5 tips voor het halen van een VCA certificering in de bouw

In dit blogartikel geven we je 5 tips voor het halen van een VCA certificering in de bouw. Ontdek de toegevoegde waarde van een VCA certificaat!

Verschil VCA basis en VCA VOL
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

In de bouw krijgen steeds meer ondernemers te maken met projecten waarvoor een VCA-certificering vereist is. Misschien vraag je je af wat een VCA-certificering in de bouw precies inhoudt. Wat is de toegevoegde waarde en welk certificaat heb je nodig? Deze vijf tips helpen je om op de juiste manier het certificeringstraject in te gaan.

VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers en is bedoeld om veilig werken te stimuleren en zo het aantal ongevallen te verminderen. VCA is daarom een belangrijke certificering in de bouw. In feite is VCA meer dan enkel een checklist: het is een programma waarbinnen dienstverlenende bedrijven worden getoetst en gecertificeerd op basis van hun VGM-beheersysteem.

1. Wat is de toegevoegde waarde van een VCA-certificaat?

Ga eens na wat de toegevoegde waarde van een VCA-certificering voor jouw bedrijf is.

Dat medewerkers met risicovolle werkzaamheden een VCA-diploma moeten hebben, is algemeen bekend. Er zijn weinig medewerkers in de bouw die deze persoonscertificering niet hebben. In de praktijk wordt echter ook een VCA-bedrijfscertificaat steeds vaker in de bouwbranche als voorwaarde gesteld. Deze VCA-certificering kan dus commercieel voordeel opleveren tijdens het binnenhalen van een nieuw project. Daarnaast toon je als bedrijf dat je actief aandacht besteedt aan veilig werken, wat jouw onderneming een professionele uitstraling geeft. Een certificaat is meer dan een stuk papier!

2. Inventariseer wat je al geregeld hebt met betrekking tot veiligheid

Iedereen vindt veilig werken belangrijk. Zeker in de bouwbranche staat dit vaak hoog op de agenda. Waarschijnlijk heb je daarom al (automatisch) veel zaken geregeld. Op de bouwplaats dragen mensen veiligheidsschoenen, een helm en hebben velen een VCA-diploma. Breng daarom eerst in kaart wat je al hebt geregeld en wat er nog verbeterd kan worden. Hierdoor krijg je een goed beeld van de verbeterpunten en de tijd die je hiervoor nodig hebt.

3. Welk certificaat heb je nodig: VCA* of VCA**?

Als je nog niet VCA-gecertificeerd bent, is een VCA* -certificaat vaak voldoende. Dit niveau van certificering is bedoeld voor bedrijven die vooral als onderaannemer werken. Meestal zijn dit kleinere bedrijven tot 35 werknemers. In sommige gevallen wordt echter specifiek gevraagd om het VCA**-certificaat. Dit hogere certificeringsniveau is bedoeld voor bedrijven die vooral als hoofdaannemer werken. Vaak zijn het de grotere bedrijven vanaf 35 werknemers die dit certificeringstraject ingaan. In dit artikel kun je meer lezen over de verschillen tussen VCA* en VCA**.

4. Vraag naar ervaringen

Ben je lid van een branchevereniging of netwerkclub? Vraag dan eens naar de ervaringen die collega-bedrijven hebben opgedaan tijdens het VCA-certificeringstraject. Zij kunnen je meer vertellen over de impact op je organisatie en alles wat erbij komt kijken. Praat ook met je eigen medewerkers. Hoe staan zij hier tegenover en hebben zij ervaring met een certificeringstraject? Op deze manier krijg je een helder beeld van de betekenis voor en de invloed op jouw bouwbedrijf.

5. Vergelijk verschillende adviesbureaus en certificerende instanties

Het traject voor VCA-certificering in de bouw kun je grofweg in tweeën delen: het gedeelte waarin je naar de certificering toewerkt en het gedeelte waarin je je daadwerkelijk certificeert. Er zijn diverse adviesbureaus die je klaar kunnen stomen voor de audit (controle). Zowel de aanpak van de adviesbureaus als de aanpak van de certificerende instanties kunnen behoorlijk verschillen. Analyseer van verschillende instanties de informatie op de website. Zo ontdek je het verschil in aanpak en ben je in staat een organisatie te kiezen die bij je past.

Deze vijf tips helpen je een juiste beslissing te nemen. Belangrijk is dat de VCA-certificering van toegevoegde waarde is voor je bedrijf. Dat kan zijn in de vorm van meer aandacht voor veiligheid en het voorkomen van ongevallen, en daarnaast voor een professionele uitstraling en het werven van nieuwe opdrachten.

Offerte aanvragen

Transcriptie video: Hoe behaal ik het VCA certificaat?

Veilig werken is van groot belang voor ieder bouwbedrijf. Maar zoals het bekende gezegde luidt: waar gehakt wordt, vallen spaanders. Daarom worden er door iedere aannemer veiligheidsmaatregelen genomen. Ondanks deze maatregelen kunnen niet alle ongelukken voorkomen worden. Voor de medewerker in kwestie is dit natuurlijk het meest vervelend.  Maar ook voor de aannemer zitten hier veel nadelige gevolgen aan vast. Hierdoor ontstaat de vraag: hoe kunnen we betere veiligheidsmaatregelen nemen om onze risico’s te beheersen? De VCA norm is een antwoord op deze vraag. Met de VCA norm verlaagt u het risico op ongevallen. Dit betekent een aanzienlijke besparing op ziekte- en verzuimkosten. De kosten van bedrijfsongevallen zijn hoog en de aannemer is bijna altijd aansprakelijk. Ook haalt u met het VCA certificaat meer opdrachten binnen. VCA is namelijk vaak verplicht om mee te mogen doen met een aanbesteding. Dus: VCA zorgt voor meer opdrachten én meer omzet! Maar welke stappen moeten we nu zetten voor een VCA certificaat? Stap 1 is het maken van een VCA handboek waarin alle veiligheidsafspraken zijn vastgelegd. Vervolgens lopen we samen de norm door en vinden we de praktische toepassing voor uw bedrijf. Tijdens stap 3 voeren we een risico-inventarisatie en evaluatie uit. Een andere belangrijke eis uit de norm is dat uw mensen een persoonlijk VCA diploma halen. Tenslotte voeren we een interne audit uit zodat u goed bent voorbereid op certificering. Vindt u het net als deze aannemer lastig om alle stappen uit te voeren die de auditor van u verwacht? CertificeringsAdvies Nederland helpt u graag! Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren van VCA trajecten. Ze plaatsen zich graag in uw schoenen en helpen u met al uw vragen. In samenwerking met onze klanten hebben we dan ook al veel mooie resultaten behaald.  Ook met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op! Bel ons op 085-4879972. E-mail naar info@certificeringsadvies.nl. Of kijk voor meer informatie op onze website: www.certificeringsadvies.nl

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

VCA certificering behalen?

Wij ondersteunen bij de implementatie!

  • Praktische insteek
  • Advies op maat
  • Vrijblijvende offerte

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields