5 Redenen om géén ISO 9001 certificaat te halen

Waarom zou je een ISO 9001 certificaat halen? Waarschijnlijk heb je hele goede redenen om dit niet te doen. Herken je je in deze 5?

geen iso 9001 certificaat
Nelis van de Pol
Nelis van de Pol
Directeur

Nelis van de Pol is directeur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Na jaren als ondernemer te hebben gewerkt, heb ik CertificeringsAdvies Nederland opgezet. Jouw partner, in certificeren!'

nelis@certificeringsadvies.nl

Veel organisaties vragen zichzelf af waarom ze een ISO 9001 certificaat zouden gaan halen? Waarschijnlijk heb je hele goede redenen om niet te kiezen voor ISO 9001 certificering. Herken je je in de volgende vijf redenen? Lees snel verder! En mocht je naar aanleiding van dit artikel toch overtuigd zijn van de toegevoegde waarde van ISO 9001? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg.

1. Een ISO 9001 certificaat halen betekent een dik handboek in de kast

Dé nummer één op de lijst van de meest gehoorde redenen om géén ISO 9001 certificaat te halen. Want ISO 9001 betekent toch een papieren tijger in de kast? En wie wil dat nou? Als je dat gelooft, begin er dan vooral niet aan. Het zal je alleen maar frustratie opleveren.

2. “Dan moet je allemaal dingen gaan doen van ISO”

Een goede tweede. Een ISO 9001 certificaat halen kan alleen als je anders gaat werken. Je hebt altijd op een bepaalde manier gewerkt en dat gaat prima. En dan ISO 9001 halen om vervolgens alles anders te gaan doen “omdat dat moet van ISO?” Geen denken aan! En terecht. Als je je activiteiten anders gaat organiseren “omdat het moet van ISO”, zou ik ook niet willen certificeren.

3. ISO 9001 past niet bij onze bedrijfscultuur

Ook eentje die we regelmatig horen. Want: “wij zijn een open organisatie. Flexibel. Regeltjes zijn niet meer van deze tijd.” En ik kan het alleen maar beamen. Ik heb ook geen norm nodig om te vertellen hoe ik mijn werk moet doen. En regels hebben we al genoeg in Nederland. Toch?

4. Een ISO 9001 certificaat halen kost tijd, geld en vooral nog meer geld

Uren werk! Niet alleen van jezelf, maar ook nog eens van een dure adviseur. En wat voegt die man in dat dure pak eigenlijk toe? Koffie drinken en moeilijke woorden op papier zetten; dat kan hij in ieder geval wel. Waarom bestaan er eigenlijk bedrijven die een ISO 9001 certificaat halen?

5. ISO 9001 is niet geschikt voor kleine bedrijven

De uitsmijter. Je hebt twee mensen in vaste dienst en nog een parttimer. ISO 9001 is daar niet geschikt voor. Natuurlijk wordt ISO 9001 wel eens gevraagd voor een aanbesteding. Maar die laat je maar gewoon gaan…

Waarom dan wél een ISO 9001 certificaat halen?

Een ISO 9001 certificaat heeft een commerciële waarde. Het wordt immers regelmatig gevraagd voor een opdracht of aanbesteding. Maar daar zit niet de meeste toegevoegde waarde in. Eigenlijk is er maar één reden: ISO 9001 is ondersteunend aan jouw onderneming en het behalen van je bedrijfsdoelen. Zo zou het in ieder geval wel moeten zijn. En zo kán het zijn!

Hoe ISO 9001 jouw bedrijf vooruit gaat helpen

Waar draait jouw bedrijf om? Voor wie levert je dat mooie product of die ideale service? Juist.
En het mooiste is…ISO 9001 is er om jouw te helpen je klanten zo goed mogelijk te bedienen. En daar is goed over nagedacht. De ISO 9001 norm geeft daar een aantal eisen en richtlijnen voor. Dat kan je bijvoorbeeld vastleggen in een managementsysteem. Niet omslachtig en op papier, maar concreet en digitaal.

…ISO 9001 vertelt alleen wat je moet doen. Niet hoe je dat moet doen. En: je hoeft alleen te voldoen aan de eisen die op jouw bedrijf van toepassing zijn. Niet alles wat in de norm staat is dus van toepassing!

New call-to-action

Nelis van de Pol
Nelis van de Pol
Directeur

Nelis van de Pol is directeur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Na jaren als ondernemer te hebben gewerkt, heb ik CertificeringsAdvies Nederland opgezet. Jouw partner, in certificeren!'

nelis@certificeringsadvies.nl

De contextanalyse stap voor stap!

Meer weten over de contextanalyse?

  • Leer alles over de contextanalyse
  • Al ruim 3.000 keer gedownload

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields