27 september: grootschalige onaangekondigde controles gepland door Arbeidsinspectie

Op 27 september 2023 voert de Nederlandse Arbeidsinspectie een grootschalige landelijke controle uit bij distributiecentra. Wat dat betekent lees je in dit artikel!

CAN - Onderzoek arbeidsinspectie 2022
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Tegenwoordig vinden er nog altijd te veel arbeidsongevallen plaats in de logistieke sector. Sterker nog: deze sector heeft het hoogste verzuimpercentage na ongevallen. Om die reden gaat de Nederlandse Arbeidsinspectie op 27 september a.s. een grootschalige landelijke controle uitvoeren bij distributiecentra. Tijdens de inspecties ligt de focus op aanwezigheid van een verkeersplan, aanrijdgevaar en vallen van hoogtes. Vooral die laatste twee blijven een groot gevaar vormen voor werknemers, waarbij het grootste risico ligt bij jongeren en uitzendkrachten. Daarnaast gaat de Arbeidsinspectie ook toetsen op fysieke belasting. Langdurige blootstelling aan lichamelijke overbelasting kan namelijk leiden tot blijvende arbeidsongeschiktheid.

Onaangekondigde inspecties: wat kun je verwachten?

Tijdens de landelijke actie worden er geen afspraken gemaakt met de te bezoeken bedrijven. De controles zijn dus onaangekondigd. De Arbeidsinspectie is hiervoor bevoegd. Zij hebben ook geen toestemming van een werkgever nodig om het pand binnen te gaan. Uiteraard zal de inspecteur zich wel legitimeren en het doel van het bezoek toelichten. Vervolgens gaat de inspecteur aan het werk. Hij gaat waarschijnlijk vragen om inzage in documenten/gegevens en vragen stellen aan medewerkers. Werkgevers zijn verplicht om medewerking te verlenen!

Denk aan de RI&E!

Vanuit de Arbeidsinspectie is het essentieel dat je er als bedrijf alles aan doet om ongevallen en ziekten te voorkomen. Met behulp van een arbobeleid kun je dit aantonen. De risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) vormt hiervan de basis omdat je hiermee alle arbo-risico’s in kaart brengt en hiervoor de juiste maatregelen treft. Heb je geen RI&E binnen je bedrijf? Dan kun je rekenen op een boete die kan oplopen tot €4.500. Het hebben van een RI&E is namelijk verplicht.

RI&E opstellen

Een RI&E kan worden opgesteld door verschillende personen. Allereerst is het handig om te beslissen of je de RI&E intern gaat opstellen of dat je dit gaat uitbesteden aan een externe partner. Zorg er daarnaast voor dat er een eindverantwoordelijke binnen je organisatie is aangewezen die ‘de kar trekt’. Is de juiste kennis (nog) niet in huis? Laat de preventiemedewerker binnen je organisatie dan bijvoorbeeld een training volgen.

Wanneer je de RI&E daadwerkelijk gaat (laten) uitvoeren, is het belangrijk om te bepalen welk instrument je hiervoor gaat gebruiken. Sommige branches hebben een eigen branche RI&E. Is dit niet het geval, dan kun je altijd kiezen voor een algemeen instrument of je eigen instrument. Wij kunnen je hier uiteraard bij ondersteunen.

Is jouw RI&E actueel?

Vanuit de Arbowet wordt niet aangegeven hoe vaak je een RI&E moet actualiseren. Dit is geheel afhankelijk van je organisatie. Een RI&E moet namelijk geactualiseerd worden wanneer er iets verandert binnen je organisatie dat ervoor zorgt dat je risico’s ook veranderen, zoals:

 • Een verbouwing/verhuizing;
 • Aanschaf van nieuwe machines;
 • Verandering in arbeidsprocessen.

Wanneer de Arbeidsinspectie bij jou op de stoep staat voor een onaangekondigde inspectie is het noodzakelijk dat je RI&E actueel is!

Ondersteuning nodig?

Heb jij ondersteuning nodig met het opstellen/actualiseren van je RI&E? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

New call-to-action

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Handige RI&E informatiegids!

Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!

 • Wat houdt een RI&E in?
 • Hoe vaak voer je een RI&E uit?
 • Moet je een RI&E updaten?
 • Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
 • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields