Veiligheidsbewustzijn

Veiligheidsbewustzijn2021-06-22T16:37:18+02:00
Veilig werken


Til het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie naar een hoger niveau!

Wil jij het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie naar een hoger niveau tillen? Dan ben je bij CertificeringsAdvies Nederland aan het juiste adres:

  • Wij nemen jouw organisatie als uitgangspunt
  • Wij bieden een veiligheidstraject op maat
  • Een praktische aanpak met focus op directe winst
  • Zowel advies, opleidingen als trainingen mogelijk

Veiligheid op de werkvloer en veiligheidsbewustzijn onder medewerkers gaan hand in hand. Gezond en veilig werken is namelijk onlosmakelijk verbonden met het denken en handelen van medewerkers. Des te beter zij handelen met het oog op veiligheid, des te minder bedrijfsongevallen er plaatsvinden. Maar hoe zorg je ervoor dat veiligheid zowel bewust als onbewust centraal komt te staan binnen jouw organisatie?

Een veiligheidstraject op maat voor jouw organisatie?

Wil jij het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie verbeteren? Informeer dan gerust naar de mogelijkheden. Onze veiligheidsadviseurs helpen je graag met advies op maat.

NEEM CONTACT OP

veiligheidscultuur-verbeteren-veiligheidsbewustzijn-training

Veiligheidstraject op maat: Kies de methode die bij jouw organisatie past

Om veilig werken binnen jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen is het zaak dat medewerkers zich bewust zijn van de mogelijke risico’s die een bepaalde actie met zich mee kan brengen en dat zij weten hoe ze alert en bewust moeten reageren op een situatie. Klinkt logisch, maar je kunt als bedrijf je veiligheidsmiddelen en -processen nog zo goed op orde hebben; ze hebben weinig functie als er onder medewerkers geen draagvlak en bewustzijn is voor veiligheid.

Veiligheidsbewustzijn, of safety awareness, kun je op allerlei manieren verbeteren. Wat daarbij voor de ene organisatie werkt, hoeft voor de ander natuurlijk niet te werken. De methode die je kiest om veiligheidsbewustzijn te verhogen binnen je organisatie moet passen bij je bedrijf, je cultuur en je medewerkers. Alleen dan ben je in staat om een heuse veiligheidscultuur te creëren waarin iedereen bewust en onbewust bezig is met veilig werken.

Hoe pak je dat aan?

  • Begin met een 0-meting: Daarin ga je bekijken hoe het gesteld is met het veiligheidsniveau binnen de organisatie. Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie kan daarvoor vaak een goed startpunt zijn.
  • Bepaal je doelstellingen en wensen: Van daaruit ga je bepalen wat je doelstellingen en verdere wensen zijn op veiligheidsgebied. Vervolgens bepaal je wat daarvoor nodig is.
  • Aan de slag: Dan kun je op een praktische manier aan de slag met bijvoorbeeld het opzetten van een veiligheidsbeleid en de implementatie daarvan.

Veiligheidsbewustzijn verhogen met behulp van een training

Wil jij het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie verbeteren met behulp van een training? Dan ben je bij onze CAN Academy aan het juiste adres. Bekijk onze mogelijkheden!

BEKIJK TRAININGen

uitvoeren-LMRA

70% minder ongevallen door verbeteren van het veiligheidsbewustzijn

Hoe je het ook aanpakt; veiligheidsbewustzijn of safety awareness creëren onder werknemers is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Stapsgewijs moet er draagvlak en bewustzijn voor veiligheid worden gecreëerd onder werknemers. Dat is een heel proces dat eigenlijk nooit klaar is. Je moet keer op keer patronen (blijven) doorbreken die onveilig gedrag in stand houden. Alleen op die manier ontwikkel je een sterke veiligheidscultuur.

Het ontwikkelen van een veiligheidscultuur kost tijd en geld, maar dat betaalt zich dubbel en dwars terug. Denk alleen al eens aan de hoge kosten vanwege o.a. materiële en immateriële schade, ziekteverzuim, schadeclaims en vervanging, die om de hoek komen kijken bij een bedrijfsongeval. Door alleen al het ziekteverzuim met slechts een paar procent te verminderen bespaar je aardig wat geld. Zeker als je een paar honderd medewerkers in dienst hebt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat bedrijven die een veiligheidsprogramma hebben uitgerold het aantal ongevallen met 70% hebben zien teruglopen.

Wat zeggen onze klanten over onze aanpak

“Samen met CertificeringsAdvies Nederland worden er mooie initiatieven opgezet. We zijn ons daarbij bewust van het feit dat je niet van de ene op de andere dag veilig werkt. Het is een heel proces met vele uitdagingen. CertificeringsAdvies Nederland biedt een breed aanbod aan diensten; ze ondersteunen ons met advies, maar ontzorgen ons bijvoorbeeld ook op het gebied van opleidingen en trainingen.”

Veiligheidsbewustzijn programma vanuit de nieuwe VCA-norm

Wanneer je van plan bent om een VCA gecertificeerd bedrijf te worden, dan kom je al snel in aanraking met het VGM-bewustzijn en VGM-gedrag programma dat is opgenomen in de nieuwe VCA 2017/6.0 norm. Dit is één van de lastigste aspecten om goed beheersbaar te stellen, VCA logomaar wel een eis vanuit de VCA norm. Je kunt immers veiligheidsplannen en protocollen opstellen, maar het draait om het bewustzijn en het gedrag van je medewerkers. Dat bepaalt uiteindelijk het veiligheidsniveau binnen je organisatie.

Bij CertificeringsAdvies Nederland hebben we het VGM-bewustzijn en VGM-gedrag programma volledig geïntegreerd in de al reeds bestaande VCA-eisen. Wat dat punt betreft heb je als organisatie dus géén extra werk met procedures en/of documenten, maar zijn er enkel extra aandachtspunten in de reeds bestaande organisatiestructuur. Op die manier werken we toe naar het positief stimuleren van VGM-bewustzijn en VGM-gedrag.

Onze projectaanpak: een veiligheidstraject op maat

Wil je aan de slag met het opzetten en uitrollen van een safety awareness programma binnen jouw organisatie waarmee het veiligheidsbewustzijn onder je personeel wordt verhoogd? Dan ben je bij CertificeringsAdvies Nederland aan het juiste adres. Wij hanteren altijd een praktische werkwijze waarbij we jouw organisatie als uitgangspunt nemen. Aan de hand van jouw wensen, doelen en input verzorgen wij een compleet veiligheidstraject op maat. Hoe gaat dat in zijn werk?

  1. We starten met een 0-meting. Dit doen we tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarbij wordt bepaald wat er allemaal benodigd is. Bij veel organisaties vormt de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) het startpunt. Vanuit de RI&E wordt dan bekeken hoe een organisatie ervoor staat en van daaruit worden concrete actiepunten opgesteld.
  2. Combinatie met doelen en wensen: Vervolgens bekijken we welke doelstellingen je wilt behalen en wat je verdere wensen zijn. Van daaruit wordt een plan van aanpak opgesteld.
  3. Het traject: CertificeringsAdvies Nederland kan je op allerlei manieren ontzorgen gedurende het vervolgtraject. Dat kan in de vorm van advies en coaching, maar ook middels het verzorgen van (persoons)opleidingen, workshops en trainingen. Kortom, we begeleiden je op maat zoals dit het beste bij jouw organisatie past.
  4. De begeleiding en eventuele audit: We begeleiden je op weg naar je gewenste doelstellingen en verzorgen, indien gewenste, ook interne audits voor je organisatie.

Onze visie

Wij zijn geen standaard adviesbureau. Bij ons geen wollige vaktermen die je nauwelijks iets zeggen. Geen dikke adviesrapporten, maar pragmatische oplossingen met focus op directe winst. Randzaken laten we voor wat ze zijn. Met het doel helder voor ogen werken we naar het beste resultaat voor jou, onze opdrachtgever. Betrouwbaar, ondernemend en eenvoudig, we maken het niet moeilijker dan het is.

Bij CertificeringsAdvies Nederland houden we van focus. Daarom werken we met een aantal branches waarin wij op de hoogte zijn van de diverse ontwikkelingen op ons vakgebied. Zo denken we proactief met je mee en adviseren we de beste oplossing. Binnen onze dienstverlening bieden wij een compleet advies- en opleidingsaanbod aan voor jouw branche. Informeer gerust eens naar de mogelijkheden.

Offerte aanvragen algemeen

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl

Laatste blogs over veiligheidsbewustzijn

Ga naar de bovenkant