
Een IFS certificaat behalen?
De IFS norm is oorspronkelijk ontwikkeld in 2003 in Duitsland en later hebben Franse en Italiaanse handel- en retailorganisaties zich daarbij aangesloten. De norm stelt eisen aan organisaties die levensmiddelen produceren met als doel het borgen van kwaliteit en veiligheid van de voedselketen. De IFS norm is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldwijd geaccepteerde, GFSI erkende, voedselveiligheidsstandaard met verregaande voedselveiligheidseisen.
Ben je voornemens om een IFS norm te gaan implementeren en ben je op zoek naar ondersteuning op weg naar een IFS certificering? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!
IFS certificeren? Passend advies met oog voor praktijk en resultaat!
Bij CertificeringsAdvies Nederland hanteren we altijd een aanpak waarbij we jouw organisatie als uitgangspunt nemen. De norm is daaraan ondergeschikt en is ‘slechts’ een middel op weg naar het doel. Tijdens implementatie van de norm gaan we pragmatisch aan de slag middels analyse en optimalisatie van processen. Dat doen we altijd in samenwerking met jou en je collega’s: jullie kennen je eigen organisatie tenslotte het beste. Op die manier komen we samen tot een succesvol resultaat.
Voor wie is een IFS certificering van toepassing?
IFS is relevant voor met name toeleveranciers van retailers in de voedingsmiddelenindustrie en heeft veelal betrekking op organisaties die zich bezighouden met:
- Voedselproductie;
- Voedselverwerking;
- Voedselbewerking;
- Verpakking van niet-voorverpakte levensmiddelen.
De bekendste norm binnen de IFS varianten is de IFS Food norm, welke inmiddels op versie 7 zit. Er zijn echter ook nog enkele andere normvarianten. De belangrijkste hiervan zijn:
- IFS Broker: voor bedrijven die producten in opslag hebben;
- IFS Logistiek: voor bedrijven die alleen transportactiviteiten doen.
De IFS eisen
De IFS norm bestaat uit een soort ‘checklist’ met 10 knock-out criteria daarop waar je als organisatie aan moet voldoen om een IFS certificaat te behalen. De IFS norm is daarbij, evenals andere voedselveiligheidsstandaarden, gebaseerd op de HACCP-structuur en een basisvoorwaardenprogramma. Grofweg stelt IFS de volgende eisen aan organisaties:
- Verantwoordelijkheid van het hoger management
- Kwaliteit en voedselveiligheid managementsysteem
- Management van middelen en personeel
- Planning en productieproces
- Metingen, analyse, verbeteringen
- Food defense
- Food fraude
- Verwijzingen naar de huidige IFS Food Doctrine
Wanneer je als organisatie de IFS norm hebt geïmplementeerd kun je jezelf laten toetsen middels een audit. Dit is een audit die bestaat uit één gedeelte en niet zoals bij verschillende ISO normen uit twee fasen. Het resultaat van de audit is simpelweg: je hebt de certificering behaald of niet. Er is geen tussenweg mogelijk. Als je niet voldoet aan de knock-out criteria, dan dien je opnieuw geaudit te worden.
Je ontvangt een certificaat voor de periode van 3 jaar, maar je wordt jaarlijks getoetst door middel van een audit door een Certificerende Instantie. Deze audits kunnen naar wens aangekondigd of onaangekondigd zijn. Wij kunnen je ondersteunen bij het vinden van de juiste Certificerende Instantie (CI).
De voordelen van een IFS certificaat
Wanneer je als organisatie de wereldwijd, GFSI, erkende IFS (Food) norm, of een andere variant van IFS, implementeert en je behaalt vervolgens een certificering, dan heeft dat een aantal voordelen voor je organisatie:
- Het certificaat heeft commerciële waarde. Het garandeert betere reputatie en merktrouw;
- Je voldoet aan de eisen van veel retailers (en opdrachtgevers);
- Aantoonbare borging van voedselveiligheid richting klanten;
- Continu verbetermanagement;
- Verminderde risico’s en verhoogd bewustzijn van voedselveiligheid;
- Optimalisatie van het bedrijfsresultaat (o.a. afname van de kosten vanwege afname kans op recalls ed.). De norm dwingt namelijk af dat er wordt gewerkt met werkinstructies. Bovendien worden er inspecties uitgevoerd, waardoor foutgevoeligheid afneemt en er minder recalls zijn.
- Het is doorgaans een voorwaarde om te kunnen werken met Duitse, Franse en Italiaanse supermarkten waaraan je met het certificaat voldoet.
Wanneer je met een IFS certificering aan de slag wilt, omdat dit bijvoorbeeld geeist wordt vanuit een opdrachtgever, bedenk dan allereerst goed of IFS het certificaat is dat het best passend is bij jouw organisatie, zowel voor de huidige situatie alsmede voor de toekomst. Daarnaast is het verstandig om (te laten) checken of je over de juiste IFS norm beschikt en je hier als organisatie voor kunt certificeren. Het is immers zonde wanneer je start met implementatie en later tot de conclusie komt dat het voor niets is geweest. Mocht je hulp nodig hebben bij de inventarisatie, neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien je graag van passend advies en helpen je op weg.
Onze visie
Wij zijn geen standaard adviesbureau. Bij ons geen wollige vaktermen die je nauwelijks iets zeggen. Geen dikke adviesrapporten, maar pragmatische oplossing met focus op directe winst. Randzaken laten we voor wat ze zijn. Met het doel helder voor ogen werken we naar het beste resultaat voor jou, onze opdrachtgever. Betrouwbaar, ondernemend en eenvoudig: we maken het niet moeilijker dan het is.
In onze aanpak nemen wij jouw organisatie als uitgangspunt en niet de norm. Het gaat om de achterliggende gedachte van de norm. Voor IFS tillen we de interne organisatie naar een hoger niveau en maken we je bewust van de context van jouw organisatie om van daaruit te voldoen aan klanteisen- en wensen. Een succesvolle certificering is het resultaat.
Onze organisatie
Bij CertificeringsAdvies Nederland houden we van focus. Daarom werken we met een aantal branches waarin wij op de hoogte zijn van de diverse ontwikkelingen uit ons vakgebied. Zo denken we proactief met je mee en adviseren we de beste oplossing. Voor voedselveiligheid en IFS ondersteunen we bij certificering door advies, opleiding en outsourcingsdiensten.
Onze begeleidingsvormen
Om aan te sluiten bij de wensen van onze klanten, bestaat onze begeleiding met betrekking tot adviesdiensten grofweg uit twee verschillende vormen:
Adviseren en coachen:
Binnen deze begeleidingsvorm begeleiden wij op hoofdlijnen. Jouw organisatie voert zelf uitvoerende zaken door, onze adviseur heeft voornamelijk een coachende rol. Eventueel ook mogelijk in combinatie met cursussen en trainingen voor jouw personeel.
Adviseren en uitvoeren:
Binnen deze begeleidingsvorm schrijven wij het managementsysteem op maat en implementeren dat in de organisatie. Bijvoorbeeld met workshops. Jouw organisatie heeft voornamelijk een informerende rol.
Een hybride variant is uiteraard ook mogelijk. We stemmen onze begeleiding af op jouw wensen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.
Laatste blogs
Adviseurs aan het woord: Tineke over de risicoanalyse voedselveiligheid
De risicoanalyse voedselveiligheid: je kunt er genoeg informatie over vinden, maar hoe gaat zoiets nu in de praktijk? Daarover vertelt Tineke je alles!
Waarom een training voedselveiligheid volgen?
Opleiding van medewerkers is belangrijk voor het succes van je organisatie. In dit artikel lees je de voordelen van een training voedselveiligheid!