Advies en ondersteuning

VCA certificering

VCA is niet wettelijk verplicht in Nederland. De meest gehoorde reden om een VCA certificaat te behalen is omdat het steeds vaker wordt geëist door opdrachtgevers. Bijvoorbeeld doordat het als voorwaarde wordt gesteld bij het meedoen aan een aanbesteding of opdracht. Ook al is een VCA certificaat niet verplicht, het is wel degelijk verstandig om een dergelijke certificering te behalen met het oog op de veiligheid en gezondheid van medewerkers. Zeker wanneer jouw organisatie werkzaamheden uitvoert met een verhoogd risico. Een VCA certificaat vormt immers de basis voor een gezonde en veilige werkomgeving en met een VCA certificaat op zak kun je aantoonbaar maken dat het veiligheidsbeleid binnen je organisatie op orde is.

MD22-VCA-Norm
Contact

Meer informatie of offerte aanvragen?

Wil je meer weten over VCA? Neem dan contact met ons op! Wil je direct aan de slag? Vraag dan een offerte aan!

WKB

Wat kost VCA en hoelang duurt VCA behalen?

Vaak wordt ons de vraag gesteld wat de VCA bedrijfscertificaat kosten zijn en hoelang het duurt om een VCA certificering te behalen? Helaas kunnen we dat soort vragen niet eenduidig beantwoorden. De kosten en tijdsinvestering hangen namelijk af van jouw specifieke situatie. Denk daarbij aan factoren als:

  • De mate van begeleiding: wil je zaken (deels) uitbesteden of voer je juist veel zaken (intern) zelf uit?
  • De huidige stand van zaken: zijn er al processen, documenten, een RI&E ed. aanwezig of moet alles nog vanaf de basis worden opgebouwd?
  • Het aantal benodigde opleidingen: hoeveel mensen moeten een VCA persoonscertificering gaan behalen? (verplicht onderdeel van VCA)
  • De grootte en complexiteit van je organisatie: hoeveel mensen werken er en over hoeveel locaties gaat het bijvoorbeeld
  • De kosten voor de (verplichte) certificeringsaudit die wordt uitgevoerd door een Certificerende Instantie (CI)

Wil je een indicatie van de kosten en het tijdspad voor VCA implementatie, dan is het verstandig om even contact op te nemen. Onze adviseur kan door het stellen van slechts enkele vragen een indicatie van de prijs en tijdsduur voor het behalen van VCA bepalen.

YT - Stijn - Hoe behaal ik het VCA certificaat

1. Wat is een VCA bedrijfscertificaat?

Wat is een VCA bedrijfscertificaat precies? Dat proberen we in enkele zinnen uit te leggen. VCA staat voor VGM Checklist Aannemers en is een norm voor veilig en gezond werken die in Nederland ontwikkeld is. De VCA bedrijfscertificering is bedoeld voor organisaties die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de bouw- of technieksector. Aangezien er binnen dit soort sectoren veel verschillende organisaties vallen en er voor iedere tak van sport weer andere eisen worden gesteld, zijn er drie VCA certificatieniveaus ontwikkeld:

  • VCA* (VCA 1 ster): dit certificatieniveau is vooral bedoeld voor kleinere bedrijven (tot 35 mensen) die meestal als onderaannemer werkzaam zijn.
  • VCA** (VCA 2 sterren): dit certificatieniveau is vooral bedoeld voor grotere bedrijven (vanaf 35 mensen) die meestal als hoofdaannemer werkzaam zijn.
  • VCA-P (VCA Petrochemie): dit certificatieniveau is bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemische sector.

In de praktijk zullen de meeste organisaties aan een VCA* of VCA** certificaat voldoende hebben.

2. VCA cursus (persoonscertificering)

Naast een VCA bedrijfscertificering, is er ook een VCA persoonscertificering. Ofwel: een persoonlijk VCA diploma. Wanneer je als organisatie VCA gecertificeerd bent, zijn al je uitvoerende medewerkers verplicht om een VCA diploma te behalen. Dit kan door een VCA cursus te volgen. Ook bij het persoonlijk VCA diploma gelden verschillende niveaus:

  • B-VCA (VCA Basis): dit niveau is bedoeld voor operationele medewerkers, zoals bijvoorbeeld mensen die het metselwerk uitvoeren. Dit examen gaat daarom ook vooral in op de werkzaamheden. Hoe ga je om met geluid? Hoe zet je een hekwerk goed neer?
  • VCA-VOL: dit niveau is bedoeld voor managers en ZZP’ers. Iedereen die leidinggeeft binnen je organisatie moet beschikken over een VCA VOL diploma. Dit examen gaat daarom vooral in op de procedures. Hoe creëer je een juiste veiligheidscultuur? Hoe regel je de veiligheid binnen je organisatie?
  • VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden): dit niveau is bedoeld voor mensen die vanuit een uitzendbureau werkzaam zijn. Iedere intercedent dient kennis te hebben van en rekening te houden met de beheers- en veiligheidsmaatregelen van de opdrachtgever.

Een VCA training volgen? Bekijk het VCA cursusaanbod op onze CAN Academy website.

3. Is VCA een wettelijke verplichting?

Met regelmaat wordt de vraag gesteld: is een VCA bedrijfscertificaat verplicht? Het antwoord daarop is dat de VCA bedrijfscertificering niet wettelijk verplicht is. Het kan daarentegen wel verplicht worden gesteld vanuit andere partijen, zoals opdrachtgevers. Ben je als organisatie VCA-gecertificeerd, dan zijn al je uitvoerende medewerkers wel verplicht om het VCA-diploma te behalen. Dit geldt ook voor uitzendkrachten en stagiaires die binnen de scope van de VCA certificering werkzaam zijn. Voor nieuwe medewerkers, uitzendkrachten of stagiaires geldt de regel dat zij het diploma binnen drie maanden moeten behalen. Een VCA diploma is tien jaar geldig.

 

De nieuwe VCA norm

4. Wat is het VCA register?

Wanneer je als persoon het VCA diploma hebt behaald, dan wordt dat geregistreerd in een VCA register. Op die manier kun je eenvoudig checken of iemand in het bezit is van een VCA diploma of aantonen dat je zelf in bezit bent. Het VCA register is online te vinden bij het SSVV. Hier vul je de achternaam en de geboortedatum van de desbetreffende persoon in en vervolgens zie je of diegene het VCA diploma heeft behaald. Mocht je het diploma kwijt zijn, dan volstaat een kopie van je vermelding in het VCA Centraal Diploma Register ook als bewijs.

Vca1-vca2-ster-aannemers

5. VCA certificaat kosten

Wat gaat een VCA bedrijfscertificering kosten? Een vraag die met regelmaat gesteld wordt. Helaas is die vraag niet eenduidelijk te beantwoorden. Wanneer je voor VCA gaat certificeren, dan moet je rekening houden met verschillende VCA certificaat kosten. Deze kosten zijn per organisatie verschillend, omdat je ook hier te maken hebt met verschillende factoren, zoals:

  • De mate van begeleiding
  • Opleidingswensen
  • De grootte en complexiteit van je organisatie

De kosten voor begeleiding zijn afhankelijk van de intensiteit van begeleiding. Besteed je het traject uit en wil je dat een adviseur je werkzaamheden uit handen neemt? Dan brengt dit meer kosten met zich mee dan wanneer je kiest voor begeleiding op hoofdlijnen waarbij de adviseur een coachende rol inneemt.

Aangezien al je uitvoerende medewerkers moeten beschikken over een persoonlijk VCA diploma, moet je ook rekening houden met de kosten voor een VCA-opleiding. Ook hier zijn de kosten afhankelijk van verschillende factoren. Wat voor VCA-opleiding wordt er gevolgd? En wordt de opleiding via e-learning, klassikaal of Incompany gevolgd?

Let op: wanneer je beschikt over een diploma Middelbaar Veiligheidskunde (MVK) of Hoger Veiligheidskunde (HVK) dan ben je vrijgesteld voor VCA-B en VCA VOL.

Tot slot moet je ook rekening houden met de kosten die een Certificerende Instelling (CI) in rekening brengt voor het uitvoeren van de certificeringsaudit welke verplicht en nodig is om het certificaat te behalen.

Hoelang duurt VCA behalen?

6. Hoelang duurt een VCA bedrijfscertificaat behalen?

Hierop is geen concreet antwoord te geven. De tijd die je aan een VCA certificering kwijt bent is namelijk afhankelijk van verschillende factoren:

  • Beschikbare tijd binnen je organisatie
  • De huidige stand van zaken
  • De aanwezigheid van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E)
  • De grootte en complexiteit van je organisatie

Daarnaast is dit ook afhankelijk van de manier waarop je de implementatie gaat doen. Ga je dit zelf doen, of besteed je het (deels) uit? De VCA norm eist daarnaast een minimale bewijsperiode van drie maanden die nodig is om aan te tonen dat je conform het VCA systeem werkt.

 

  • Logo connectworks

    “Laurens heeft ons begeleid met de implementatie van ISO 27001 en NEN 7510. Die manier van (samen)werken is jarenlang goed gegaan. Tot onze organisatie op een gegeven moment groeide en functies veranderden waardoor het ISO-stuk bij mij kwam te liggen. Dat was niet meer voor mij weggelegd en daarnaast had ik er ook de tijd niet voor. Binnen onze organisatie hadden we ook niemand beschikbaar en buiten dat heerst er ook schaarste in dit vakgebied. Toen hebben we voor outsourcing gekozen. We hebben een goede klik met Laurens en hij weet hoe wij als organisatie werken. Dus sindsdien is Laurens bij ons werkzaam als Security Officer (as a Service).”

    ConnectWorks directie

    Wouter van Weeren

    Mede-oprichter

  • Logo Tjaden

    “Naast dat onze opleidingen worden geregeld door CertificeringsAdvies Nederland, ondersteunt Rob ons iedere maand in onze KAM-activiteiten. We sparren dan over grote vraagstukken en hij is een soort stok achter de deur om door te pakken. We kijken bewust naar waar we naartoe willen, hoeveel tijd het kost en hoeveel prioriteit het heeft. Je merkt dat medewerkers zelf ook met ideeën naar ons toekomen. De betrokkenheid is dus hoog!”

    Klantcase Tjaden

    Renate de Man

    KAM-coördinator

  • Klantlogo Stork

    Wij hebben ervoor gekozen om met CertificeringsAdvies Nederland in zee te gaan, omdat dit een partner is die, met betrekking tot de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering, het meeste vertrouwen en deskundigheid uitstraalde.

    Wim Welman

    Kwaliteitsmanager

  • Logo celektron

    “Rob, de adviseur van CAN was kordaat en slagvaardig en vrij direct, daar houden we van! Hij draaide nergens omheen, daarom wisten we precies waar we aan toe waren. En niet zonder resultaat; na 2,5 maand hebben we het VCA* certificaat behaald.

    Met het behalen van het VCA* certificaat, inclusief VGM-RIE, kunnen we vanaf nu de veiligheid binnen het bedrijf aantonen aan onze opdrachtgevers. Daarnaast heeft het thema veiligheidsbewustzijn nog meer aandacht gekregen binnen onze organisatie na het behalen van het certificaat.”

    CAN - Elektrotechniek - Celektron-2

    Martijn Gerrits

    Teamleider Projecten

  • Logo-KiesZon

    “Samen met CertificeringsAdvies Nederland zijn er al veel zaken opgezet op het gebied van veiligheid. Zo is er een verbeterde versie van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie gemaakt, wordt er gemonitord en ondersteund bij het maken van procedures en processen, zitten er controles op veiligheidsplannen en neemt CertificeringsAdvies Nederland de werkplekinspecties voor haar rekening. Verder is er in samenwerking met CertificeringsAdvies Nederland binnen KiesZon een eigen BHV-organisatie opgezet en worden er diverse trainingen verzorgd. En dat alles naar tevredenheid!”

    Afbeelding van Bram Peperzak

    Bram Peperzak

    Operationeel Directeur & eindverantwoordelijke voor VGM

  • Logo Tjaden

    “Voor ons was het ontzettend belangrijk om onze opleidingen onder één dak te houden. Deze opleidingen moeten namelijk worden aangepast aan onze eigen risico’s. Dat is best een grote uitdaging. Alles haakt namelijk in elkaar. Je moet daarom wel een partij vinden die al die verschillende opleidingen kan verzorgen. Dan pas kun je namelijk meerwaarde gaan creëren. Uiteindelijk kwam ik bij CAN uit omdat zij, via hun opleidingsplatform de CAN Academy, veel verschillende trainingsmogelijkheden hebben en maatwerk kunnen leveren. Tevens ook een belangrijk onderdeel vanuit de Arbowet!”

    Klantcase Tjaden

    Renate de Man

    KAM-coördinator

7. Waarom een VCA bedrijfscertificering behalen?

Uit onze eigen ervaring blijkt dat de meeste organisaties aan de slag gaan met de VCA certificering omdat ze de vraag krijgen vanuit de markt. Denk bijvoorbeeld aan een opdrachtgever of gemeente die het als eis stelt. Een andere veelvoorkomende aanleiding is omdat de wetgeving is gewijzigd. Zo eist de Arbowet bijvoorbeeld aandacht voor veilig werken. Een VCA certificaat is een middel om aantoonbaar te maken dat je hiermee bezig bent.

Ongeacht de aanleiding, veel organisaties zitten niet te wachten op ‘rompslomp’ en willen zich voornamelijk bezighouden met hun kernactiviteiten. Niet met het beschrijven van processen. Daarom gaan veel organisaties op zoek naar ondersteuning voor het implementeren van de VCA norm.

8. Het VCA veiligheidsmanagementsysteem en VCA handboek

Wanneer je de VCA norm binnen je organisatie gaat implementeren, dan zet je een VGM beheerssysteem op. Het traject kent vijf globale stappen:

  • Bepalen van het VCA certificeringsniveau
  • Bespreken van de VCA norm
  • Handboek opzetten en gebruiken
  • Interne audit
  • Certificeringsaudit
KAM handboek voorbeeld

VCA handboek

Om het VCA certificaat te behalen, wordt er doorgaans een, zoals in stap 3 benoemd, VCA handboek opgezet. In een dergelijk VCA handboek wordt omschreven hoe veiligheid binnen de organisatie wordt geborgd. In de VCA norm wordt dit het zogenaamde VGM beheersysteem (of VCA veiligheidsmanagementsysteem) genoemd. VGM staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu.

Wannneer wij, van CertificeringsAdvies Nederland (CAN), aan de slag gaan met het implementeren van VCA, dan zorgen we ervoor dat we de onnodige ballast vermijden door uit te gaan van de huidige werkwijze in je bedrijf en niet van de norm. Het resultaat: geen dikke papieren tijgers, maar een compact, digitaal handboek waarin je ook andere normen kunt verwerken. Wel zo praktisch!

Wil jij op de hoogte blijven van alles rondom VCA? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Eisen VCA

9. Welke soorten VCA zijn er?

Binnen de VCA norm bestaan verschillende varianten. Wanneer je het hebt over de VCA bedrijfscertificering dan zijn dat:

  • VCA* (1 ster): Dit certificatieniveau is bedoeld voor kleinere organisaties, tot 35 medewerkers.
  • VCA** (2 sterren): Dit certificatieniveau is bedoeld voor grotere organisaties, vanaf 35 medewerkers.
  • VCA-P: Dit certificatieniveau is bedoeld voor organisaties in de petrochemische sector.

Daarnaast heeft de VCA persoonscertificering ook drie varianten:

  • VCA-Basis: dit diploma is bedoeld voor alle operationele medewerkers binnen een organisatie.
  • VCA-VOL: dit diploma is bedoeld voor medewerkers met een leidinggevende functies en ZZP’ers.
  • VIL-VCU: dit diploma is bedoeld voor medewerkers die werkzaam zijn vanuit een uitzendorganisatie.
Normkennis training

CAN Academy

VCA training volgen?

10. Waar wordt VCA erkend?

VCA is een Nederlandse norm in de arbo- en veiligheidswereld. Echter komt het ook wel eens voor dat buitenlandse opdrachtgevers je vragen om je arboveiligheid aantoonbaar te maken, of misschien heeft je organisatie wel vestigingen in het buitenland. Ieder land heeft zijn ‘eigen versie’ van VCA. De verschillen tussen de normen zijn zeker in Europa niet groot. Dat komt omdat VCA is gebaseerd op de Europese wet- en regelgeving rondom arbo & veiligheid. Buiten Europa zijn de verschillen vaak groter. Laat je daarom goed informeren. Onze eigen VCA norm wordt officieel erkend in de volgende landen:

  • België
  • Dutisland
  • Oostenrijk

Verder zijn onze verplichtingen rondom VGM vergelijkbaar aan die in Frankrijk, Duitsland en Scandinavische landen. Een internationale naam die vaak wordt gebruikt in het kader van VCA is ‘SCC’, dat staat voor Safety Health and Environment Checklist Contractors.

Een VCA certificaat biedt naast een hoger veiligheidsniveau van je organisatie ook een grote commerciële waarde. Het heeft een professionele uitstraling en je laat ermee zien dat je serieus aandacht besteed aan veiligheid & gezondheid en dat je aandacht hebt voor het milieu. Om aan te tonen dat je beschikt over het certificaat, mag je het VCA logo gebruiken op bijvoorbeeld je bedrijfswagens, je website of in je offertes. VCA is daarnaast de bekendste norm in Nederland als het gaat om arbo & veiligheid waardoor het veel herkenning heeft.

Een opdrachtgever kan via de VCA-database checken welke organisaties beschikken over het VCA certificaat. Ofwel: het is voor hen een selectiecriterium om te bepalen met welke organisaties ze projecten willen aanpakken. Opdrachtgevers hebben vaak zelf ook belang bij (of in sommige gevallen is het zelfs verplicht) om te werken met VCA-gecertificeerde organisaties. Voor overheidsorganisaties is dit bijvoorbeeld een harde eis.

Nieuwe-vca-norm-e1523971871142
Veiligheidsladder treden

11. Wat is het verschil tussen VCA en de Veiligheidsladder?

VCA en de Veiligheidsladder zijn allebei normen die gericht zijn op arbo & veiligheid. We zetten de verschillen tussen de normen voor je op rij:

  • VCA richt zich op het uitvoerende werkveld. De Veiligheidsladder richt zich op alle lagen binnen je organisatie.
  • VCA richt zich op het verhogen van het veiligheidsniveau door middel van het verkleinen of wegnemen van risico’s. De Veiligheidsladder richt zich op het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van de mensen binnen je organisatie.
  • VCA is een checklist waar je simpelweg aan voldoet of niet. De Veiligheidsladder heeft verschillende niveaus (treden) waarvoor je kunt certificeren en is hierbij gebaseerd op houding, gedrag en cultuur. Iets wat niet te toetsen valt aan de hand van een checklist.
  • De audit wordt anders uitgevoerd. De VCA-audit wordt uitgevoerd door één deskundige en je documentatie en operatie wordt getoetst. Bij de Veiligheidsladder zijn dit twee deskundigen en de houding, gedrag en cultuur binnen je organisatie wordt getoetst aan de hand van interviews.

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!