Veilig werken

ISO 45001 certificering

ISO 45001 is de vervanger van de OHSAS 18001 norm voor arbomanagement. Met deze norm worden arboprocessen in je organisatie geoptimaliseerd. Ben je op zoek naar ISO 45001 certificering of wil je overstappen van OHSAS 18001 naar ISO 45001? Dan ben je aan het juiste adres! Met advies én opleiding zijn wij de partner in certificeren. Klik hier voor een overzicht van onze opleidingen, of lees verder op deze pagina voor meer informatie over advies voor ISO 45001 certificering.

ISO 45001 arbomanagementsysteem
Contact

Meer informatie of offerte aanvragen?

Wil je meer weten over ISO 45001? Neem dan contact met ons op. Wil je direct aan de slag? Vraag dan een offerte aan!

ISO 45001 behalen

Met oog voor praktijk en resultaat

In onze aanpak nemen wij niet de norm, maar de organisatie als uitgangspunt. Op pragmatische wijze analyseren wij processen en optimaliseren deze conform de ISO 45001 richtlijnen. Met oog voor praktijk en resultaat en altijd in samenwerking met jou en je collega’s. Jullie kennen de onderneming tenslotte het beste en alleen op die manier komen we tot het beste resultaat voor de organisatie.

Verschil ISO 45001 OHSAS 18001
ISO 45001

Wat is ISO 45001?

OHSAS 18001 was voorheen de norm voor Arbomanagement. Eind 2016 zou volgens de oorspronkelijke planning de nieuwe ISO 45001 norm worden gepubliceerd. Dat heeft wat langer geduurd. Uiteindelijk is de norm in maart 2017 gepubliceerd.

De nieuwe ISO 45001 is een herziening van OHSAS 18001. Bedrijven die OHSAS 18001 gecertificeerd zijn, zullen in 2020 verplicht over moeten stappen op ISO 45001. Met de overgang van OHSAS 18001 naar ISO 45001 heeft de norm een meer strategisch karakter gekregen. Belangrijke verschillen zijn:

 1. De context-analyse;
 2. De integratie met andere bedrijfsprocessen;
 3. Gedocumenteerde informatie, in plaats van procedures.

ISO 45001 arbomanagementsysteem

Waar in de OHSAS 18001 norm werd gevraagd om de arboprocessen te omschrijven in een handboek, is dat bij ISO 45001 niet meer het geval. De nieuwe norm vraagt alleen nog om een managementsysteem. Het handboek is niet meer verplicht en wordt alleen nog gebruikt als dat toegevoegde waarde heeft. Zaken die je organisatie belangrijk vindt, kun je dus vastleggen in het zogeheten ISO 45001 arbomanagementsysteem. Het managementsysteem helpt je de organisatie te structureren en rekening te houden met de context waarin je organisatie functioneert.

Ons managementsysteem

Bij CertificeringsAdvies Nederland nemen we niet de norm, maar de organisatie als uitgangspunt. Ons digitale en integrale managementsysteem biedt een praktische en overzichtelijke structuur om relevante zaken vast te leggen. Uiteindelijk dient een managementsysteem ondersteunend te zijn aan de organisatie en bedrijfsdoelen.

De voordelen van ISO 45001

ISO 45001 certificering biedt een belangrijk voordeel op commercieel vlak. Naast het certificaat zien wij de volgende voordelen:

 • Een managementsysteem, gericht op de organisatie, leidt tot verbetering.
 • Je voldoet aan de geldende Arbo wet- en regelgeving.
 • Professionele uitstraling richting de markt.
 • Continue verbetering van de veiligheid en arbeidsomstandigheden van  je organisatie.
 • Verhoging van de medewerkerstevredenheid en meer gemotiveerde medewerkers.
 • Verlaging van de verzuimkosten.
 • Minder controles door de arbeidsinspectie
veilig-werken-normen-tools
Toegevoegde waarde leveren HR

ISO 45001: de eisen en de praktijk

Als ondernemer wil je graag weten wat ISO 45001 betekent voor de dagelijkse praktijk in het bedrijf. Een arbomanagementsysteem van toepassing kan zijn op de hele organisatie of op specifieke onderdelen. De basis van het arbomanagementsysteem is de Risico Inventarisatie en Evaluatie. Gevaren, risicobeoordeling- en beheersing worden helder verwoord in het managementsysteem en continue bijgewerkt. De belangrijkste eisen zijn dan ook:

 1. Risico Inventarisatie en Evaluatie. Structureel en systematisch inventariseren van risico’s en gevaren.
 2. Vastleggen van doelstellingen. Uit de identificatie en beoordeling van risico’s en gevaren volgen doelstellingen.
 3. Vaststellen van procedures.Procedures worden vastgesteld en bijgehouden om aan wettelijke eisen te voldoen.
 4. Communicatie met personeel en externe partijen.Communicatie met bijvoorbeeld medewerkers tijdens en na het project, is van essentieel belang.
 • Klantlogo Redept cresa

  “Het traject was heel ‘Lean & Mean’, met een perfecte verhouding tussen kwaliteit, uitstraling, kosten en resultaat!”

  ISO 9001 in de praktijk

  Leon van Leersum

  Partner bij REDEPT Cresa

 • Logo Fastned

  “Zonder CertificeringsAdvies Nederland (CAN) waren we als een kip zonder kop aan de slag gegaan. Vooral de pragmatische inval (wat moeten we vastleggen, wat ligt informeel in de organisatie al vast) hadden we niet zonder CAN kunnen doen. We zijn blij verrast met het resultaat.”

  Fastned tanken

  Thijs Baars

  Business Analist & Security Officer

 • Bosch Rexroth

  “Het voordeel van CertificeringsAdvies Nederland (CAN) is de flexibiliteit die ons geboden wordt. Daarnaast zijn de trainingen maatwerk. Daardoor bevatten de trainingen input vanuit onze eigen praktijkervaringen. Inmiddels loopt de samenwerking met CAN al jaren naar tevredenheid.”

  BHV herhaling verplicht

  Lukas van Dooren

  Verantwoordelijk voor Health Safety & Environment

 • Logo Lannet & IT

  “Gedurende het ISO 27001 en NEN 7510 traject viel vooral de pragmatische aanpak op. CertificeringsAdvies Nederland (CAN) denkt echt vanuit de organisatie en niet vanuit de norm. De CAN-adviseur wist de normen feilloos te vertalen naar de praktijk waardoor het voor ons duidelijk en werkbaar was.”

  ISO 27001 checklist

  Paul den Otter

  Oprichter en eigenaar

 • ISO 27001 of NEN 7510 kiezen

  “De presentatie van de trainer was goed. Er zat een duidelijke structuur in en je merkte echt dat er voorafgaand aan de training met elkaar gecommuniceerd is. De goede voorbereiding en communicatie vooraf hebben ervoor gezorgd dat de training zelf erg prettig en soepel is verlopen.”

  Voordelen van HKZ Zorg & welzijn

  Sena Eren

  Manager Kwaliteit

 • CAN - Klantcase Kyocera - Quote-

  “We hebben voor CertificeringsAdvies Nederland (CAN) gekozen vanwege de no-nonsense aanpak, korte lijnen en goed advies. Het is prettig dat CAN tastbare targets nastreeft en zegt waar het overgaat in plaats van het volgen van theoretische modellen.”

  Klantcase Kyocera

  Ronald Frankfoorder

  Voormalig Senior Manager

 • Klantlogo Emma Safety Footwear

  “Ik ben erg tevreden over het gehele traject met CertificeringsAdvies Nederland. Wat ik erg positief vond is dat er vooraf contact is geweest met de trainer. Onze input was tijdens de training terug te horen. Dat vind ik heel belangrijk, dat is echt maatwerk!”

  Emma Pand

  Ronald Bakker

  Quality Assurance Manager

 • Klantlogo Vecos

  “We hebben de ISO 27001 norm met behulp van CertificeringsAdvies Nederland binnen 2 maanden opgetuigd. De gezamenlijke start en de professionele begeleiding van de adviseur hebben erg geholpen om onze hele organisatie te enthousiasmeren voor ISO. Dat was erg positief!”

  Vecos lockers

  Joris Geelhoed

  Security Officer

 • Klantlogo WSB solutions

  “Samen met Tobias hebben we het afgelopen jaar flinke stappen gezet met betrekking tot ISO 9001 en ISO 27001. Hij heeft veel ervaring in de IT-branche en dat is van grote waarde gebleken. Hij weet hoe andere bedrijven bepaalde uitdagingen hebben opgelost en kan daarom meedenken en alternatieven noemen.”

  Tobias bij WSB Solutions

  Jan Penning

  Algemeen Directeur

 • Klantlogo van dillen Bouwgroep

  “We kennen CertificeringsAdvies Nederland al een langere tijd en zijn zeer tevreden over de eerder uitgevoerde trajecten op het gebied van veiligheid. Toen we behoefte hadden aan een VCA examentraining op maat, op onze eigen locatie, werd er goed met ons meegedacht.”

  VCA voor bedrijven

  Harry Plaizier

  Medeverantwoordelijk voor opleidingen en trainingen

 • Processionals logo

  “Rob wist met behulp van duidelijke voorbeelden en een portie humor de stof goed over te brengen in de VCU-training. Hij besteedde extra aandacht aan de voorbereiding op het examen. Dit was erg prettig!”

  Klantcase Processionals

  Ruben Fremouw

  Recruitment Consultant

 • Klantlogo Infield

  “De manier van communiceren, het snelle contact, de korte lijntjes en de mogelijkheid voor verschillende manieren van ondersteuning spraken ons erg aan bij CertificeringsAdvies Nederland. De adviseurs zijn heel erg ter zake kundig en kunnen dieper op bepaalde zaken ingaan. Over de hele linie kwamen ze met praktische zaken en handige formats!”

  Infield

  Martijn Stuart

  Eigenaar

 • Klantcase van Beem en van Haagen

  “Bij de start van ons VCA** traject zette Stijn meteen een duidelijke structuur neer. Dit gaf ons houvast gedurende het traject. De balans in workload was goed, de hoeveelheid werk dat we zelf moesten doen viel mee! Ook met onze vragen konden we altijd bij Stijn terecht.”

  Klantcase van Beem en van Haagen

  Michiel Janssen

  Projectmanager

 • Klantlogo Olympia

  “Tobias heeft ons veel werk uit handen genomen tijdens het ISO 27001 implementatietraject. We zijn blij te kunnen melden dat we recent met vlag en wimpel door de audit van fase 1 zijn gekomen!”

  CAN-Verschuiving-informatiebeveiligingsiricos-door-digitale-organisaties-2

  Henk Kraa

  IT-manager

 • “We zijn heel enthousiast en tevreden over de gegeven training. Het was inhoudelijk een goed, logisch en duidelijk verhaal dat Thijs ook nog eens leuk en helder over wist te brengen. Hij had echt verstand van zaken en kon op alle vragen antwoord geven. Al met al was het erg interessant en leerzaam.”

  Klantcase RIWMO 1

  Marlou van Veldhuijzen

  Contractbeheerder

 • Klantlogo John Crane Indufil

  “Het is fijn om weer iemand op locatie te hebben die eigenaar is van het takenpakket van de HSE-manager. Het ontzorgt mijzelf, maar ook collega’s. Rob fungeert als aanspreekpunt en pakt alle taken op. Zo kunnen wij ons weer richten op onze kerntaken.”

  John Crane Rob Enzlin

  Jeroen Huizinga

  Locatiemanager

 • Logo - Nijland Cycling

  “Wat heel fijn was tijdens het ISO 9001 en ISO 14001 implementatietraject is dat Martijn mooie templates beschikbaar had in onze werksessies. Hij nam ons mee aan de hand en maakte het simpel voor ons.”

  Klantcase Nijland Cycling

  Luuk Nijland

  Directeur

 • “De expertise en ervaring van Rob hebben ons veel gebracht. En daarnaast mogen we blijven werken voor de hoofdaannemer nu we aan de slag zijn gegaan met de Veiligheidsladder. Het doel hebben we dus bereikt!”

  CAN - Sfeerbeeld - Janse Afbouw-2

  Ger van Gelder

  Veiligheidscoördinator

 • Logo - ULU

  “Voordat we samenwerkten met CertificeringsAdvies Nederland hadden we het gevoel dat we nog ver van ISO 27001 af stonden. Laurens nam ons aan de hand mee en heeft het simpel gemaakt voor ons. Na een tijdje kom je erachter dat je eigenlijk al best ver bent.”

  CAN - Klantcase ULU

  Geertjan Berman

  Operationeel verantwoordelijke

 • Logo Daily Fresh Food

  “Het mooie van CAN vind ik dat ze hele fijne, kundige en betrokken mensen hebben. Ze staan ervoor open om na te denken over hun eigen expertise heen en dat vind ik knap. Ze zijn in staat om een compleet beeld te durven schetsen en over hun eigen schaduw heen te stappen.”

  Kwaliteit360 event: Daily Fresh Food

  Fer van Harn

  Statutair directeur

 • Logo connectworks

  “Laurens heeft ons begeleid met de implementatie van ISO 27001 en NEN 7510. Die samenwerking ging zo goed, dat hij momenteel bij ons werkzaam is als Security Officer (as a Service).”

  ConnectWorks directie

  Wouter van Weeren

  Mede-oprichter

 • Logo Tjaden

  “Naast de opleidingen die worden geregeld door CertificeringsAdvies Nederland, ondersteunt Rob ons iedere maand in onze KAM-activiteiten. Ideaal om met elkaar te sparren! Hij is een stok achter de deur voor ons om door te pakken.”

  Klantcase Tjaden

  Renate de Man

  KAM-coördinator

 • Klantlogo Stork

  “Wij hebben ervoor gekozen om met CertificeringsAdvies Nederland in zee te gaan, omdat dit een partner is die, met betrekking tot de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering, het meeste vertrouwen en deskundigheid uitstraalde.”

  Stork bedrijfspand

  Wim Welman

  Kwaliteitsmanager

 • Logo celektron

  “Rob, de adviseur van CAN was kordaat en slagvaardig en vrij direct, daar houden we van! Hij draaide nergens omheen, daarom wisten we precies waar we aan toe waren. En niet zonder resultaat; na 2,5 maand hebben we het VCA* certificaat behaald.”

  CAN - Elektrotechniek - Celektron-2

  Martijn Gerrits

  Teamleider Projecten

 • Logo-KiesZon

  “We hebben voor CertificeringsAdvies Nederland (CAN) gekozen omdat er een hele organisatie achter ziet die eenvoudig back-up kan bieden. CAN biedt een breed aanbod aan diensten en de adviseurs beoordelen objectief. Vreemde ogen dwingen tenslotte!”

  Kieszon Bram Peperzak

  Bram Peperzak

  Operationeel Directeur & eindverantwoordelijke voor VGM

 • Logo Tjaden

  “Voor ons was het ontzettend belangrijk om onze opleidingen onder één dak te houden. Je moet daarom wel een partij vinden die al die verschillende opleidingen kan verzorgen. Dan pas kun je namelijk meerwaarde gaan creëren. Uiteindelijk kwam ik bij CAN uit omdat zij, via hun opleidingsplatform de CAN Academy, veel verschillende trainingsmogelijkheden hebben en maatwerk kunnen leveren.”

  Klantcase Tjaden

  Renate de Man

  KAM-coördinator

Wat is er anders?

Wijzigingen in de ISO 45001

Eén van de belangrijkste aanpassingen in de nieuwe ISO 45001 is dat deze aansluit bij de High Level Structure (HLS) voor managementsysteemnormen. De HLS maakt het onder andere mogelijk om systemen makkelijker te integreren en audits op gebied van diverse managementsysteemnormen te combineren. Zo zijn in de High Level Structure (HLS) clausules met eisen opgenomen die voor alle normen van dit type zijn gestandaardiseerd. Ook is de indeling gestandaardiseerd naar 10 hoofdstukken die in elke norm terugkomen.

Daarnaast wordt er in de nieuwe ISO 45001, evenals bij de andere herziene ISO normen, gebruik gemaakt van de contextanalyse. De contextanalyse bestaat uit een risico- en stakeholderanalyse. Daarmee worden interne en externe ontwikkelingen die van belang zijn voor het arbobeleid in kaart gebracht. Daarbij wordt gekeken naar zowel risico’s alsmede de behoeften en verwachtingen van alle belanghebbende partijen.

Nieuwe ISO 45001 gepubliceerd

Verder kent de nieuwe ISO 45001 nog een aantal toevoegingen ten opzichte van OHSAS 18001:

 • Meer aandacht voor participatie en consultatie van werknemers;
 • Aparte paragrafen voor Management of Change, outsourcing, procurement en contractors;
 • Integratie met andere bedrijfsprocessen waardoor de hele organisatie betrokken wordt bij arbomanagement;
 • Directe betrokkenheid leiding;
 • Competenties i.p.v. trainingsbehoeften;
 • Gedocumenteerde informatie i.p.v. procedures.
ISO 45001 arbomanagementsysteem

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!