijf.
 4. Interne audit: voordat je gaat certificeren voert onze adviseur de verplichte interne audit uit. Dit geldt als een laatste ‘check’ om zeker te weten dat je klaar bent om succesvol de audit te doorlopen.
 5. Certificering: de certificering wordt uitgevoerd door een onafhankelijke erkende certificerende instantie. Natuurlijk mogen wij dat niet doen (dan zouden we niet onafhankelijk zijn), maar we kunnen je wel adviseren over de diverse certificerende instanties.

Onze visie

Wij zijn geen standaard adviesbureau. Bij ons geen wollige vaktermen die je nauwelijks iets zeggen. Geen dikke adviesrapporten, maar pragmatische oplossingen met focus op directe winst. Randzaken laten we voor wat ze zijn. Met het doel helder voor ogen werken we naar het beste resultaat voor jou, onze opdrachtgever. Betrouwbaar, ondernemend en eenvoudig: we maken het niet moeilijker dan het is.

In onze aanpak nemen wij jouw organisatie als uitgangspunt en niet de norm. Het gaat om de achterliggende gedachte van de norm. In het geval van VCA helpen we je om veiligheid op een goede manier te regelen in je bedrijf. Een succesvolle certificering is dan het resultaat.

Onze organisatie

Bij CertificeringsAdvies Nederland houden we van focus. Daarom hebben wij een aantal branches vastgesteld waarin wij op de hoogte zijn van diverse ontwikkelingen rondom ons vakgebied. Dit stelt ons in staat pro-actief met je mee te denken en de juiste oplossing te adviseren.

Binnen onze dienstverlening bieden wij een compleet advies- en opleidingenaanbod aan voor jouw branche. Voor VCA begeleiden we naar certificering door advies, maar geven we ook cursussen. Bekijk hier wat we allemaal kunnen betekenen voor de techniekbranche.

Onze begeleidingsvormen

Om aan te sluiten bij de wensen van onze klanten, bestaat onze begeleiding grofweg uit twee verschillende vormen:

Adviseren en coachen:
Binnen deze begeleidingsvorm begeleiden wij op hoofdlijnen. Je organisatie voert zelf uitvoerende zaken door, onze adviseur heeft voornamelijk een coachende rol.

Adviseren en uitvoeren:
Binnen deze begeleidingsvorm schrijven wij het managementsysteem op maat en implementeren dat in de organisatie. Bijvoorbeeld met workshops. Je organisatie heeft voornamelijk een informerende rol.

Een combinatie kan natuurlijk ook. We stemmen onze begeleiding af op jouw wensen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat VCA voor jouw techniekbedrijf betekent? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wij hebben ervoor gekozen om met CertificeringsAdvies Nederland in zee te gaan, omdat dit een partner is in de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering die het meeste vertrouwen en deskundigheid uitstraalde.

Wim Welman, HSEQ Manager

Onze uitgangspunten

 • Uw Doelen
 • Uw Organisatie
 • Uw Mensen
Wilt u ook persoonlijk advies?
Bel ons op 085 4879972

Laatste blogs