RI&E

Wil je een RI&E uitvoeren?

De risico- inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is voor vrijwel iedere organisatie, vanuit de wetgeving, verplicht. Zodra je als bedrijf meer dan één werknemer in dienst hebt of gezag voert voor werknemers is een RI&E (laten) uitvoeren verplicht. Het doel van een RI&E is de veiligheid en gezondheid op de werkvloer verbeteren waardoor het risico op ongevallen kleiner wordt. Wil je een RI&E uitvoeren? Neem dan gerust contact met ons op. Wij ondersteunen je graag.

NEEM CONTACT OP

Een praktische aanpak

Bij CertificeringsAdvies Nederland adviseren en ondersteunen we organisaties onder andere bij het opzetten en toetsen van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Daarbij nemen we niet de wet- en regelgeving, maar jouw organisatie als uitgangspunt. Wil je een RI&E uitvoeren, dan ben je bij CertificeringsAdvies Nederland verzekerd van een praktische aanpak waarbij altijd het resultaat voor ogen wordt gehouden.

Bij een VCA-certificering is het verplicht om een VGM-RI&E uit te voeren. Dit is een andere RI&E dan vereist wordt vanuit de Arbo-wet. Lees ook het artikel: De Arbo RI&E en de VGM-RI&E: dit zijn de verschillen

Een RI&E wordt uitgevoerd door een veiligheidskundige of door een adviseur die nauw in contact staat met een veiligheidskundige. Deze persoon gaat, samen met jou en je mensen, de aandachtspunten met betrekking tot gezond en veilig werken op de werkvloer in kaart brengen. De actiepunten die daaruit voortkomen worden vastgelegd in een zogenaamd ‘Plan van Aanpak’. Daarin zijn alle acties en de bijbehorende prioriteit overzichtelijk weergegeven.

Meer over de RI&E

Een RI&E uitvoeren en toetsen

Het RI&E stappenplanEen RI&E uitvoeren is niet alleen belangrijk omdat het vanuit de wetgeving verplicht is, maar heeft nog meer voordelen voor je organisatie. Met een RI&E:

  • Voldoe je aan wet- en regelgeving;
  • Krijg je inzicht in gezondheids- en veiligheidsrisico’s;
  • Kun je actie ondernemen;
  • Is er minder risico op ongevallen, een lager ziekteverzuim en daardoor kostenbesparing;
  • Voorkom je het risico op boetes van SZW.

Wanneer je bedrijf groter is dan 25 medewerkers, dan is het verplicht om de RI&E te laten toetsen door een externe deskundige. Deze deskundige kan bijvoorbeeld een veiligheidskundige of een bedrijfsarts zijn. Sommige branches hanteren een erkende branche RI&E. Wanneer je als bedrijf gebruik maakt van een branche RI&E en je hebt maximaal 25 mensen in dienst, dan is het niet verplicht om de RI&E te laten toetsen.

Lees ook: Wanneer moet je een RI&E actualiseren?

Ondersteuning bij de RI&E

Wil je een RI&E laten uitvoeren of kun je advies gebruiken bij het uitvoeren van de RI&E? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan je graag te woord en voorzien je van passend advies en praktische tips.

New call-to-action

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl