
Let op: OHSAS 18001 vervangen door ISO 45001
OHSAS 18001:2007 was tot maart 2018 de internationale managementsysteemnorm voor gezond en veilig werken. Deze norm is inmiddels niet meer geldig. De OHSAS 18001:2007 is inmiddels vervangen voor een norm die nog sterker gericht is op het beperken, en waar mogelijk vermijden, van bedrijfsongevallen en onveilige werkomstandigheden: De ISO 45001:2018. Deze nieuwe norm is een stuk uitgebreider dan de OHSAS 18001:2007 en is tegenwoordig de internationale standaard.
Wat is OHSAS 18001 / ISO 45001?
De OHAS 18001 is in het leven geroepen om de veiligheid en gezondheid van werknemers te beschermen tegen onveilige werkomstandigheden, zowel fysiek als mentaal. Om dit organisatie-breed mogelijk te maken, is het nodig dat er procedures, werkinstructies en afspraken worden gemaakt omtrent arboprocessen. Deze elementen vormen samen het (arbo)managementsysteem van een organisatie. De OHSAS 18001 norm beschreef waar zo een arbomanagementsysteem aan moest voldoen om daadwerkelijk te leiden tot een veilige werkomgeving. Een aantal jaar geleden kwam er een behoefte om de norm uit te breiden en daar is uiteindelijk de ISO 45001 norm uit voortgekomen. De ISO 45001 norm beschrijft dus uitgebreid en volledig waar een arbomanagementsysteem aan moet voldoen, om daadwerkelijk te zorgen dat werknemers fysiek en mentaal veilig werken.
Gerelateerde veiligheidsnormen
Klik hieronder op de gewenste norm voor meer informatie:
Waarom een OHSAS 18001 certificaat / ISO 45001 certificaat?
Waarom een OHSAS 18001 certificaat halen vroeger en waarom een ISO 45001 certificaat nu? De redenen hiervoor zijn eigenlijk hetzelfde gebleven. Voor de ene organisatie zal er het een commerciële drijfveer zijn. Voor de andere organisatie zal het vooral gaan om het beheersen en verbeteren van de arbeidsomstandigheden. We zetten een aantal voordelen van het behalen van een certificering op dit gebied op een rij:
- Een managementsysteem, gericht op de organisatie, leidt tot verbetering.
- Je voldoet aan de geldende Arbo wet- en regelgeving.
- Professionele uitstraling richting de markt.
- Continue verbetering van de veiligheid en arbeidsomstandigheden van je organisatie.
- Verhoging van de medewerkerstevredenheid en meer gemotiveerde medewerkers.
- Verlaging van de verzuimkosten.
- Minder controles door de arbeidsinspectie.
Voor wie?
Een ISO 45001 certificaat is (en een OHSAS 18001 was) een waardevol certificaat voor elk type bedrijf, aangezien veiligheid en gezondheid binnen elke organisatie gewaarborgd dient te zijn. In de praktijk is het wel zo dat voornamelijk bedrijven in de bouw en industriële sector er echt commerciële voordelen van ervaren. Dit, omdat een dergelijk certificaat vooral vaak wordt geëist wanneer een organisatie een aanbesteding wil doen of bepaalde producten wil inkopen.
Verschil OHSAS 18001 / ISO 45001 en VCA
Het is goed mogelijk dat je bij de OHSAS 18001/ISO 45001 norm ook al gauw denkt aan de VCA. En dat is begrijpelijk want ze lijken alle drie ook erg op elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen tussen de OHSAS 18001/ISO 45001 en de VCA:
- De VCA is een norm die voornamelijk in Nederland en een aantal andere omringende landen wordt erkend, terwijl de OHSAS 18001/ISO 45001 wereldwijd erkende normen zijn.
- De VCA norm gaat alleen over praktische werkzaamheden. Maar de OHSAS 18001/ISO 45001 norm gaat over alle risico’s en gevaren die werknemers lopen, dus ook psychologische risico’s.
ISO 45001 norm implementeren
Om het ISO 45001 certificaat te behalen zal je een externe audit moeten ondergaan waarbij een accreditatiebureau beoordeelt of de norm goed geïmplementeerd is. Om de norm goed en werkbaar voor jouw organisatie te implementeren, is het verstandig dit samen met een deskundige partij te doen. Vaak hebben adviesbureaus alleen de norm voor ogen en proberen ze zo regels en procedures voor te schrijven die in de praktijk niet goed uit te voeren blijken in je organisatie. CertificeringsAdvies Nederland neemt daarom jouw organisatie als uitgangspunt in plaats van de norm. Op deze manier zorgen wij ervoor dat jouw ISO 45001 managementsysteem op de meest werkbare en praktische manier wordt geïmplementeerd, zodat de hele organisatie er de vruchten van plukt en zodat je eenvoudig door de externe audit komt. Wij kunnen je op verschillende manier ondersteunen met het implementeren van de norm en daarnaast kunnen wij een interne audit uitvoeren, wat tevens ook een verplicht onderdeel is van ISO 45001, zodat je nog meer kans van slagen hebt. Benieuwd naar onze diensten rondom ISO 45001?

Onze visie
Zoals gezegd nemen wij dus jouw organisatie als uitgangspunt en niet de norm zelf. Niet elke organisatie is namelijk hetzelfde en daarom vraagt de implementatie van een managementsysteem (zoals ISO 45001) altijd om maatwerk. Een hele hoop aspecten die de norm voorschrijft kunnen nu eenmaal niet kant en klaar in je organisatie worden geïmplementeerd en daarom moet er gekeken worden naar bestaande werkwijzen en procedures. Wij zijn van mening dat het gaat om de achterliggende gedachte van de norm. Voor ISO 45001 tillen we de interne organisatie op het gebied van arbeidsomstandigheden naar een hoger niveau. Een succesvolle certificering is het resultaat.
Klanten aan het woord
Tjaden is voor diverse normen gecertificeerd. Zij willen de organisatie dan ook graag naar een hoger niveau tillen. Renate de Man, KAM-coördinator: “Voor ons was het ontzettend belangrijk om onze opleidingen onder één dak te houden. Deze opleidingen moeten namelijk worden aangepast aan onze eigen risico’s. Dat is best een grote uitdaging.
Iemand op heftruck cursus sturen klinkt simpel, maar dat is het niet. Welke werkzaamheden voert iemand op de heftruck uit? Waar doet diegene dit? Alleen, of met collega’s? En wat als er iets verkeerd gaat op de heftruck? Dan kom je weer uit bij je BHV. Alles haakt in elkaar. Je moet daarom wel een partij vinden die al die verschillende opleidingen kan verzorgen. Dan pas kun je namelijk meerwaarde gaan creëren. Uiteindelijk kwam ik bij CAN uit omdat zij, via hun opleidingsplatform de CAN Academy, veel verschillende trainingsmogelijkheden hebben en maatwerk kunnen leveren. Tevens ook een belangrijk onderdeel vanuit de Arbowet!”
De hele klantcase van Tjaden B.V. lezen? Bekijk: Klantcase Tjaden
Laatste blogs
Wat is een hygiënecode voedselveiligheid?
Wat is een hygiënecode voedselveiligheid? In dit artikel lees je er alles over!
ISO zet je organisatie op zijn kop! Toch?
ISO zet je organisatie op zijn kop. Een misvatting! ISO is juist een hulpmiddel dat je organisatie helpt verbeteren!