18 tips bij werken in de hitte
In dit artikel geven we je 18 handige tips bij werken in de hitte. Zo voorkom je gevaarlijke situaties. Lees snel verder!


Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlWerken in de hitte, het brengt risico’s met zich mee. Wanneer het te warm is op je werkplek, dan kan dat leiden tot gezondheids- en concentratieproblemen met alle gevolgen van dien. Het is dus zaak dat je passende maatregelen treft. In dit artikel vertellen we je wat de algemeen geldende richtlijnen voor werken bij hoge temperaturen zijn. Daarnaast geven we je 18 tips bij werken in de hitte.
Werken bij hoge temperatuur leidt tot klachten
Werken bij hoge temperaturen kan leiden tot hittestress waarbij je last krijgt van fysieke problemen zoals o.a. huiduitslag, vermoeidheid, spierkramp, duizeligheid en hitte uitputting. Langdurig werken in extreme hitte kan zelfs leiden tot een hitteslag of zonnesteek. Kortom, het is dus zaak dat je alert bent en voldoende maatregelen treft om deze problemen te voorkomen.
Wanneer is het te warm om te werken?
Er zijn in principe geen algemeen geldende richtlijnen of wetten voor werken in de warmte. Er zijn wel een aantal indicatieve waarden (bron: Arboportaal):
- In de zomer is een temperatuur tussen de 23 en 26 graden acceptabel.
- Als de temperatuur hoger is dan 26 graden, dan wordt de lichamelijke belasting hoger en dien je na te denken over extra maatregelen.
- 28 graden is het maximum voor licht fysiek kantoorwerk.
- Voor meer fysiek werk is de maximumgrens 26 graden als er een luchtstroom is. Wanneer die er niet is, dan is de grens 25 graden.
- Voor zwaar fysiek werk geldt een grens van 25 graden bij een luchtstroom. Indien die er niet is, wordt 23 graden aangehouden.
Bij welke temperatuur mag je werk weigeren?
Zoals hierboven beschreven zijn er geen algemeen geldende regels die stellen dat het bij een bepaalde temperatuur te warm is om te werken. Volgens Artikel 29 van de Arbowet mag het werk onderbroken worden en mag deze onderbreking worden voortgezet:
- Indien en zolang naar zijn redelijk oordeel ernstig gevaar voor personen aanwezig is en;
- Naar zijn redelijk oordeel het gevaar zo onmiddellijk dreigt dat een toezichthouder niet tijdig kan optreden.
Het is dus niet zo dat je bij een bepaalde temperatuur werk mag weigeren. Het advies is om in elk geval je gezond verstand te gebruiken. Wanneer je tijdens je werk last hebt van de warmte of ziet dat een collega dat heeft, overleg dan tijdig met je collega’s en/of leidinggevenden. Op die manier kunnen er passende maatregelen worden getroffen en kan er naar oplossingen worden gezocht.
Tips bij werken in de hitte
Wanneer je bij hoge temperaturen gaat werken, dan kun je maatregelen treffen om het werken in de hitte aangenamer te maken. Hieronder 18 tips bij werken in de hitte:
- Meet (of laat meten) de omstandigheden zoals temperatuur, luchtvochtigheid en luchtstroming en acteer hierop.
- Voer warme lucht af door zo goed mogelijk te ventileren.
- Verhoog met ventilatoren de luchtsnelheid.
- Pas zonwering toe. Let daarbij op het feit dat zonwering buiten effectiever is dan binnenzonwering.
- Maak platte daken nat en houd ze nat.
- Voorkom het gebruik van warmte producerende apparaten zoveel mogelijk. Indien je ze toch nodig hebt, isoleer ze dan en/of plaats ze in een aparte ruimte.
- Vervang gloeilampen in een pand door energiezuinige ledlampen.
- Vermijd of verminder zware lichamelijk inspanning of stel deze uit tot het koeler is.
- Probeer werken in de zon te beperken op momenten dat de zonkracht het sterkste is (rond het middaguur).
- Voer een tropenrooster in.
- Verkort de werktijd.
- Las extra rustpauzes in.
- Draag luchtige, droge kleding: bij voorkeur van katoen.
- Wanneer je in de volle zon werkt, draag dan beschermende kleding tegen Uv-straling, gebruik zonnebrandcrème en draag een pet.
- Zorg voor een goede lichamelijke conditie, zo kun je de warmte beter af.
- Drink veel (water) en vermijd alcoholische dranken.
- Zorg ervoor dat het zoutgehalte in het lichaam op peil blijft.
- Zorg voor elkaar: let bij warm weer extra op collega’s in je omgeving die je hulp kunnen gebruiken.
Beperk de risico’s, neem maatregelen!
Bij CertificeringsAdvies Nederland voorzien we je graag van passend advies. Uiteraard kunnen we aan hitte door warm weer niets doen, maar we kunnen je wel helpen met het nemen van maatregelen om risico’s te beperken bij warmte die wordt veroorzaakt door arbeidsomstandigheden en machines. Deze risico’s kunnen in kaart worden gebracht met behulp van een Risico-Inventarisatie en Evaluatie. Meer informatie? Neem gerust contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Onze adviseurs staan je graag te woord!

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlHandige RI&E informatiegids!
Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!
- Wat houdt een RI&E in?
- Hoe vaak voer je een RI&E uit?
- Moet je een RI&E updaten?
- Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
- Praktische informatie!