Veiligheids-bewustzijn

Wil jij het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie naar een hoger niveau tillen? Dan ben je bij CertificeringsAdvies Nederland aan het juiste adres:

 • Wij nemen jouw organisatie als uitgangspunt
 • Wij bieden een veiligheidstraject op maat
 • Een praktische aanpak met focus op directe winst
 • Zowel advies, opleidingen als trainingen mogelijk

Veiligheid op de werkvloer en veiligheidsbewustzijn onder medewerkers gaan hand in hand. Gezond en veilig werken is namelijk onlosmakelijk verbonden met het denken en handelen van medewerkers. Des te beter zij handelen met het oog op veiligheid, des te minder bedrijfsongevallen er plaatsvinden. Maar hoe zorg je ervoor dat veiligheid zowel bewust als onbewust centraal komt te staan binnen jouw organisatie?

Veilig werken in de hitte - Bouwplaats
veiligheidsbewustzijn directie MT

Een veiligheidstraject op maat voor jouw organisatie?

Wil jij het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie verbeteren? Informeer dan gerust naar de mogelijkheden. Onze veiligheidsadviseurs helpen je graag met advies op maat.

Veiligheidstraject op maat

Kies de methode die bij jouw organisatie past

Om veilig werken binnen jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen is het zaak dat medewerkers zich bewust zijn van de mogelijke risico’s die een bepaalde actie met zich mee kan brengen en dat zij weten hoe ze alert en bewust moeten reageren op een situatie. Klinkt logisch, maar je kunt als bedrijf je veiligheidsmiddelen en -processen nog zo goed op orde hebben; ze hebben weinig functie als er onder medewerkers geen draagvlak en bewustzijn is voor veiligheid.

Veiligheidsbewustzijn, of safety awareness, kun je op allerlei manieren verbeteren. Wat daarbij voor de ene organisatie werkt, hoeft voor de ander natuurlijk niet te werken. De methode die je kiest om veiligheidsbewustzijn te verhogen binnen je organisatie moet passen bij je bedrijf, je cultuur en je medewerkers. Alleen dan ben je in staat om een heuse veiligheidscultuur te creëren waarin iedereen bewust en onbewust bezig is met veilig werken.

Tekort aan Veiligheidskundige MKB

Hoe pak je dat aan?

 • Begin met een 0-meting: Daarin ga je bekijken hoe het gesteld is met het veiligheidsniveau binnen de organisatie. Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie kan daarvoor vaak een goed startpunt zijn.
 • Bepaal je doelstellingen en wensen: Van daaruit ga je bepalen wat je doelstellingen en verdere wensen zijn op veiligheidsgebied. Vervolgens bepaal je wat daarvoor nodig is.
 • Aan de slag: Dan kun je op een praktische manier aan de slag met bijvoorbeeld het opzetten van een veiligheidsbeleid en de implementatie daarvan.
Veiligheidsbewustzijn

70% minder ongevallen door verbeteren van het veiligheidsbewustzijn

Hoe je het ook aanpakt; veiligheidsbewustzijn of safety awareness creëren onder werknemers is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Stapsgewijs moet er draagvlak en bewustzijn voor veiligheid worden gecreëerd onder werknemers. Dat is een heel proces dat eigenlijk nooit klaar is. Je moet keer op keer patronen (blijven) doorbreken die onveilig gedrag in stand houden. Alleen op die manier ontwikkel je een sterke veiligheidscultuur.

Het ontwikkelen van een veiligheidscultuur kost tijd en geld, maar dat betaalt zich dubbel en dwars terug. Denk alleen al eens aan de hoge kosten vanwege o.a. materiële en immateriële schade, ziekteverzuim, schadeclaims en vervanging, die om de hoek komen kijken bij een bedrijfsongeval. Door alleen al het ziekteverzuim met slechts een paar procent te verminderen bespaar je aardig wat geld. Zeker als je een paar honderd medewerkers in dienst hebt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat bedrijven die een veiligheidsprogramma hebben uitgerold het aantal ongevallen met 70% hebben zien teruglopen.

 • Logo connectworks

  “Laurens heeft ons begeleid met de implementatie van ISO 27001 en NEN 7510. Die manier van (samen)werken is jarenlang goed gegaan. Tot onze organisatie op een gegeven moment groeide en functies veranderden waardoor het ISO-stuk bij mij kwam te liggen. Dat was niet meer voor mij weggelegd en daarnaast had ik er ook de tijd niet voor. Binnen onze organisatie hadden we ook niemand beschikbaar en buiten dat heerst er ook schaarste in dit vakgebied. Toen hebben we voor outsourcing gekozen. We hebben een goede klik met Laurens en hij weet hoe wij als organisatie werken. Dus sindsdien is Laurens bij ons werkzaam als Security Officer (as a Service).”

  ConnectWorks directie

  Wouter van Weeren

  Mede-oprichter

 • Logo Tjaden

  “Naast dat onze opleidingen worden geregeld door CertificeringsAdvies Nederland, ondersteunt Rob ons iedere maand in onze KAM-activiteiten. We sparren dan over grote vraagstukken en hij is een soort stok achter de deur om door te pakken. We kijken bewust naar waar we naartoe willen, hoeveel tijd het kost en hoeveel prioriteit het heeft. Je merkt dat medewerkers zelf ook met ideeën naar ons toekomen. De betrokkenheid is dus hoog!”

  Klantcase Tjaden

  Renate de Man

  KAM-coördinator

 • Klantlogo Stork

  Wij hebben ervoor gekozen om met CertificeringsAdvies Nederland in zee te gaan, omdat dit een partner is die, met betrekking tot de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering, het meeste vertrouwen en deskundigheid uitstraalde.

  Wim Welman

  Kwaliteitsmanager

 • Logo celektron

  “Rob, de adviseur van CAN was kordaat en slagvaardig en vrij direct, daar houden we van! Hij draaide nergens omheen, daarom wisten we precies waar we aan toe waren. En niet zonder resultaat; na 2,5 maand hebben we het VCA* certificaat behaald.

  Met het behalen van het VCA* certificaat, inclusief VGM-RIE, kunnen we vanaf nu de veiligheid binnen het bedrijf aantonen aan onze opdrachtgevers. Daarnaast heeft het thema veiligheidsbewustzijn nog meer aandacht gekregen binnen onze organisatie na het behalen van het certificaat.”

  CAN - Elektrotechniek - Celektron-2

  Martijn Gerrits

  Teamleider Projecten

 • Logo-KiesZon

  “Samen met CertificeringsAdvies Nederland zijn er al veel zaken opgezet op het gebied van veiligheid. Zo is er een verbeterde versie van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie gemaakt, wordt er gemonitord en ondersteund bij het maken van procedures en processen, zitten er controles op veiligheidsplannen en neemt CertificeringsAdvies Nederland de werkplekinspecties voor haar rekening. Verder is er in samenwerking met CertificeringsAdvies Nederland binnen KiesZon een eigen BHV-organisatie opgezet en worden er diverse trainingen verzorgd. En dat alles naar tevredenheid!”

  Afbeelding van Bram Peperzak

  Bram Peperzak

  Operationeel Directeur & eindverantwoordelijke voor VGM

 • Logo Tjaden

  “Voor ons was het ontzettend belangrijk om onze opleidingen onder één dak te houden. Deze opleidingen moeten namelijk worden aangepast aan onze eigen risico’s. Dat is best een grote uitdaging. Alles haakt namelijk in elkaar. Je moet daarom wel een partij vinden die al die verschillende opleidingen kan verzorgen. Dan pas kun je namelijk meerwaarde gaan creëren. Uiteindelijk kwam ik bij CAN uit omdat zij, via hun opleidingsplatform de CAN Academy, veel verschillende trainingsmogelijkheden hebben en maatwerk kunnen leveren. Tevens ook een belangrijk onderdeel vanuit de Arbowet!”

  Klantcase Tjaden

  Renate de Man

  KAM-coördinator

Veiligheidsbewustzijn programma vanuit de nieuwe VCA-norm

Wanneer je van plan bent om een VCA gecertificeerd bedrijf te worden, dan kom je al snel in aanraking met het VGM-bewustzijn en VGM-gedrag programma dat is opgenomen in de nieuwe VCA 2017/6.0 norm. Dit is één van de lastigste aspecten om goed beheersbaar te stellen, maar wel een eis vanuit de VCA norm. Je kunt immers veiligheidsplannen en protocollen opstellen, maar het draait om het bewustzijn en het gedrag van je medewerkers. Dat bepaalt uiteindelijk het veiligheidsniveau binnen je organisatie.

Bij CertificeringsAdvies Nederland hebben we het VGM-bewustzijn en VGM-gedrag programma volledig geïntegreerd in de al reeds bestaande VCA-eisen. Wat dat punt betreft heb je als organisatie dus géén extra werk met procedures en/of documenten, maar zijn er enkel extra aandachtspunten in de reeds bestaande organisatiestructuur. Op die manier werken we toe naar het positief stimuleren van VGM-bewustzijn en VGM-gedrag.

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!