VCA2020-12-23T17:20:08+01:00
Arbo & veiligheid

VCA certificering

Het VCA certificaat wordt vaak gevraagd door opdrachtgevers en gebruikt om een veiligere werkomgeving te creëren. Heb jij hier ook mee te maken en wil je meer weten over VCA voor jouw bedrijf? Dan ben je aan het juiste adres! Met advies én opleiding is zijn wij de partner in certificeren. Klik hier voor een overzicht van onze opleidingen of lees verder op deze pagina voor meer informatie over advies voor VCA bedrijfscertificering.

Bedrijf VCA certificeren? Met oog voor praktijk en resultaat!

In onze aanpak nemen wij niet de norm, maar de organisatie als uitgangspunt. Op praktische wijze zetten we een handboek op dat voldoet aan de eisen uit de VCA norm, maar past bij jouw bedrijf. We werken daarbij graag samen met jou en je medewerkers. Jullie kennen het bedrijf tenslotte het beste en alleen op die manier komen we tot het beste resultaat.

Whitepaper informatiegids VCA

Download vrijblijvend de informatiegids VCA, hierin vind je een introductie op de opbouw en inhoud van het VCA traject.

DOWNLOAD WHITEPAPER

VCA InfogidsWat is VCA

VCA (voluit VGM Checklist Aannemers) is een norm voor veiligheid die in Nederland ontwikkeld is. De norm heeft elf hoofdstukken met vragen die gaan over veiligheid binnen bedrijven. Met het VCA certificaat toon je aan dat je veiligheid in je bedrijf serieus neemt.

VCA certificatie niveaus

VCA logo

Het VCA bedrijfscertificaat is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld bedrijven in de bouw. Omdat er in verschillende bedrijven en verschillende branches andere eisen worden gesteld aan veiligheid, zijn er drie certificatie niveaus ontwikkeld:

 1. VCA* (VCA 1 ster): dit certificatie niveau is vooral bedoeld voor kleinere bedrijven (tot 35 mensen) die meestal als onderaannemer werkzaam zijn.
 2. VCA** (VCA 2 sterren): dit certificatie niveau is vooral bedoeld voor grotere bedrijven (vanaf 35 mensen) die meestal als hoofdaannemer werkzaam zijn.
 3. VCA-P (VCA Petrochemie): dit certificatie niveau is speciaal bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemische sector.

In de praktijk zullen de meeste bedrijven aan een VCA* of VCA** certificaat voldoende hebben.

VCA Cursusaanbod op de CAN Academy

Wij bieden diverse VCA cursussen aan op onze CAN Academy.
Zoals de VCA Basiskennis of de cursus VCA VOL.

Bekijk cursusaanbod
Training academy

VCA in verschillende branches

VCA is van toepassing in risicovolle branches zoals Bouw en Techniek. Daarnaast is er nog de variant voor uitzendbureaus, VCU. In iedere branche komen andere risico’s voor. Bedrijf VCA certificeren? Kies hieronder je branche en bekijk hoe VCA in jouw branche wordt toegepast.

Het VCA handboek

Om het VCA certificaat te behalen, zetten we een handboek op. We omschrijven hierin hoe je bedrijf zorgt voor veiligheid in de organisatie. De norm noemt dit het VGM beheersysteem. VGM staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. We zorgen dat we onnodige ballast vermijden door uit te gaan van de huidige werkwijze in je bedrijf en niet van de norm. Geen dikke papieren tijgers, maar een compact, digitaal handboek waarin je ook andere normen, zoals ISO 9001 in kunt verwerken. Wel zo praktisch.

Voordelen van VCA certificering

Wat is het nut om VCA gecertificeerd te worden? Je bent niet de eerste ondernemer die zich dat afvraagt en zeker niet de laatste. Voor veel ondernemers is het commerciële voordeel van belang: het certificaat is verplicht. Bijvoorbeeld voor een opdracht of een aanbesteding. Voor andere ondernemers is het een middel om veiligheid te borgen in hun bedrijf. De voordelen van je bedrijf VCA certificeren zijn:

 • De commerciële waarde van het veiligheidscertificaat. Het wordt gevraagd vanuit de markt.
 • Gecertificeerde bedrijven voldoen voor een gedeelte aan de geldende wet- en regelgeving op Arbo-gebied.
 • Verlaging van de (verzuim)kosten.
 • Aantonen van een professionele organisatie.

VCA certificering: de eisen en de praktijk

Misschien wel het belangrijkste voor jou als ondernemer. Wat betekent VCA bedrijfscertificering voor je onderneming en wat zijn de regels? Onderstaand vind je een aantal belangrijke eisen voor een VCA bedrijf.

 • Het uitvoeren van een VGM Risico Inventarisatie en Evaluatie. Je omschrijft de risico’s van je werkzaamheden en hoe je daar mee omgaat.
 • Keuring van materieel waar je mee werkt.
 • Uitvoerende medewerkers moeten een persoonlijk diploma hebben. Daar kunnen we je ook bij helpen.
 • Leg vast hoe je omgaat met incidenten en voer werkplekinspecties uit.

Zeker als kleine ondernemer, kun je al snel het gevoel krijgen dat VCA veel gedoe is. Bij CertificeringsAdvies Nederland helpen we je om VCA op een zo praktisch mogelijke wijze toe te passen.

Onze projectaanpak

Om het VCA certificaat te behalen, volgen we een praktische aanpak:

 1. 0-meting: dit doen we tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We bepalen dan ook of je VCA* of VCA** nodig hebt.
 2. Bespreken van de norm: in een aantal afspraken (ca. 3) bespreken we de VCA norm en de praktische toepassing voor jouw bedrijf.
 3. Handboek opzetten en gebruiken: we zetten een handboek voor je op en schrijven dat op maat voor jouw bedrijf.
 4. Interne audit: voordat je gaat certificeren voert onze adviseur de verplichte interne audit uit. Dit geldt als een laatste ‘check’ om zeker te weten dat je klaar bent om succesvol de audit te doorlopen.
 5. Certificering: de certificering wordt uitgevoerd door een onafhankelijke erkende certificerende instantie. Natuurlijk mogen wij dat niet doen (dan zouden we niet onafhankelijk zijn), maar we kunnen je wel adviseren over de diverse certificerende instanties.

Onze visie

Wij zijn geen standaard adviesbureau. Bij ons geen wollige vaktermen die je nauwelijks iets zeggen. Geen dikke adviesrapporten, maar pragmatische oplossing met focus op directe winst. Randzaken laten we voor wat ze zijn. Met het doel helder voor ogen werken we naar het beste resultaat voor jou, onze opdrachtgever. Betrouwbaar, ondernemend en eenvoudig: we maken het niet moeilijker dan het is.

In onze aanpak nemen wij jouw organisatie als uitgangspunt en niet de norm. Het gaat om de achterliggende gedachte van de norm. Voor VCA helpen we je veilig werken op praktische manier te integreren in jouw organisatie. Een succesvolle certificering is het resultaat.

Wat zeggen onze klanten over onze aanpak

We gingen meteen praktijkgericht aan de slag met goed uitziende templates welke geheel zijn aangepast op onze organisatie. De begeleiding van de adviseur laat zich omschrijven als doelgericht, zonder poespas, daar houd ik van!

Onze organisatie

Bij CertificeringsAdvies Nederland houden we van focus. Daarom werken we met een aantal branches waarin wij op de hoogte zijn van de diverse ontwikkelingen op ons vakgebied. Zo denken we pro-actief met je mee en adviseren we de beste oplossing.

Binnen onze dienstverlening bieden wij een compleet advies- en opleidingenaanbod aan voor jouw branche. Voor VCA begeleiden we naar certificering door advies, maar geven we ook diverse opleidingen en trainingen. Kies je branche en bekijk wat we allemaal voor jou kunnen betekenen.

Onze begeleidingsvormen

Om aan te sluiten bij de wensen van onze klanten, bestaat onze begeleiding met betrekking tot adviesdiensten grofweg uit twee verschillende vormen:

Adviseren en coachen:
Binnen deze begeleidingsvorm begeleiden wij op hoofdlijnen. Jouw organisatie voert zelf uitvoerende zaken door, onze adviseur heeft voornamelijk een coachende rol. Eventueel ook mogelijk in combinatie met cursussen en trainingen voor jouw personeel.

Adviseren en uitvoeren:
Binnen deze begeleidingsvorm schrijven wij het managementsysteem op maat en implementeren dat in de organisatie. Bijvoorbeeld met workshops. Jouw organisatie heeft voornamelijk een informerende rol.

Een hybride variant is uiteraard ook mogelijk. We stemmen onze begeleiding af op jouw wensen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

VCA offerte aanvragen - Snel

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl

Laatste blogs

Ga naar de bovenkant