Voedselveilig werken

Een ISO 22000 certificaat behalen

Het is ontzettende belangrijk dat organisaties die in de voedingsmiddelensector actief zijn, ondanks dat ze niet zelf produceren, zorgdragen voor levensmiddelen en producten die de gezondheid en veiligheid van de consument niet in gevaar brengt. Om voedselveiligheid op de juiste wijze te beheersen, zijn er, logischerwijs, steeds meer regels en richtlijnen waaraan organisaties dienen te voldoen. Een snelgroeiende norm voor voedselveiligheid is ISO 22000. Deze internationaal geaccepteerde norm wordt steeds vaker gevraagd door opdrachtgevers en ook steeds meer gebruikt om processen binnen een organisatie te optimaliseren.

Wil je aan de slag met ISO 22000 voor voedselveiligheid? En/of heb je behoefte aan ondersteuning op weg naar een ISO 22000 certificering? Dan ben je aan het goede adres. Met advies, opleiding én outsourcing zijn wij de partner in certificeren!

Voedselveiligheid controle
Laptop werken bij CertificeringsAdvies Nederland

Meer informatie of offerte aanvragen?

Wil je meer weten over ISO 22000? Neem dan contact met
ons op! Wil je direct aan de slag? Vraag dan een offerte aan!

Met oog voor de praktijk

ISO 22000 certificeren?

In onze aanpak nemen wij niet de norm, maar jouw organisatie als uitgangspunt. Op pragmatische wijze analyseren wij processen en optimaliseren deze conform de ISO 22000 richtlijnen. Met oog voor praktijk en resultaat en altijd in samenwerking met jou en je collega’s. Jullie kennen de organisatie tenslotte het beste en alleen op die manier komen we tot het beste resultaat voor jouw organisatie.

ISO 22000 eisen

Wat is ISO 22000:2018?

ISO 22000 (officieel NEN-EN-ISO 2200:2018 nl) is de internationaal geaccepteerde norm voor voedselveiligheid en geeft richtlijnen over het procesmatig inrichten van voedselveiligheid. Met een ISO 22000 certificaat toon je aan dat je aan de eisen en wensen van je relevante stakeholders en aan de geldende wet- en regelgeving voldoet.

In 2018 is de nieuwe ISO 22000 norm uitgekomen, vandaar de benaming ISO 22000:2018.  Onze adviseurs maken bij een ISO 22000 traject gebruik van relevante inzichten uit deze norm. De ISO 22000 norm gaat, net als alle andere normen van de nieuwe generatie, uit van jouw organisatie en kijkt naar de context waarin je als organisatie functioneert. Op basis van die context leg je zaken vervolgens vast in een managementsysteem.

Ons ISO 22000 managementsysteem

Het ISO 22000 managementsysteem wordt ook wel een voedselveiligheidssysteem genoemd. Ons uitgangspunt bij het behalen van een ISO 22000 certificering is jouw organisatie. Dit zie je terug in onze werkwijze en in ons managementsysteem. Het managementsysteem is namelijk niet gebaseerd op een ISO norm of de High Level Structure (HLS), maar op een bedrijfskundige indeling van processen binnen je organisatie.

Impressie van ons managementsysteem?

Benieuwd naar ons managementsysteem: Download dan vrijblijvend een impressie van ons managementsysteem.

Op deze wijze biedt het een praktische en overzichtelijke structuur om relevante zaken vast te leggen die voor jouw organisatie belangrijk zijn. Dit kan een ISO norm zijn, maar ook andere certificaten (zoals bijvoorbeeld ISO 9001) en interne afspraken. Het managementsysteem wordt gebouwd zoals jij dat wilt en in de systemen/software waarmee jij binnen je organisatie prettig werkt (bijvoorbeeld MS Word, MS Teams, AFAS, Sharepoint etc.). Een managementsysteem is immers bedoeld om mee te werken. Op die manier is het systeem niet leidend, maar ondersteunend aan je organisatie en bedrijfsdoelen. Zo biedt het jouw organisatie echt toegevoegde waarde!

Managementsysteem voedselveiligheid

De voordelen van ISO 22000

Wanneer je een ISO 22000 certificering behaalt, dan geeft dat je de zekerheid dat je voldoet aan voedselveiligheid. Naast dat gegeven, zijn er nog een aantal andere voordelen die een ISO 22000 certificering met zich meebrengt. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Het certificaat heeft commerciële waarde;
  • Je voldoet aan geldende wet- en regelgeving;
  • Je toont aan een professionele organisatie te zijn;
  • Je onderscheidt je van je concurrenten;
  • Vanuit de context en doelstellingen van je organisatie kun je inspelen op interne en externe risico’s en kansen;
  • Je blijft je organisatie continu verbeteren.

Eisen voor ISO 22000 certificering

Wat betekent ISO 22000 nu voor je organisatie? Wat moet je in de praktijk allemaal gaan inregelen? Hieronder een beknopte opsomming van een aantal zaken waar je aan moet denken:

  • Je gaat aan de slag met het uitvoeren van een contextanalyse;
  • Je gaat een managementsysteem voor voedselveiligheid opzetten en borgt hierin allerlei procedures;
  • Je dient een basisvoorwaardenprogramma (prerequisite program) op te stellen aan de hand van stroomschema’s en een gevarenanalyse (HACCP);
  • Er dient aantoonbare managementbetrokkenheid te zijn;
  • Je dient een voedselveiligheidsteamleider aan te wijzen, welke deel uitmaakt van je managementteam en voedselveiligheidsteam.

Integratie van voedselveiligheid in je hele organisatie conform ISO 22000 vraagt om behoorlijke commitment. Zowel van het top- en middenmanagement als van operationele medewerkers. Hoe groter de risico’s, hoe ingrijpender de maatregelen. Om het commitment van de organisatie vast te houden, werken onze specialisten altijd samen met medewerkers. Zo worden de vakkennis van de medewerkers en de deskundigheid van de consultant gecombineerd. Samenwerking levert immers het beste resultaat op voor de organisatie.

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!