Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Home/Arbo & Veiligheid/Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E)
Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E)2022-07-13T15:20:09+02:00
RI&E

Hulp nodig bij de Risico-Inventarisatie en Evaluatie opstellen?

Een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) heeft als doel om de gezondheid en veiligheid op de werkvloer te verbeteren, zodat de risico’s zoveel mogelijk worden beperkt. Het (laten) uitvoeren van een RI&E is tevens verplicht vanuit de wetgeving. Ben je benieuwd wat dit betekent voor jouw organisatie? Of wil je concreet een RI&E opstellen of laten stellen? Dan ben je bij CertificeringsAdvies Nederland aan het juiste adres. Met advies én opleiding zijn wij de partner in certificeren. We helpen je graag verder bij het uitvoeren van een Arbo-RI&E of bij het behalen van een VCA-certificaat (met VGM-RI&E). 

Een RI&E uit laten voeren?

In onze aanpak nemen wij niet de wet- en regelgeving, maar de organisatie als uitgangspunt. Op pragmatische wijze begeleiden we jouw organisatie bij de uitvoering van een RI&E. Wanneer wij een RI&E opstellen, doen we dat altijd met oog voor praktijk en resultaat en altijd in samenwerking met jou en je collega’s. Jullie kennen de onderneming tenslotte het beste en alleen op die manier komen we tot het beste resultaat voor de organisatie!

Interesse in het laten uitvoeren van een RI&E voor jouw bedrijf?

Vraag een vrijblijvende offerte op maat aan!

VRAAG OFFERTE AAN

Voor wie is een RI&E verplicht?

Een Risico Inventarisatie Evaluatie is voor vrijwel iedere organisatie verplicht. Behalve wanneer je ZZP’er bent en daarbij geen gebruik maakt van hulpkrachten, stagiaires, uitzendkrachten, vrijwilligers etc. Zodra je als bedrijf meer dan 1 werknemer in dienst hebt of, zoals de wet beschrijft, ‘gezag voert over werknemers, is een RI&E verplicht.

Hoe gaat het uitvoeren van een RI&E in zijn werk?

Wil je een RIE opstellen? Dan kan dat ook met hulp van CertificeringsAdvies Nederland (CAN). Een risico inventarisatie evaluatie wordt uitgevoerd onder begeleiding van een adviseur welke in nauw contact staat met een veiligheidskundige. De adviseur gaat samen met jou en je medewerkers aan de slag. Het doel van de RI&E is om de aandachtspunten met betrekking tot gezondheid en veiligheid op de werkvloer in kaart te brengen. Van daaruit worden actiepunten opgesteld. Deze actiepunten worden vastgelegd in een Plan van Aanpak. Dat is een overzichtelijk document met concrete acties en bijbehorende prioriteit.

Advies nodig op weg naar een VCA-certificaat?

Voor VCA helpen we je veilig werken op een praktische manier te integreren in jouw organisatie. Meer informatie over VCA voor jouw bedrijf? Bekijk dan onze VCA-informatiepagina.

Meer informatie


VCA logo

RI&E als onderdeel van het Arbobeleid

Vanuit de overheid is in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arbo-regeling vastgelegd welke mate van bescherming werkgevers dienen te bieden aan werkgevers op het gebied van gezondheid en veiligheid. Om de verplichtingen die vanuit de wet zijn vastgelegd te kunnen naleven, is het zaak dat je als bedrijf een arbobeleid voert. Arbobeleid is het beleid dat een werkgever voert op het gebied van arbeidsomstandigheden. Daardoor worden de risico’s op het gebied van gezondheid en veiligheid zoveel mogelijk beperkt. Een risico-inventarisatie en evaluatie is een verplicht onderdeel dat in het Arbobeleid dient te worden opgenomen.

Kosten ziekteverzuim

Onderdelen uit het Arbobeleid

Een arbobeleid omvat o.a. de volgende onderdelen:

 • Een Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E)
 • Arbodienst of bedrijfsarts
 • Preventiemedewerker
 • Bedrijfshulpverlening (BHV)
 • Voorlichting
 • Arbodeskundige
 • PAGO

De voordelen van een RI&E

Het uitvoeren van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie heeft een heleboel voordelen voor jouw organisatie:

 • Je voldoet aan de wettelijke richtlijnen
 • Je krijgt inzicht in de gezondheids- en veiligheidsrisico’s binnen je organisatie
 • Aan de hand van een praktisch Plan van Aanpak kun je actie ondernemen
 • Minder ziekteverzuim en ongevallen, wat leidt tot kostenbesparing
 • Een relatief lage investering in vergelijking met het riskeren van boetes van Inspectie SZW

RIE opstellen kosten

Organisaties die een RI&E laten opstellen, komen vaak met dezelfde vraag: wat gaat een RIE opstellen kosten? Ons antwoord: dat hangt ervan af! De exacte kosten voor het opstellen van een RIE hangt namelijk af van jouw situatie. Hoe groot is je organisatie? Hoeveel vestigingen heb je landelijk? In welke branche ben je actief? En waar heb je allemaal behoefte aan? Er zijn nu eenmaal organisaties die te maken hebben met veel risico’s en dus is er dan ook meer tijd nodig om een een RI&E op te stellen dan bijvoorbeeld voor een organisatie met een laag risicoprofiel. Vervolgens kun je dan als organisatie ook nog kiezen om alleen adviserend ondersteund te worden of de het hele opstellen van de risico inventarisatie en evaluatie uit handen te geven. Zoals je jezelf kunt voorstellen hangt daar een ander kostenplaatje aan. Wil je weten wat de exacte kosten zijn voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseur helpt je graag om een beeld te schetsen!

Onze visie

Wij zijn geen standaard adviesbureau. Bij ons geen wollige vaktermen die je nauwelijks iets zeggen. Geen dikke adviesrapporten, maar pragmatische oplossing met focus op directe winst. Randzaken laten we voor wat ze zijn. Met het doel helder voor ogen werken we naar het beste resultaat voor jou, onze opdrachtgever. Betrouwbaar, ondernemend en eenvoudig: we maken het niet moeilijker dan het is.

In onze aanpak nemen wij jouw organisatie als uitgangspunt en niet de wet- en regelgeving. Het gaat om de achterliggende gedachte hiervan. Bij de uitvoering of toetsing van een RI&E nemen we jouw organisatie als uitgangspunt om van daaruit te voldoen aan klanteisen- en wensen. Wil je een RI&E laten opstellen? Neem dan gerust contact op!

Onze organisatie

Bij CertificeringsAdvies Nederland houden we van focus. Daarom werken we met een aantal branches waarin wij op de hoogte zijn van de diverse ontwikkelingen op ons vakgebied. Zo denken we pro-actief met je mee en adviseren we de beste oplossing.

Binnen onze dienstverlening bieden wij een compleet advies- en opleidingenaanbod aan voor jouw branche. Zo adviseren we je graag op het gebied van een RI&E, maar geven we ook diverse opleidingen en trainingen. Kies je branche en bekijk wat we allemaal voor jou kunnen betekenen.

Offerte aanvragen algemeen

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl

Laatste blogs

Ga naar de bovenkant