Meer informatie of eens sparren?
Wil je meer weten of eens sparren over het verbeteren van arbo & veiligheid in jouw organisatie? Neem dan contact met ons op!
Inhoudsopgave
Wij zijn je graag van dienst
Onze Arbo & Veiligheidsspecialisten
1. Wat is Arbo & Veiligheid?
Arbo is een afkorting waar meestal de “Arbeidsomstandighedenwet” mee wordt bedoeld. Hierin staan verplichte regels om de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van werknemers en werkgevers te waarborgen. Met Veiligheid wordt bedoeld dat niemand blootgesteld wordt aan gezondheidsrisico’s, zowel mentaal als fysiek.
2. Wat is het doel van Arbo & Veiligheid?
Het doel van Arbo en Veiligheid is dat mensen geen schade oplopen tijdens hun werk. In Arbo- en Veiligheidsmanagementsystemen staat beschreven hoe de veiligheid en gezondheid van werknemers structureel gewaarborgd blijven. Op deze manier voorkom je dat er bedrijfsongevallen plaatsvinden, waardoor medewerkers (tijdelijk) niet meer in staat zijn om te werken. Bovendien kan hiermee zelfs het overlijden van werknemers worden voorkomen. Naast dit fysieke aspect, is het doel van de managementsystemen ook om medewerkers mentaal gezond te houden. Hiermee worden burn-outs en andere mentale klachten beperkt, waarmee je ook voorkomt dat mensen ziek thuis zitten.
3. Wat valt er onder Arbo & Veiligheid?
Zoals al eerder benoemd vallen zowel fysieke als mentale gezondheid onder het werken volgens de Arbowet. Wat betreft de fysieke gezondheid, beschrijft de Arbowet een heleboel eisen waaraan werkplekken en werkzaamheden moeten voldoen. Denk hierbij aan instructies voor wat je moet doen als je na een pauze weer wilt beginnen met je werk (LMRA), welk gereedschap gebruikt moet worden om de lichamelijke klachten te beperken en waar een veilige werkplek aan moet voldoen.
Met betrekking tot het mentale aspect staan er instructies beschreven over hoe er bijvoorbeeld moet worden omgegaan met collega’s en dat je als werkgever erop moet toezien dat er geen agressie, pesterijen, discriminatie of seksuele intimidatie is op de werkvloer. Deze zaken vallen onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en kunnen mentale problemen en burn-outs tot gevolg hebben.
4. Wie is er verantwoordelijk voor Arbo & Veiligheid?
De verantwoordelijkheid voor de veiligheid binnen een organisatie ligt in principe bij iedere werknemer. Iedereen zou zich namelijk bewust moeten zijn van het belang van veiligheid en beseffen dat zij medeverantwoordelijk zijn voor de fysieke en mentale gezondheid van anderen in de organisatie. Bovendien zou het management erop moeten toezien dat er veilig gewerkt wordt. Echter is het wel aan te raden om eindverantwoordelijken aan te wijzen. Dit kan bijvoorbeeld een KAM-coördinator, preventiemedewerker of een veiligheidskundige zijn.
Kennis
Best gelezen Arbo & Veiligheid blogs
5. Wie controleert Arbo & Veiligheid?
De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet erop toe dat de regels omtrent veilig werken worden nageleefd. Als werknemers klachten hebben ingediend, er bedrijfsongevallen zijn geweest of wanneer er een vermoeden is van onveilige werksituaties, dan kan de Arbeidsinspectie dit gaan onderzoeken en een inspectie houden bij een bedrijf. Als er wordt vastgesteld dat er echt onveilig wordt gewerkt dan kan dit leiden tot hoge boetes voor de organisatie.
6. Arbo & Veiligheid certificeringen
Er bestaan veel verschillende soorten Arbo & Veiligheid certificeringen. Enkele veelvoorkomende lichten wij hieronder nader toe.
De RI&E
De risico- evaluatie en inventarisatie (RI&E) is welleswaar geen certificeerbare norm, maar het is wel het uitgangspunt van alle andere Arbo & Veiligheid certificeringen. Met een RI&E breng je namelijk alle risico’s omtrent veiligheid en gezondheid binnen je organisatie in kaart én regel je maatregelen in om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit is cruciale informatie om de veiligheid binnen je organisatie te kunnen verbeteren. Daarnaast is het hebben van een actuele RI&E ook een wettelijke verplichting vanuit de overheid.
VCA
De VCA is een van de bekendste veiligheidsnormen. Het staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het doel van VCA is om bedrijven en/of werknemers veilig te laten werken met oog op zowel gezondheid als milieu. Er bestaan veel verschillende soorten VCA. Zo zijn er verschillende VCA certificeringen voor:
Bedrijven:
- VCA 1 ster
- VCA 2 sterren
- VCA-P (Petrochemie)
Personen:
- VCA Basis
- VCA VOL
VCU
VCU staat voor Veiligheid Checklist Uitzendorganisatie. Het is als het ware een aangepaste vorm van VCA die specifiek bedoeld is voor uitzendorganisaties. Met een VCU certificaat toon je als uitzendorganisatie aan dat je de veiligheid van je uitzendkrachten serieus neemt. VCA-gecertificeerde bedrijven zullen altijd vragen naar een VCU-certificering als ze uitzendkrachten willen aannemen. VCA gecertificeerde bedrijven mogen namelijk alleen samenwerken met VCU gecertificeerde uitzendorganisaties.
Ook voor VCU bestaat er een aparte bedrijfs- en persoonscertificering. VCU voor personen heet ook wel VCU-VIL.
ISO 45001
ISO 45001 is een internationaal erkende norm voor veiligheid en is de opvolger van de OHSAS 18001. De norm heeft als doel om de Arboprocessen in je organisatie te optimaliseren en zo de veiligheid binnen de organisatie te waarborgen. Met de ISO 45001 ben je er zeker van dat je voldoet aan alle Arbo wet- en regelgeving.
De veiligheidsladder (SCL)
De Veiligheidsladder wordt ook wel de Safety Culture Ladder (SCL) genoemd. Het doel van de norm is om het veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie te verhogen. Hierbij worden zaken gemeten zoals de betrokkenheid van het management, medewerkersbetrokkenheid en de mate waarin incidenten gemeld worden. De norm heeft, zoals de naam suggereert, de opzet van een ladder en een organisatie kan zich laten certificeren voor een van de vijf treden. Elk van deze treden heeft 18 onderdelen waarop je organisatie beoordeeld wordt.
7. Welke norm heb jij nodig?
Kom erachter via onze handige Veilig werken keuzeboom. Door vrijblijvend enkele stellingen te beantwoorden geven wij jou advies welke veiligheidscertificering het beste bij jouw situatie past. Vul de keuzeboom hieronder in.
8. Wat is veiligheidsbewustzijn en waarom is het belangrijk?
Om iedereen binnen je organisatie veilig te laten werken is meer nodig dan alleen gedocumenteerde veiligheidsinstructies en procedures. Een factor die een cruciale rol speelt bij de veiligheid op de werkvloer is het veiligheidsbewustzijn van de werknemers. Iedereen moet zich goed beseffen dat zij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van henzelf maar ook voor die van een ander. Door bewust bezig te zijn met deze verantwoordelijkheid, zal het aantal ongevallen op de werkvloer afnemen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bij bedrijven waar een veiligheidsprogramma is uitgerold er 70% minder bedrijfsongevallen zijn.
9. Stappenplan veiligheidsbewustzijn
Het veiligheidsbewustzijn verhogen onder de werknemers doe je niet van de op de andere dag. Stapsgewijs moet er draagvlak en bewustzijn komen omtrent veiligheid. Dit is een continu proces omdat werkwijzen en werkomgevingen constant kunnen veranderen én omdat de aandacht na verloop van tijd verslapt. Daarom is het noodzaak dat veiligheidsbewustzijn periodiek onder de aandacht wordt gebracht binnen je organisatie. Er zijn een aantal stappen die je kan doorlopen om het veiligheidsbewustzijnsniveau op de werkvloer te verhogen:
- Houd veiligheid continu onder de aandacht
- Stel medewerkers centraal
- Maak veiligheid bespreekbaar
- Kies voor een positieve benadering
- Demonstreer voorbeeldgedrag vanuit management
- Breng veiligheidsprotocollen continu onder de aandacht
- Ontwikkel tests en doe checks
- Bespreek bijna-ongevallen en voorbeeldsituaties
- Creëer observatiegroepen en testsituaties
- Bekijk periodiek de stand van zaken
10. Hoe werken rekening houdend met Arbo & Veiligheid?
Bij veilig werken gaat het er met name om dat iedereen in staat is om mogelijk gevaarlijke situaties te herkennen en vervolgens actief ervoor te zorgen dat de risico’s zo beperkt mogelijk blijven. Dit houdt onder andere in dat werknemers gevaarlijke werkgewoontes weten te doorbreken en elkaar ook aanspreken op onveilige handelingen. Er moet dus echt sprake zijn van een veiligheidscultuur.
Ondanks het feit dat veilig werken de verantwoordelijkheid is van iedereen binnen de organisatie, is het erg belangrijk dat veiligheid een prioriteit is van het management. Procedures en protocollen omtrent veiligheid moeten goed worden uitgedacht en gecommuniceerd, zodat de werknemers ook weten hóe ze veilig kunnen werken. Hierbij ondersteunen normen/tools zoals de (verplichte) RI&E, de VCA en de ISO 45001.
11. Hoe kom je tot een veiligheidscultuur?
Om tot een veiligheidscultuur te komen, zijn er een aantal handelingen die een werkgever kan ondernemen:
- Workshops omtrent veiligheidsbewustzijn organiseren;
- Resultaten zichtbaar maken (bijvoorbeeld de kostenbesparing als gevolg van minder incidenten);
- Foto’s maken tijdens observaties en deze bespreken met je medewerkers;
- Ervoor zorgen dat iedereen zich vrij voelt om een ander aan te spreken op zijn/haar gedrag.
12. Arbo & Veiligheidstrainingen
Om jou op weg te helpen de veiligheid binnen jouw organisatie te verbeteren, bieden wij via onze CAN Academy ook verschillende trainingen aan rondom veiligheid en gezondheid. Denk hierbij onder andere aan trainingen voor:
Volg een training via de CAN Academy en zet de volgende stap richting bedrijfsveiligheid.
13. Online VCA-toolboxen
Vanuit de VCA-norm is het verplicht om toolboxmeetings te houden. Dit zijn bijeenkomsten waarin wordt gesproken over thema’s gerelateerd aan Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM). Deze meetings zijn doorgaans niet altijd even sprankelend en worden dan ook regelmatig alleen gezien als een verplichting. Een toolboxmeeting kan echter wel veiligheidsvoordelen met zich mee brengen, mits deze op een interactieve en leerzame manier wordt georganiseerd. Daarnaast werkt klassikaal en op vaste tijden leren nu eenmaal niet bij iedereen. Om deze redenen hebben wij meer dan 75 online toolboxen ontworpen die wél tot het gewenste resultaat leiden.
CAN klein bedrijf
14. Arbo & Veiligheid certificeringen voor kleine bedrijven
Ook in kleine bedrijven is veiligheid natuurlijk belangrijk. Speciaal voor deze doelgroep bieden wij vaste pakketten aan voor ondersteuning met, onder andere, certificeringen rondom veiligheid. Denk hierbij aan VCA*, VCA**, VCU en ook de RI&E.
Kom in contact met de partner in certificeren!
Meer informatie over de mogelijkheden?
Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!