5 redenen om bedrijfsdoelstellingen te formuleren

Bedrijfsdoelstellingen zijn een must voor je organisatie. In dit blogartikel geven we je 5 redenen daarvoor.

bedrijfsdoelstellingen.
Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

Bedrijfsdoelstellingen zijn erg belangrijk om een organisatie in goede banen te leiden. Ze geven immers richting aan de organisatie en bepalen waar de organisatie naartoe wil. Door goed na te denken over doelstellingen kun je de kwaliteit van jouw organisatie naar een hoger plan tillen. In dit artikel geven we je 5 redenen om bedrijfsdoelstellingen, of ook wel kwaliteitsdoelstellingen, te formuleren.

1. Het geeft focus

Wanneer je als organisatie concrete en heldere doelstellingen formuleert, dan weten de werknemers waar de prioriteiten van de organisatie liggen. Dit geeft een duidelijke focus en helpt hen bijvoorbeeld bij het maken van keuzes.

2. Het verhoogt de motivatie

Wanneer je als organisatie doelstellingen neerlegt, hebben je werknemers een doel om na te streven. Dit zorgt niet alleen voor focus, maar verhoogt ook de motivatie. Werknemers voelen immers de verantwoordelijkheid voor de kwaliteitsdoelstellingen en willen het doel graag behalen. Zeker wanneer hier ook nog een beloning of erkenning aan is gekoppeld.

3. Het stimuleert de samenhang in een groep

Doelstellingen kunnen het groepsgevoel verbeteren. Werknemers werken namelijk gezamenlijk aan hetzelfde doel en voelen zich als groep verantwoordelijk voor het resultaat dat daaruit voortkomt. Dat geldt zeker als er ook nog specifieke afdelingsdoelstellingen worden geformuleerd.

4. Het verhoogt de eigenwaarde van een werknemer

Door doelen op te stellen toon je jouw werknemers dat hun inbreng wordt gewaardeerd. Daardoor wordt hun gevoel van eigenwaarde verhoogd. Wanneer je medewerkers bij de organisatie betrekt door het stellen van doelen, dan zijn ze welwillender om de organisatie te helpen en deel te nemen aan interne projecten waarmee doelen bereikt kunnen worden.

5. Het geeft sturing

Wanneer je kwaliteitsdoelstellingen formuleert volgens de SMART-methode (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgeboden) kun je als bedrijf en als medewerker de voortgang van de doelstellingen goed monitoren en bijsturen waar nodig. Dit geeft sturing.

Bedrijfsdoelen opstellen? Trap niet in de valkuilen

Wanneer je aan de slag gaat met het formuleren van bedrijfsdoelstellingen, trap dan niet in de valkuilen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de strategie en doelstellingen formuleert met mensen die kundig zijn, tijd en interesse hebben en weten waar ze over praten. Voorkom daarnaast dat je een overkill aan doelstellingen formuleert. Meer doelstellingen betekent namelijk niet meer resultaat, het wordt er alleen maar minder werkbaar door. Vergeet daarnaast niet je medewerkers aan te spreken op hun verantwoordelijkheden en resultaten; wat dragen zij bij aan het doel? En zorg er ook voor dat je doelen realistisch en meetbaar zijn. Onhaalbare doelen motiveren niemand en wanneer er geen rapportage plaatsvindt worden doelen vergeten.

Hulp nodig bij het opstellen van bedrijfsdoelen?

Wil jij aan de slag met het vertalen van je ideeën naar concrete bedrijfsdoelstellingen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Dat treft! Onze adviseurs hebben ruime ervaring met het ondersteunen en adviseren van organisaties bij het opstellen van beleid, strategie en doelstellingen. Neem gerust eens contact met ons op. Onze adviseur vertelt je graag meer over de mogelijkheden.

New call-to-action

Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

Aan de slag met een managementsysteem?

Download de handige whitepaper impressie managementsysteem en ontdek:

  • Hoe een managementsysteem werkt
  • Wat de rol van een systeem is in je organisatie
  • Hoe je het inricht met het oog op ISO
  • Hoe het toevoegde waarde biedt

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields