Een veiligheidsmanagementsysteem (VMS)

Een veiligheidsmanagementsysteem (VMS)2022-07-01T08:34:09+02:00
Veilig werken

Een veiligheidsmanagementsysteem

Veiligheidsmanagement is noodzakelijk om de veiligheid en gezondheid binnen je organisatie te verbeteren en om bedrijfsongevallen te voorkomen. Maar hoe ga je om met veiligheidsmanagement? En hoe maak je het effectief? Dat kan met behulp van een veiligheidsmanagementsysteem. Daarmee toon je namelijk aan dat de arbeidsomstandigheden binnen je organisatie goed zijn geregeld. Tegenwoordig is het zelfs steeds vaker een voorwaarde vanuit opdrachtgevers. 

Wat is een veiligheidsmanagementsysteem?

Een veiligheidsmanagementsysteem zorgt voor structuur en helpt je met de vertaling van richtlijnen en maatregelen naar de praktijk. Deze richtlijnen en maatregelen dragen bij aan het verkleinen of zelfs voorkomen van de kans op bedrijfsongevallen. Daarnaast zorgt het ervoor dat veiligheid en gezondheid binnen je organisatie een onderwerp is dat continu aandacht krijgt. ISO 45001 is een norm die vaak wordt gebruikt bij het implementeren van een veiligheidsmanagementsyteem. Gelukkig vragen ISO-normen tegenwoordig niet meer om het omschrijven van je arboprocessen in een dik handboek. Een handboek wordt alleen nog gebruikt als het echt toegevoegde waarde biedt. De norm vraagt nu juist alleen nog om een managementsysteem.

Download whitepaper: ISO 45001 Contextanalyse

Wil je meer weten over de ISO 45001 contextanalyse? Download dan, geheel vrijblijvend, onze whitepaper ‘ISO 45001 contextanalyse’!

DOWNLOAD WHITEPAPER
Download contextanalyse whitepaper

De voordelen van een veiligheidsmanagementsysteem

Het werken volgens een veiligheidsmanagementsysteem brengt verschillende voordelen met zich mee. Onder andere:

  • Je werkt continu aan het verbeteren van de veiligheid en gezondheid binnen je organisatie.
  • Je voldoet aan geldende wet- en regelgeving.
  • Je straalt uit dat je waarde hecht aan het welzijn van je medewerkers en omgeving.
  • Het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie wordt naar een hoger niveau getild.
  • Je gaat gezondheidsrisico’s en beperkingen tegen.
  • Het beperkt ziekteverzuim.

Een veiligheidsmanagementsysteem opzetten

Zoals eerder is aangegeven, kan je met behulp van de ISO 45001 norm een veiligheidsmanagementsysteem opzetten. De norm geeft je de handvatten waarmee je het proces kan doorlopen. Het uitgangspunt van de ‘nieuwe’ ISO-normen, is dat je zo min mogelijk afwijkt van je eigen organisatie. Vaak voldoe je al voor een (groot) deel aan een ISO-norm, waardoor het ook het makkelijkst is om zo dicht mogelijk bij je eigen organisatie te blijven. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een externe partij, zoals CertificeringsAdvies Nederland, in te schakelen om je te ondersteunen bij het opzetten van je veiligheidsmanagementsysteem. Onze adviseurs helpen je graag!

Artikeltip: ‘Een (kwaliteits)managementsysteem opzetten met behulp van Microsoft TEAMS? Yes we CAN!

Hulp nodig bij het opzetten van een veiligheidsmanagementsysteem?

Heb je hulp nodig bij het opzetten van je eigen veiligheidsmanagementsysteem? Of wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan je graag te woord!

NEEM CONTACT OP
Contact CertificeringsAdvies Nederland

Onze visie

Wij zijn geen standaard adviesbureau. Bij ons geen wollige vaktermen die je nauwelijks iets zeggen. Geen dikke adviesrapporten, maar pragmatische oplossing met focus op directe winst. Randzaken laten we voor wat ze zijn. Met het doel helder voor ogen werken we naar het beste resultaat voor jou, onze opdrachtgever. Betrouwbaar, ondernemend en eenvoudig: we maken het niet moeilijker dan het is.

In onze aanpak nemen wij jouw organisatie als uitgangspunt en niet de norm. Het gaat om de achterliggende gedachte van de norm. Bij het implementeren van een managementsysteem tillen we de interne organisatie naar een hoger niveau en maken we je bewust van de context van jouw organisatie om van daaruit te voldoen aan klanteisen- en wensen.

Onze organisatie

Bij CertificeringsAdvies Nederland houden we van focus. Daarom werken we met een aantal branches waarin wij op de hoogte zijn van de diverse ontwikkelingen op ons vakgebied. Zo denken we pro-actief met je mee en adviseren we de beste oplossing. Binnen onze dienstverlening bieden wij een compleet advies- en opleidingenaanbod aan voor jouw branche.

Offerte aanvragen algemeen

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl

Laatste blogs

Ga naar de bovenkant