Wat is een Taak Risico Analyse (TRA)?

Wat is een Taak Risico Analyse? En wat is het verschil tussen een Taak Risico Analyse en een RI&E? Antwoord op deze en meerdere vragen vind je in dit artikel.

Wat is een Taak Risico Analyse (TRA)
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Bij CertificeringsAdvies Nederland (CAN) krijgen wij regelmatig de vraag wat een Taak Risico Analyse (TRA) is en wat je er precies aan hebt. Bovendien merken wij dat er vaak onduidelijkheid is met betrekking tot het verschil tussen de Taak Risico Analyse en de Risico Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E). Vanuit Arbo en veiligheid perspectief is het erg belangrijk dat iedere organisatie, waar nodig, beschikt over een TRA. Om die reden geven wij in dit blog onder andere antwoord op de vragen: “Wat is een Taak Risico Analyse”? “Wanneer heb ik een Taak Risico Analyse nodig”? “Wat is het verschil tussen een Taak Risico Analyse en een RI&E?” en “Hoe stel je een Taak Risico Analyse op?”. 

Wat is een Taak Risico Analyse?

Wat is een Taak Risico Analyse? Goede vraag! De Taak Risico Analyse is het in kaart brengen van alle risico’s en potentiële gevaren die bij een specifieke taak komen kijken. Het gaat hierbij om taken die een veiligheidsrisico vormen. Hierbij kan gedacht worden aan zaken zoals werken op hoogte, onderhoud aan machines en werken met chemische stoffen. Daarnaast wordt een Taak Risico Analyse meestal alleen gebruikt voor taken die enigszins uitzonderlijk zijn door de te hanteren methodiek of aanwezige omstandigheden. Een TRA dient tijdig voor het uitvoeren van de uiteindelijke taak plaats te vinden. Werknemers kunnen op deze manier ruim van tevoren geïnstrueerd worden over de aanwezige risico’s en de daarbij passende maatregelen om veilig te kunnen werken.

Wanneer heb ik een Taak Risico Analyse nodig?

Een Taak Risico Analyse stel je op als je weet dat er in de toekomst een risicovolle taak uitgevoerd moet worden waar nog geen (duidelijke) procedures over zijn geschreven. Dit kan het geval zijn wanneer als organisatie bijvoorbeeld besluit om een bepaalde machine te gaan huren, onderhoud wil gaan plegen aan reeds aanwezige machines of besluit om een heftruck in gebruik te gaan nemen. Een TRA voorkomt dat er lichtzinnig gedacht wordt over de (on)veiligheid van bijzondere taken en dat er vervolgens (fatale) arbeidsongevallen plaatsvinden.

Wat is het verschil tussen een Taak Risico Analyse en een RI&E?

Een Taak Risico Analyse en een RI&E worden vaak met elkaar verward omdat het bij beide gaat om het in kaart brengen en anticiperen op veiligheidsrisico’s binnen organisaties. De twee zijn echter niet hetzelfde. Een Taak Risico Analyse is namelijk een onderdeel van de RI&E. Bovendien wordt er bij een TRA normaliter ingegaan op uitzonderlijke werkzaamheden die dus niet altijd binnen de standaardprocedures en -methodes vallen.

Wat zijn de voordelen van een Taak Risico Analyse?

  • Voldoen aan wettelijke Arboverplichtingen. Zoals gezegd, is de Taak Risico Analyse een onderdeel van de wettelijk verplichte RI&E. Het bezit van een TRA in combinatie met de overige vereisten van de RI&E zorgt ervoor dat werknemers op papier veilig hun (bijzonder) werk kunnen uitvoeren en je organisatie geen boetes riskeert voor het ontbreken van (onderdelen uit) de RI&E.
  • Meer veiligheidsbewustzijn bij werknemers. Het gezamenlijk opstellen en communiceren van Taak Risico Analyses kan het veiligheidsbewustzijn onder de werknemers laten groeien. Dit is erg gunstig, aangezien veiligheidsbewustzijn erg belangrijk is en de werknemers veilig de werkzaamheden uit dienen te voeren. Door samen in gesprek te gaan over de best passende manier van werken, wordt het bewustzijn over veiligheid verhoogd.
  • Minder bedrijfsongevallen. Het hebben van duidelijke procedures in combinatie met een verhoogd veiligheidsbewustzijn zorgt voor minder (fataal) letsel bij werknemers.
  • Je voldoet aan potentiële vergunningsvereisten. Het bezit van een Taak Risico Analyse is namelijk regelmatig een vereiste van uitgevers van werkvergunningen.

Wie moet er een Taak Risico Analyse opstellen?

Het is gebruikelijk dat een Taak Risico Analyse wordt opgesteld door een (externe) veiligheidskundige in samenwerking met enkele werknemers die de specifieke taak echt gaan uitvoeren. Daarnaast is het een goed idee om deskundigen, werkvoorbereiders en planners te betrekken in de uitvoering van de TRA. Op die manier weet je namelijk nóg zekerder dat je niks over het hoofd ziet en dat de taak veilig wordt uitgevoerd.

Hoe stel je een Taak Risico Analyse op?

Hoewel er geen eenduidig antwoord is op de vraag “Hoe stel je een Taak Risico Analyse op?”, hebben wij wel een stappenplan Taak Risico Analyse met belangrijke stappen die idealiter genomen worden:

  1. Begin bij het opschrijven van een duidelijke omschrijving van de taak. Wat moet er precies gedaan worden? Welke functies zijn daarbij van toepassing? In welke omgeving wordt het uitgevoerd en welke invloed heeft deze omgeving op de uitvoering van de taak?
  2. Omschrijf vervolgens elke stap waar de taak uit bestaat en noteer per stap de risico’s en gevaren. Een handig hulpmiddel dat vaak gebruikt wordt bij het bepalen van de hoogte van een risico is Fine & Kinney’s risicoanalysemethode:
    Risico (R) = Effect (E) x Blootstelling/Frequentie (B) x Waarschijnlijkheid (W).
  3. Inventariseer nu bij welke stap(pen) het risico echt omlaag moet en bedenk maatregelen waarmee je dit voor elkaar kan krijgen. Zorg ervoor dat je de risico’s naar een aanvaardbaar en werkbaar niveau brengt.
  4. Beschrijf nu de precieze procedure voor het uitvoeren van de taak.
  5. Communiceer vervolgens de Taak Risico Analyse naar alle betrokken partijen. Op deze manier weet je namelijk zeker dat iedereen op de hoogte is van de (nieuwe) veilige werkprocedure en op deze manier creëer je ook draagvlak voor het TRA evenals veiligheidsbewustzijn.

Hulp nodig bij het opstellen van een TRA?

Heb je nog vragen met betrekking tot (het opstellen van) Taak Risico Analyses? Of wil je graag wat hulp bij het opstellen van een TRA? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder!

New call-to-action

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

  • Altijd een oplossing op maat
  • Jouw organisatie als uitgangspunt
  • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields