Leestijd: 4 minuten

1.300 VCA-diploma’s ongeldig verklaard door fraude – hoe voorkomen wij dit?

Onlangs zijn ruim 1.300 VCA-diploma's ongeldig verklaard door fraude. Hoe voorkomen wij dat dit gebeurt? Je leest het in dit artikel.

VCA Fraude
Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

Onlangs heeft de Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV), eigenaar van het VCA-examenstelsel, zo’n 1.300 VCA-diploma’s ongeldig verklaard. Dit is gedaan omdat er fraude is gepleegd. Een man uit Friesland is aangehouden door de Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie, omdat hij vermoedelijk als examinator de juiste antwoorden aanwees of deze zelfs zelf invulde tijdens de examens. De examinator werkte naar verluid nauw samen met de opleider, die slagingsgarantie bood. Via de website van het Centraal Diploma Register (CDR) kan worden gecheckt of een VCA-diploma ongeldig is verklaard. 

Onderzoek naar fraude

De fraude met de VCA-examens is ontdekt door de Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Eind 2020 legde een groep niet-Nederlands sprekende kandidaten het VCA-examen af onder toezicht van de Examenkamer. Alle kandidaten zakten voor het examen. Een aantal dagen later werd opnieuw een VCA-examen afgelegd. Dit keer zonder toezicht van de Examenkamer. De hele groep kandidaten slaagde dit keer voor het examen. Deze werd vervolgens ongeldig verklaard waardoor de groep voor een derde keer het examen moest afleggen. Dit keer wederom onder toezicht. Iedereen zakte dit keer weer voor het examen. De examinator is momenteel op non-actief gezet. 

Helaas is het niet te achterhalen welke kandidaten in deze periode terecht hun diploma hebben gehaald en wie niet. Omdat de betrouwbaarheid van het CDR altijd gewaarborgd moet zijn, is besloten om de gehele groep kandidaten die in de onderzoeksperiode een VCA-diploma hebben gehaald, uit het register te verwijderen. 

Hoe voorkomen wij fraude?

Voor CertificeringsAdvies Nederland staat betrouwbaarheid ook hoog in het vaandel. Dus, hoe voorkomen wij fraude bij de examens die we aanbieden via onze CAN Academy? De manier waarop onze examens worden afgenomen, voldoen aan strikte eisen om fraude te voorkomen. Zo:

  • Hebben wij geen eigen examinator;
  • Brengen wij onze examens alleen onder bij een (door SSVV) erkende organisatie. Deze organisatie krijgt regelmatig (onverwachte) audits door de Examenkamer. Daarnaast voeren zij zelf ook interne audits uit;
  • Is het voor ons als organisatie niet mogelijk om direct contact te hebben met de examinatoren. Dit loopt via het examenbureau;
  • Is het afnemen van het examen gebaseerd op het handboek van de SSVV;
  • Is de examinator een half uur voor afname van het examen aanwezig op locatie om de eisen uit het handboek te waarborgen.

Het examenbureau waarmee wij samenwerken, werkt volgens de volgende eisen:

  • De ruimte mag ten tijde van het examen geen andere functie hebben dan die van examenruimte;
  • Er mogen in de ruimte geen posters, affiches, flip-overbladen etc. hangen die aanwijzingen kunnen geven bij het examen;
  • Er mag alléén een geldig ID-bewijs en de spullen die worden uitgedeeld door de examenleider op tafel liggen;
  • Er is voldoende tussenruimte tussen de computers, waardoor kandidaten niet van elkaars scherm kunnen lezen;
  • Kandidaten worden door de examenruimte heen verspreid op aanwijzen van de examenleider;
  • De examenleider heeft zicht op alle kandidaten en beeldschermen;
  • Jassen, tassen en overige buitenkleding zijn niet toegestaan in de examenruimte;
  • Een kandidaat mag niet bezitten over een mobiele telefoon, smartwatch of andere communicatiemiddelen tijdens het examen;
  • Er is minimaal 1 meter ruimte tussen de cursisten;
  • Mag het VCA Basis examen maximaal 1 uur duren en het VCA VOL examen vijf kwartier.

Waarom is fraude zo kwalijk?

Fraude plegen bij VCA-examens kan ontzettend gevaarlijk zijn. Door het behalen van een VCA-diploma toon je aan over de juiste kennis te beschikken om veilig te kunnen werken. Daarnaast weet je ook hoe je moet handelen bij risico’s en gevaar. De kandidaten die eerder hun diploma (onder toezicht van de Examenkamer) niet haalden, beschikten dus niet over de juiste kennis om dit te kunnen garanderen. Ofwel: zij zijn niet bekwaam om veilig te kunnen werken en te handelen in gevaarlijke situaties. Toen zij het diploma daarna wel behaalden (met hulp van de examinator), werd dus de indruk gewekt dat ze wel over genoeg kennis beschikten om veilig te kunnen werken. In de praktijk brengt dit natuurlijk veel risico’s met zich mee! Martine Suijkerbuijk, Hoofd opsporing bij de Arbeidsinspectie, doet dan ook een dringende oproep aan werkgevers, om te controleren of de diploma’s van werknemers ook daadwerkelijk nog geregistreerd staan. (Bron: wnl.tv)

VCA-diploma behalen?

Wil jij je VCA-diploma behalen? Of een andere training volgen? Dan ben je bij onze CAN Academy aan het juiste adres. Bekijk ons overzicht van trainingen of neem gerust contact met ons op!

Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

Adviesgesprek met de CAN Academy?

Spar vrijblijvend over opleidingen

  • Samen sparren
  • Stel je vragen
  • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields