Aan de slag met het opzetten van een opleidingsplan voor je organisatie

Wil je structureel werk maken van opleidingen voor je personeel? Maak een opleidingsplan!

investeren-in-ontwikkeling
Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

De mensen binnen je organisatie bepalen het succes van de onderneming. Het ontwikkelen van de mensen binnen je organisatie kun je in gang zetten door opleidingen en trainingen aan te bieden. Op die manier til je de kennis en vaardigheden van je mensen naar een hoger niveau. Maar hoeveel opleidingen kan iemand binnen je organisatie volgen? Wie volgt welke opleiding(en)? En wat is het budget dat je als bedrijf beschikbaar stelt voor opleiden en trainen van je mensen? Allemaal zaken om als organisatie goed over na te denken. Ons advies: breng structuur aan door middel van een opleidingsbeleid. Dat kun je onder andere realiseren door het opzetten van een opleidingsplan. In dit artikel vertellen we daar meer over.

Opleidingsplan personeel

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat medewerkers het belangrijk vinden om te werken aan hun eigen groei en ontwikkeling door middel van scholing. Wanneer een organisatie hierop inspeelt, dan bevordert dat de tevredenheid van de medewerkers. Mensen die zich binnen organisaties kunnen ontwikkelen door opleidingen en trainingen en daardoor kunnen groeien naar andere functies zijn gemotiveerder en loyaler aan het bedrijf. Daarnaast draagt het zeer zeker ook bij aan de groei en ontwikkeling van de organisatie. Het opgeleverde werk is van hogere kwaliteit en daardoor verbetert bijvoorbeeld de concurrentiepositie van het bedrijf. Kortom, redenen genoeg om als organisatie aan de slag te gaan met een opleidingsplan voor het personeel!

Opzetten opleidingsplan: op weg naar structuur

In een opleidingsplan wordt vastgelegd wat de doelstellingen, activiteiten en verwachte resultaten zijn met betrekking tot het opleiden en trainen van het personeel binnen de organisatie. Uiteindelijk kan een algeheel opleidingsplan ook door worden vertaald naar persoonlijke opleidings – of ontwikkelingsplannen (POP). Daarnaast is het van belang dat in het opleidingsplan wordt vastgelegd wat het beschikbare (jaarlijkse) budget is voor opleidingen en trainingen en welke voorwaarden er gekoppeld worden aan het volgen van een opleiding of training.

Bij het opzetten van een opleidingsplan is het belangrijk dat het bedrijf in kaart heeft wat de opleidingsbehoeften zijn die leven binnen de organisatie. Dat kan zowel vanuit de wensen van de ondernemer worden bekeken alsmede vanuit de wensen van de medewerkers. Opleiden en trainen heeft het meeste effect als het ook bijdraagt aan de groei van het bedrijf; het moet passen bij de richting (missie, visie, strategie) die het bedrijf op wil. Welke kennis en vaardigheden zijn daarvoor nodig? Daarnaast moeten opleidingen en trainingen natuurlijk ook aansluiten bij persoonlijke ambities; opleiden heeft immers weinig nut als het niet past bij de behoeften, wensen en interesses van het personeel.

Opzetten opleidingsplan: Format

In een opleidingsplan wordt concreet vastgelegd wanneer je als bedrijf gaat opleiden (voorwaarden), welke personen (of functies) er worden opgeleid, wat de leerdoelen zijn en wat de kosten (budget) zijn. Daarnaast bepaal je hoe het leertraject georganiseerd wordt. Ga je bijvoorbeeld Incompany trainen, waarbij meerdere mensen tegelijkertijd in-house worden getraind, of kies je voor persoonlijk opleiden met bijvoorbeeld e-learning? Uiteraard maak je ook een opzet voor de manier waarop de vorderingen en resultaten worden bijgehouden. Zo is het slim om alles rondom opleidingen op te nemen in een persoonlijk personeelsdossier. Daarnaast dienen opleidingen en trainingen geëvalueerd te worden om zo te bepalen of de vooraf beoogde resultaten worden gerealiseerd en wat de eventuele verbeterpunten zijn. Bij het maken van een opleidingsplan kan ook gebruik worden gemaakt van een opleidingsmatrix waarbij vanuit functieprofielen wordt bekeken welke opleidingen benodigd zijn. Vervolgens kan in de matrix voor iedere functie worden weergegeven welk type opleiding behaald dient te worden, welke behaald zijn en welke herhaald dienen te worden.

Hieronder een beknopt format voor het opzetten van een opleidingsplan:

 • Organisatie (missie, visie) en strategie
 • Doelstellingen m.b.t. opleiden
  • Benodigde kennis en vaardigheden
  • Leerdoelen
  • Behoeften (organisatie & medewerkers)
 • Budget
 • Verwachte resultaten
 • Voorwaarden
 • Activiteiten en opleidingsvormen
 • Personen/Functies en planning
  • Kan ook in de vorm van opleidingsmatrix
 • Prestaties meten en evalueren

Opleidingsplan voor je personeel is maatwerk!

Het opzetten van een opleidingsplan is maatwerk. Iedere organisatie heeft immers te maken met andere doelen, wensen en behoeften. Om een uitgebreider opleidingsplan format te maken is het zaak dat eerst duidelijk wordt wat een organisatie met een opleidingsbeleid en bijbehorend opleidingsplan wil bereiken en wat het daarbij behorende budget is.

De opleidingsadviseurs van de CAN Academy, de opleidingstak van CertificeringsAdvies Nederland, hebben ruime ervaring met het adviseren en ondersteunen van organisaties met betrekking tot het opleidingsbeleid en invullen van het opleidingsplan en de bijbehorende opleidingsmatrix. Heb je vragen, wil je een keer sparren of kun je direct hulp gebruiken bij het opzetten van je opleidingsplan? Schroom dan niet om contact op te nemen. Onze opleidingsadviseurs staan je graag te woord!

Bekijk CAN Academy

Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

Aan de slag met een opleidingsplan?

Kom in contact!

 • Korte lijnen
 • Snel reactie
 • Sparren

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields