VCA certificering voor de bouw

///VCA certificering voor de bouw
VCA certificering voor de bouw 2018-10-09T09:55:01+02:00

VCA certificering in de bouw

De Veiligheid Checklist Aannemers (VCA) norm is bedoeld om veiliger werken te bevorderen. Veel opdrachtgevers in de bouw vragen daarom om het VCA certificaat. Zonder certificaat kun je vaak niet meedoen met een aanbesteding. Heb je hier ook mee te maken en wil je meer weten over de impact van VCA op je bouwbedrijf? Dan ben je aan het juiste adres! Met advies én opleiding zijn wij de Partner in Certificeren. Klik hier voor een overzicht van onze opleidingen of lees verder op deze pagina voor meer informatie over advies voor VCA bedrijfscertificering.

Met oog voor praktijk en resultaat!

In onze aanpak nemen wij niet de norm, maar de organisatie als uitgangspunt. Op praktische wijze zetten we een handboek op dat voldoet aan de eisen uit de VCA norm, maar past bij jouw bedrijf. We werken daarbij graag samen met jou en je medewerkers. Jullie kennen het bedrijf tenslotte het beste en alleen op die manier komen we tot het beste resultaat.

Meer weten? Download gratis de informatiegids VCA. Of lees verder op deze pagina voor meer informatie over onze projectaanpak.

VCA Infogids

Whitepaper informatiegids VCA

Download vrijblijvend de informatiegids VCA, hierin vindt je een introductie op de opbouw en inhoud van het VCA traject.

Download Whitepaper

DOWNLOAD WHITEPAPER

Wat is VCA

VCA is de Nederlandse norm voor Veiligheid. Met twaalf hoofdstukken die richtlijnen bevatten voor veiligheid binnen je organisatie, kun je er zeker van zijn dat je met een VCA bedrijfscertificaat de zaken goed geregeld hebt. In de bouwbranche is dat geen overbodige luxe.

VCA certificatie niveaus

Het VCA bedrijfscertificaat is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld bedrijven in de bouw. Omdat er in verschillende bedrijven en verschillende branches andere eisen worden gesteld aan veiligheid, zijn er drie certificatie niveaus ontwikkeld:

 1. VCA* (VCA 1 ster): dit certificatie niveau is vooral bedoeld voor kleinere bedrijven (tot 35 mensen) die meestal als onderaannemer werkzaam zijn.
 2. VCA** (VCA 2 sterren): dit certificatie niveau is vooral bedoeld voor grotere bedrijven (vanaf 35 mensen) die meestal als hoofdaannemer werkzaam zijn.
 3. VCA-P (VCA Petrochemie): dit certificatie niveau is speciaal bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemische sector.

Meestal hebben bedrijven aan een VCA* of VCA** certificaat voldoende. VCA-P wordt vaak alleen gehaald als de opdrachtgever dat ook daadwerkelijk vraagt. Meer weten? Ga naar de verschillen tussen VCA* en VCA**.

Hoe behaal je het VCA bedrijf certificaat?

In de VCA norm staan allerlei vragen waaraan je moet voldoen om het certificaat te behalen. Je VCA certificering behaal je door een handboek op te zetten waarin je laat zien hoe je veiligheid in jouw bedrijf hebt geregeld en hoe je voldoet aan de vragen uit de norm. Hierbij is het belangrijk om geen dik papieren handboek te maken. Daarom nemen we bij CertificeringsAdvies Nederland niet de norm, maar jouw bedrijf als uitgangspunt. Ons compacte handboek is digitaal en je kunt er alle normen en certificaten in verwerken die je hebt behaald, of wilt gaat behalen. Bijvoorbeeld het ISO 9001 certificaat. Wel zo praktisch.

Voordelen van VCA certificering

Als je overweegt om het VCA certificaat te behalen, wil je ook graag weten wat de voordelen zijn. Veel bouwbedrijven halen VCA omdat het moet van hun opdrachtgever. Dat is een belangrijk voordeel. Daarnaast zijn er nog meer voordelen van VCA:

 • Gecertificeerde bedrijven voldoen voor een belangrijk gedeelte aan de geldende wet- en regelgeving op Arbo-gebied.
 • Verlaging van de (verzuim)kosten.
 • Je toont aan dat je een professionele organisatie hebt.

Whitepaper impressie managementsysteem

Download vrijblijvend een impressie van ons managementsysteem, gebaseerd op de organisatie. Digitaal, integraal en zonder onnodige ballast.

Download Whitepaper

DOWNLOAD IMPRESSIE

VCA certificering: de eisen en de praktijk

Misschien wel het belangrijkste voor jou als ondernemer. Je wilt graag weten wat VCA certificering voor je bouwbedrijf betekent en wat je in de praktijk moet gaan doen. Hieronder vind je een aantal eisen:

 • Het uitvoeren van een VGM Risico Inventarisatie en Evaluatie. Je omschrijft de risico’s van je werkzaamheden en hoe je daar mee omgaat.
 • Keuring van materieel waar je mee werkt.
 • Uitvoerende medewerkers moeten een persoonlijk diploma hebben. Daar kunnen we je ook bij helpen.
 • Leg vast hoe je omgaat met incidenten en voer werkplekinspecties uit.

Zeker als kleine ondernemer, kun je al snel het gevoel krijgen dat VCA veel gedoe is. Bij CertificeringsAdvies Nederland helpen we je om VCA op een zo praktisch mogelijke wijze toe te passen.

Onze projectaanpak

Om het VCA certificaat te behalen, volgen we een praktische aanpak:

 1. 0-meting: dit doen we tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We bepalen dan ook of je VCA* of VCA** nodig hebt.
 2. Bespreken van de norm: in een aantal afspraken (ca. 3) bespreken we de VCA norm en de praktische toepassing voor jouw bedrijf.
 3. Handboek opzetten en gebruiken: we zetten een handboek voor je op en schrijven dat op maat voor jouw bedrijf.
 4. Interne audit: voordat je gaat certificeren voert onze adviseur de verplichte interne audit uit. Dit geldt als een laatste ‘check’ om zeker te weten dat je klaar bent om succesvol de audit te doorlopen.
 5. Certificering: de certificering wordt uitgevoerd door een onafhankelijke erkende certificerende instantie. Natuurlijk mogen wij dat niet doen (dan zouden we niet onafhankelijk zijn), maar we kunnen je wel adviseren over de diverse certificerende instanties.

Interesse in een VCA adviestraject?

Interesse in een adviestraject VCA? Vraag een offerte aan!
Je ontvangt van ons zo spoedig mogelijk een reactie.

Offerte aanvragen

Onze visie

Wij zijn geen standaard adviesbureau. Bij ons geen wollige vaktermen die je nauwelijks iets zeggen. Geen dikke adviesrapporten, maar pragmatische oplossingen met focus op directe winst. Randzaken laten we voor wat ze zijn. Met het doel helder voor ogen werken we naar het beste resultaat voor jou, onze opdrachtgever. Betrouwbaar, ondernemend en eenvoudig: we maken het niet moeilijker dan het is.

In onze aanpak nemen wij jouw organisatie als uitgangspunt en niet de norm. Het gaat om de achterliggende gedachte van de norm. In het geval van VCA helpen we je om veiligheid op een goede manier te organiseren in je bedrijf. Een succesvolle certificering is dan het resultaat.

Onze organisatie

Bij CertificeringsAdvies Nederland houden we van focus. Daarom hebben wij een aantal branches vastgesteld waarin wij op de hoogte zijn van diverse ontwikkelingen rondom ons vakgebied. Dit stelt ons in staat pro-actief met je mee te denken en de juiste oplossing te adviseren.

Binnen onze dienstverlening bieden wij een compleet advies- en opleidingenaanbod aan voor jouw branche. Voor VCA begeleiden we naar certificering door advies, maar geven we ook cursussen. Bekijk hier wat we allemaal kunnen betekenen voor de bouwbranche.

Onze begeleidingsvormen

Om aan te sluiten bij de wensen van onze klanten, bestaat onze begeleiding grofweg uit twee verschillende vormen:

Adviseren en coachen:
Binnen deze begeleidingsvorm begeleiden wij op hoofdlijnen. Je organisatie voert zelf uitvoerende zaken door, onze adviseur heeft voornamelijk een coachende rol.

Adviseren en uitvoeren:
Binnen deze begeleidingsvorm schrijven wij het managementsysteem op maat en implementeren dat in de organisatie. Bijvoorbeeld met workshops. Je organisatie heeft voornamelijk een informerende rol.

Een hybride variant is uiteraard ook mogelijk. We stemmen onze begeleiding af op jouw wensen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat VCA voor jouw bouwbedrijf betekent? Neem vrijblijvend contact met ons op.

De praktische en persoonlijke begeleiding die wij hierbij hebben ontvangen en de flexibele opstelling vanuit CertificeringsAdvies Nederland hadden absoluut niet beter gekund. Ik kan CertificeringsAdvies Nederland aan iedereen die een certificeringstraject wil doorlopen, aanbevelen!

Wim Visser, KAM-coördinator

Onze uitgangspunten

 • Uw Doelen
 • Uw Organisatie
 • Uw Mensen
Wilt u ook persoonlijk advies?
Bel ons op 085 4879972

Laatste blogs