VCU certificering voor uitzendbureaus

VCU certificering voor uitzendbureaus2020-02-06T16:11:38+01:00
Arbo & veiligheid

Ondersteuning bij een VCU certificering

Het VCU certificaat wordt vaak gevraagd aan uitzendbureaus door opdrachtgevers. Ben je op zoek naar VCU certificering? Dan ben je aan het juiste adres. Met advies én opleiding zijn wij de partner in certificeren. Klik hier voor een overzicht van onze opleidingen, of lees verder op deze pagina voor meer informatie over advies voor het VCU certificaat uitzendbureau.

VCU certificaat behalen met oog voor praktijk en resultaat!

In onze aanpak nemen wij niet de norm, maar de organisatie als uitgangspunt. Op pragmatische wijze analyseren wij processen en optimaliseren deze conform de VCU richtlijnen. Met oog voor praktijk en resultaat en altijd in samenwerking met jou en je collega’s. Jullie kennen de onderneming tenslotte het beste en alleen op die manier komen we tot het beste resultaat voor de organisatie.

Interesse in een adviestraject voor VCU?

Vraag een vrijblijvende offerte op maat aan!

VRAAG OFFERTE AAN

Wat is VCU certificaat uitzendbureau?

VCU (voluit Veiligheid Checklist Uitzendorganisaties) is een norm voor veiligheid voor uitzendkrachten die in Nederland ontwikkeld is. Met een VCU certificaat toon je als uitzendbureau aan dat je de veiligheid van je uitzendkrachten serieus neemt. In principe is deze norm bedoeld voor uitzendbureaus die personeel uitzenden naar VCA gecertificeerde bedrijven.

Het VG Beheersysteem

Om het VCU certificaat uitzendbureau te behalen, zetten we een managementsysteem op. Dat doen we in de vorm van een VCU handboek dat omschrijft hoe je omgaat met veiligheid en gezondheid. De norm noemt dit het VG Beheersysteem. Vroeger werd dit vaak een dik papieren handboek wat in de onderste lade van een bureau belandde. Een digitaal VCU handboek werkt daarom praktischer. Belangrijk is dat de omschreven werkwijze voldoet aan de VCU certificaat uitzendbureau norm, maar overeenkomt met de dagelijkse praktijk. Daarom nemen wij jouw organisatie als uitgangspunt en niet de norm.

NEN 4400

De VCU norm eist dat alleen bonafide uitzendbureaus kunnen certificeren. Dat betekent: alleen uitzendbureaus die hun financiële administratie op orde hebben. Dat kun je aantoonbaar maken door het NEN 4400 certificaat te behalen. Natuurlijk kunnen we je daarbij ook helpen.

De voordelen van VCU

Natuurlijk wil je ook graag weten wat het voordeel is van het VCU certificaat. Veel ondernemers hebben vooral een commerciële reden. Het certificaat wordt dan gevraagd door een opdrachtgever. Het eigenlijke doel van de norm is natuurlijk om veiligheid te borgen. De voordelen van de Veiligheid Checklist Uitzendbureau, ofwel VCU checklist, zijn:

 • De commerciële waarde van het certificaat.
 • Je voldoet voor een gedeelte aan de geldende wet- en regelgeving.
 • Verlaging van de (verzuim)kosten.
 • Je laat zien dat je een professionele organisatie bent.

Eisen voor VCU certificering

Ook belangrijk: wat betekent VCU certificering voor je onderneming en wat moet je in de praktijk gaan doen? Dat heeft alles te maken met het doel van de norm: het vergroten van het bewustzijn op het gebied van veiligheid en gezondheid. Als uitzendbureau moet je dat laten zien in het werving- en selectieproces. Bijvoorbeeld door:

 • Het aanstellen van een V&G-coördinator.
 • Het analyseren van risico’s bij een vacature. Bijvoorbeeld door een RI&E op te vragen.
 • Het uitvoeren van werkplekinspecties- en evaluaties.

In andere hoofdstukken komen eisen als het opstellen van veiligheidsdoelstellingen, het uitvoeren van een directiebeoordeling en een interne audit naar voren.

Alles weten over VCU? [Download]

Wil je alles weten over een VCU certificering? Download dan geheel vrijblijvend de ‘VCU snel op weg gids’ via deze website. Daarin vertellen we je alles over wat er bij een VCU certificering komt kijken.

DOWNLOAD DE GIDS

RIE maken checklist (infogids)

Onze projectaanpak

Voordat je organisatie het VCU certificaat ontvangt, gaat er nogal wat aan vooraf. De volgende stappen worden doorlopen:

 1. 0-meting: dit doen we tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Vaak is een uur al voldoende om een beeld te krijgen van de huidige situatie.
 2. Bespreken van de norm: in een aantal afspraken bespreken we de VCU norm en de praktische toepassing voor jouw bedrijf.
 3. VCU handboek opzetten en gebruiken: we zetten een handboek op in je eigen huisstijl en schrijven dat op maat voor jouw bedrijf.
 4. Interne audit: voordat je gaat certificeren voert onze adviseur de verplichte interne audit uit. Dit geldt als een laatste ‘check’ om zeker te weten dat je klaar bent om succesvol de audit te doorlopen.
 5. Certificering: de certificering wordt uitgevoerd door een onafhankelijke erkende certificerende instantie. Natuurlijk mogen wij dat niet doen (dan zouden we niet onafhankelijk zijn), maar we kunnen je wel adviseren over de diverse certificerende instanties.

Onze visie

Wij zijn geen standaard adviesbureau. Bij ons geen wollige vaktermen die je nauwelijks iets zeggen. Geen dikke adviesrapporten, maar pragmatische oplossing met focus op directe winst. Randzaken laten we voor wat ze zijn. Met het doel helder voor ogen werken we naar het beste resultaat voor jou, onze opdrachtgever. Betrouwbaar, ondernemend en eenvoudig: we maken het niet moeilijker dan het is.

In onze aanpak nemen wij jouw organisatie als uitgangspunt en niet de VCU checklist en de norm. Het gaat om de achterliggende gedachte van de norm. Voor VCU helpen we je veilig werken op een praktische manier te integreren in jouw organisatie. Een succesvolle certificering is het resultaat.

Onze begeleidingsvormen

Om aan te sluiten bij de wensen van onze klanten, bestaat onze begeleiding met betrekking tot adviesdiensten grofweg uit twee verschillende vormen:

Adviseren en coachen:
Binnen deze begeleidingsvorm begeleiden wij op hoofdlijnen. Jouw organisatie voert zelf uitvoerende zaken door, onze adviseur heeft voornamelijk een coachende rol. Eventueel ook mogelijk in combinatie met cursussen en trainingen voor jouw personeel.

Adviseren en uitvoeren:
Binnen deze begeleidingsvorm schrijven wij het managementsysteem op maat en implementeren dat in de organisatie. Bijvoorbeeld met workshops. Jouw organisatie heeft voornamelijk een informerende rol.

Een hybride variant is uiteraard ook mogelijk. We stemmen onze begeleiding af op jouw wensen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Offerte aanvragen algemeen

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl

Laatste blogs

 

Ga naar de bovenkant