3 tips om het slagingspercentage onder jongeren en buitenlandse werknemers bij VCA-examens te verhogen

Veel jongeren en buitenlandse werknemers zakken voor het VCA-examen. Wij geven 3 tips over hoe dat te voorkomen is.

Bouwvakker met veiligheidshelm
Nelis van de Pol
Nelis van de Pol
Directeur

Nelis van de Pol is directeur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Na jaren als ondernemer te hebben gewerkt, heb ik CertificeringsAdvies Nederland opgezet. Jouw partner, in certificeren!'

nelis@certificeringsadvies.nl

Recent kwam het bericht naar buiten dat blijkt dat jongeren en buitenlandse werknemers die aan de slag willen in de bouwsector bovengemiddeld vaak zakken voor het VCA-examen dat tegenwoordig steeds vaker geëist wordt door werkgevers (bron: www.dagelijksestandaard.nl). Het slagingspercentage onder jongeren en buitenlandse werknemers ligt namelijk 20% lager dan bij andere doelgroepen. De examenbureaus geven aan dat vier tot vijf keer zakken geen uitzondering is. In dit artikel vertellen we meer over de redenen achter dit lage slagingspercentage en geven we drie tips om de kans op slagen voor het VCA-examen te verhogen.

Wat is een VCA-diploma?

Alvorens we inzoomen op de redenen achter het lagere slagingspercentage voor VCA-examens onder jongeren en buitenlandse werknemers, vertellen we nog even kort wat VCA ook weer precies inhoudt. VCA staat voor Veiligheid- Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Bedrijven kunnen middels een VCA* of VCA** bedrijfscertificering aantonen dat zij veiligheid binnen hun bedrijf serieus nemen. Gelukkig beseffen steeds meer werkgevers hoe belangrijk veiligheid op de werkvloer is. Steeds meer bedrijven gaan daarom aan de slag met het behalen van bijvoorbeeld een VCA-certificering om ongevallen te voorkomen.

Alle werknemers, inclusief uitzendkrachten en stagiaires, die binnen de scope van de VCA-certificering werkzaam zijn in een VCA-gecertificeerd bedrijf, dienen in het bezit te zijn van een VCA Basis certificaat. Die verplichting geldt ook voor nieuwe medewerkers; van hen wordt verwacht dat zij binnen drie maanden hun VCA-certificaat hebben behaald. Als werknemer dien je dus basiskennis te hebben van veiligheid en dat moet je kunnen aantonen met de juiste papieren. Om in het bezit te komen van die papieren, kun je bijvoorbeeld een VCA-Basis cursus volgen en het VCA-Basis examen afleggen.

Tip 2: Kies voor een oplossing op maat

Linda vervolgt haar verhaal: “Wat veel bedrijven niet weten is dat er verschillende mogelijkheden zijn om een VCA-Basis certificaat te behalen. Ik noemde eerder al de mogelijkheid voor open trainingen en dat je als bedrijf kunt kiezen voor een incompany training, vanaf 4 personen, op maat. Maar bijvoorbeeld ook e-learning VCA behoort tot de mogelijkheden. Daarbij kun je het moment van studeren zelf uitkiezen. Wanneer je voor een reguliere VCA-cursus kiest, dan krijg je via de CAN Academy voorafgaand aan de cursus je boeken tijdig toegestuurd, zodat je jezelf alvast kunt verdiepen in de theorie. Dat draagt bij aan een goede voorbereiding. In feite zijn er allerlei combinaties mogelijk.

Bij de CAN Academy bieden we bovendien de VCA-trainingen en VCA-examens in allerlei verschillende talen aan, waardoor het voor met name buitenlandse werknemers veel makkelijker is om alles te volgen en het examen af te leggen in de door hun gewenste taal. Het hoeft niet altijd in het Nederlands of Engels; ook andere talen behoren tot het aanbod. Wat daarnaast bij B-VCA nog een extra mogelijkheid is, zeker als er problemen met de taal of lezen zijn, is een voorleesexamen. Het examen wordt dan via CBT met PC of Tablet afgenomen. Het B-VCA examen kan afgenomen worden in bijna alle EU-talen en kan daarnaast eventueel gecombineerd worden met een groepsexamen binnen een bedrijf.

Kortom, zoals hierboven te lezen is, er is van alles mogelijk. Wanneer je als cursist of bedrijf niet helemaal goed weet wat het beste bij je past, adviseer ik om gerust eens vrijblijvend contact met ons op te nemen. Wij voorzien je graag van passend advies. Uit onze jarenlange ervaring blijkt namelijk dat een oplossing op maat die past bij de kandidaten vaak succesvoller is.”

Tip 3: Kies voor een partner die je ontzorgt

Linda noemde het bij tip 2 al een beetje; wanneer je als organisatie kiest voor een partner, zoals CertificeringsAdvies Nederland, dan krijg je een passend opleidingsaanbod op maat voor jouw personeel. Dat is echter nog niet alles, want wanneer je kiest voor een samenwerking rondom VCA-trainingen en -examens, dan word je ook volledig ontzorgt. Linda Groenendaal: “Wanneer je bij de CAN Academy een training en/of examen boekt, dan verzorgen wij het hele traject voor je. Zo nemen we je allerlei zaken uit handen. We stemmen bijvoorbeeld de wensen met elkaar af, we melden kandidaten tijdig aan voor het examen en we zorgen o.a. voor pasjes na het behalen van het certificaat.”

Bovenstaande is, zeker met de ontwikkelingen die in 2019 gaan komen, geen overbodige luxe. Linda: “Vanaf 2019 wordt het voor buitenlandse werknemers moeilijker om een VCA-examen te behalen. Dat komt omdat talen zoals Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Italiaans en Slowaaks niet meer onder de standaardtalen vallen. Doordat deze talen dus geen basis status meer hebben, stijgen de kosten van een dergelijk examen aanzienlijk. Met het oog op die kosten is het nog belangrijker dat de kandidaten goed zijn voorbereid, zodat de kans groter is dat ze de eerste keer direct al slagen.

Wat verder nog gaat veranderen is dat de bovenstaande examens vanaf 2019 al 10 werkdagen voorafgaand aan het examen aangemeld dienen te worden. Voorheen kon dit tot een dag van tevoren. En de exotische talen zoals Deens, Ests, Fins, Lets, Maltees, Noors, Sloveens, Tsjechisch en Zweeds krijgen een aanmeldtermijn van zelfs 20 werkdagen. Met deze aankomende ontwikkelingen is het voor bedrijven handig dat ze een partner hebben die hen hierin begeleidt en ontzorgt. CertificeringsAdvies Nederland kan die partner voor je zijn.”

Het VCA aanbod van de CAN Academy

VCA training

De CAN Academy biedt diverse VCA-trainingen en -examens aan zoals onder andere:

Ook anderstalige trainingen en examens

Dat is nog niet alles. Bij de CAN Academy kun je de VCA-trainingen en -examens ook in andere talen volgen. Hieronder een greep uit het anderstalige VCA-aanbod (wijzigingen onder voorbehoud):

 • Via de CAN Academy kun je al vanaf 4 personen een VCA-Incompany training op locatie boeken. Deze wordt verzorgd in het Duits, Engels, Pools, Roemeens, Hongaars, Litouws, Bulgaars en Arabisch.
 • Ook open trainingen in andere talen behoren tot de mogelijkheid. Hieronder vallen Bulgaars, Hongaars, Litouws, Pools en Roemeens. Ook Engels, Duits en Arabisch staan op de planning. Informeer daarvoor naar de mogelijkheden.
 • De e-learning VCA-basis en VCA-VOL zijn beschikbaar in het Engels. Binnenkort komt ook de VCA-basis in de Poolse taal uit.
 • Wanneer je een VCA-examen af wilt leggen, dan kan dat in de volgende talen:
  • B-VCA
   • Nederlands
   • Engels
   • Duits
   • Frans
   • Pools
   • Portugees
   • Turks
   • Arabisch
   • Roemeens
   • Spaans
   • Italiaans
  • VOL-VCA
   • Nederlands
   • Engels
   • Duits
   • Frans
  • VIL-VCU
   • Nederlands
   • Engels

New call-to-action

Nelis van de Pol
Nelis van de Pol
Directeur

Nelis van de Pol is directeur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Na jaren als ondernemer te hebben gewerkt, heb ik CertificeringsAdvies Nederland opgezet. Jouw partner, in certificeren!'

nelis@certificeringsadvies.nl

VCA trainingen op maat?

Bekijk ons aanbod! Ook Incompany mogelijk.

 • Op maat training(en)
 • Inclusief VCA examen
 • Vrijblijvende offerte

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields