VCA certificering

VCA certificering2023-08-03T11:41:18+02:00
Arbo & veiligheid

Een VCA bedrijfscertificaat behalen

VCA is niet wettelijk verplicht in Nederland. De meest gehoorde reden om een VCA certificaat te behalen is omdat het steeds vaker wordt geëist door opdrachtgevers. Bijvoorbeeld doordat het als voorwaarde wordt gesteld bij het meedoen aan een aanbesteding of opdracht. Ook al is een VCA certificaat niet verplicht, het is wel degelijk verstandig om een dergelijke certificering te behalen met het oog op de veiligheid en gezondheid van medewerkers. Zeker wanneer jouw organisatie werkzaamheden uitvoert met een verhoogd risico. Een VCA certificaat vormt immers de basis voor een gezonde en veilige werkomgeving en met een VCA certificaat op zak kun je aantoonbaar maken dat het veiligheidsbeleid binnen je organisatie op orde is.

Een VCA certificaat behalen met je bedrijf?

Vraag een vrijblijvende offerte op maat aan!

VRAAG OFFERTE AAN

Wat kost VCA en hoelang duurt VCA behalen?

CAN jas veilig werken helmVaak wordt ons de vraag gesteld wat de VCA bedrijfscertificaat kosten zijn en hoelang het duurt om een VCA certificering te behalen? Helaas kunnen we dat soort vragen niet eenduidig beantwoorden. De kosten en tijdsinvestering hangen namelijk af van jouw specifieke situatie. Denk daarbij aan factoren als:

  • De mate van begeleiding: wil je zaken (deels) uitbesteden of voer je juist veel zaken (intern) zelf uit?
  • De huidige stand van zaken: zijn er al processen, documenten, een RI&E ed. aanwezig of moet alles nog vanaf de basis worden opgebouwd?
  • Het aantal benodigde opleidingen: hoeveel mensen moeten een VCA persoonscertificering gaan behalen? (verplicht onderdeel van VCA)
  • De grootte en complexiteit van je organisatie: hoeveel mensen werken er en over hoeveel locaties gaat het bijvoorbeeld
  • De kosten voor de (verplichte) certificeringsaudit die wordt uitgevoerd door een Certificerende Instantie (CI)

Wil je een indicatie van de kosten en het tijdspad voor VCA implementatie, dan is het verstandig om even contact op te nemen. Onze adviseur kan door het stellen van slechts enkele vragen een indicatie van de prijs en tijdsduur voor het behalen van VCA bepalen.

Diensten rondom VCA

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren en ondersteunt mensen en organisaties in hun ontwikkeling. In onze aanpak nemen wij daarom niet de (bedrijfs)norm, maar jouw organisatie als uitgangspunt. Binnen onze dienstverlening op het gebied van Arbo & Veiligheid en specifiek rondom VCA bieden we een breed scala aan producten en mogelijkheden:


We stemmen onze diensten en begeleiding af op jouw wensen. Wil je aan de slag met VCA of een daaraan gerelateerd product, maar weet je niet goed waar je moet starten? Of wil je juist een sparren over de mogelijkheden? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag op weg!

Onze VCA en veiligheid specialisten

Stijn Sestig

Stijn Sestig
Adviseur

Rob Enzlin

Rob Enzlin
Adviseur

Martijn Jonkers

Martijn Jonkers
Adviseur

Jeffrey Hekelaar

Jeffrey Hekelaar
Salesmanager

Rico van den Beemt

Rico van den Beemt
Salesmanager

Alles lezen over de VCA norm en het VCA handboek? Download dan vrijblijvend onze handige ‘VCA informatiegids’.

DOWNLOAD WHITEPAPER

1. Wat is een VCA bedrijfscertificaat?

Wat is een VCA bedrijfscertificaat precies? Dat proberen we in enkele zinnen uit te leggen. VCA staat voor VGM Checklist Aannemers en is een norm voor veilig en gezond werken die in Nederland ontwikkeld is. De VCA bedrijfscertificering is bedoeld voor organisaties die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de bouw- of technieksector. Aangezien er binnen dit soort sectoren veel verschillende organisaties vallen en er voor iedere tak van sport weer andere eisen worden gesteld, zijn er drie VCA certificatieniveaus ontwikkeld:

  • VCA* (VCA 1 ster): dit certificatieniveau is vooral bedoeld voor kleinere bedrijven (tot 35 mensen) die meestal als onderaannemer werkzaam zijn.
  • VCA** (VCA 2 sterren): dit certificatieniveau is vooral bedoeld voor grotere bedrijven (vanaf 35 mensen) die meestal als hoofdaannemer werkzaam zijn.
  • VCA-P (VCA Petrochemie): dit certificatieniveau is bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemische sector.

In de praktijk zullen de meeste organisaties aan een VCA* of VCA** certificaat voldoende hebben.

2. VCA cursus (persoonscertificering)

Naast een VCA bedrijfscertificering, is er ook een VCA persoonscertificering. Ofwel: een persoonlijk VCA diploma. Wanneer je als organisatie VCA gecertificeerd bent, zijn al je uitvoerende medewerkers verplicht om een VCA diploma te behalen. Dit kan door een VCA cursus te volgen. Ook bij het persoonlijk VCA diploma gelden verschillende niveaus:

  • B-VCA (VCA Basis): dit niveau is bedoeld voor operationele medewerkers, zoals bijvoorbeeld mensen die het metselwerk uitvoeren. Dit examen gaat daarom ook vooral in op de werkzaamheden. Hoe ga je om met geluid? Hoe zet je een hekwerk goed neer?
  • VCA-VOL: dit niveau is bedoeld voor managers en ZZP’ers. Iedereen die leidinggeeft binnen je organisatie moet beschikken over een VCA VOL diploma. Dit examen gaat daarom vooral in op de procedures. Hoe creëer je een juiste veiligheidscultuur? Hoe regel je de veiligheid binnen je organisatie?
  • VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden): dit niveau is bedoeld voor mensen die vanuit een uitzendbureau werkzaam zijn. Iedere intercedent dient kennis te hebben van en rekening te houden met de beheers- en veiligheidsmaatregelen van de opdrachtgever.

Een VCA training volgen? Bekijk het VCA cursusaanbod op onze CAN Academy website.

3. Is VCA een wettelijke verplichting?

Met regelmaat wordt de vraag gesteld: is een VCA bedrijfscertificaat verplicht? Het antwoord daarop is dat de VCA bedrijfscertificering niet wettelijk verplicht is. Het kan daarentegen wel verplicht worden gesteld vanuit andere partijen, zoals opdrachtgevers. Ben je als organisatie VCA-gecertificeerd, dan zijn al je uitvoerende medewerkers wel verplicht om het VCA-diploma te behalen. Dit geldt ook voor uitzendkrachten en stagiaires die binnen de scope van de VCA certificering werkzaam zijn. Voor nieuwe medewerkers, uitzendkrachten of stagiaires geldt de regel dat zij het diploma binnen drie maanden moeten behalen. Een VCA diploma is tien jaar geldig.

Meer lezen over de VCA verplichting? Bekijk het blog: Is VCA verplicht?

MD 22 VCA Norm4. Wat is het VCA register?

Wanneer je als persoon het VCA diploma hebt behaald, dan wordt dat geregistreerd in een VCA register. Op die manier kun je eenvoudig checken of iemand in het bezit is van een VCA diploma of aantonen dat je zelf in bezit bent. Het VCA register is online te vinden bij het SSVV. Hier vul je de achternaam en de geboortedatum van de desbetreffende persoon in en vervolgens zie je of diegene het VCA diploma heeft behaald. Mocht je het diploma kwijt zijn, dan volstaat een kopie van je vermelding in het VCA Centraal Diploma Register ook als bewijs.

Ook interessant: VCA certificaat opvragen: zo vraag je een VCA diploma of een VCA bedrijfscertificaat op!

5. VCA certificaat kosten

Wat gaat een VCA bedrijfscertificering kosten? Een vraag die met regelmaat gesteld wordt. Helaas is die vraag niet eenduidelijk te beantwoorden. Wanneer je voor VCA gaat certificeren, dan moet je rekening houden met verschillende VCA certificaat kosten. Deze kosten zijn per organisatie verschillend, omdat je ook hier te maken hebt met verschillende factoren, zoals:

  • De mate van begeleiding
  • Opleidingswensen
  • De grootte en complexiteit van je organisatie

De kosten voor begeleiding zijn afhankelijk van de intensiteit van begeleiding. Besteed je het traject uit en wil je dat een adviseur je werkzaamheden uit handen neemt? Dan brengt dit meer kosten met zich mee dan wanneer je kiest voor begeleiding op hoofdlijnen waarbij de adviseur een coachende rol inneemt.





Aangezien al je uitvoerende medewerkers moeten beschikken over een persoonlijk VCA diploma, moet je ook rekening houden met de kosten voor een VCA-opleiding. Ook hier zijn de kosten afhankelijk van verschillende factoren. Wat voor VCA-opleiding wordt er gevolgd? En wordt de opleiding via e-learning, klassikaal of Incompany gevolgd?

Let op: wanneer je beschikt over een diploma Middelbaar Veiligheidskunde (MVK) of Hoger Veiligheidskunde (HVK) dan ben je vrijgesteld voor VCA-B en VCA VOL.

Tot slot moet je ook rekening houden met de kosten die een Certificerende Instelling (CI) in rekening brengt voor het uitvoeren van de certificeringsaudit welke verplicht en nodig is om het certificaat te behalen.

Ook interessant om te lezen: Kosten VCA: waar moet ik rekening mee houden?

Wat zeggen onze klanten over onze aanpak

Pim Raaphorst: “We zijn met CertificeringsAdvies Nederland in contact gekomen en dat bleek al snel de juiste keuze. We gingen meteen praktijkgericht aan de slag met goed uitziende templates die geheel zijn aangepast op onze organisatie. De begeleiding is doelgericht, zonder poespas, daar houd ik van. Nu we VCA** gecertificeerd zijn gaan we nog serieuzer om met veiligheidszaken binnen onze organisatie.”

De hele ervaring lezen? Bekijk de Solarclarity klantcase.

6. Hoelang duurt een VCA bedrijfscertificaat behalen?

Hierop is geen concreet antwoord te geven. De tijd die je aan een VCA certificering kwijt bent is namelijk afhankelijk van verschillende factoren:

  • Beschikbare tijd binnen je organisatie
  • De huidige stand van zaken
  • De aanwezigheid van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E)
  • De grootte en complexiteit van je organisatie

Daarnaast is dit ook afhankelijk van de manier waarop je de implementatie gaat doen. Ga je dit zelf doen, of besteed je het (deels) uit? De VCA norm eist daarnaast een minimale bewijsperiode van drie maanden die nodig is om aan te tonen dat je conform het VCA systeem werkt.

Bekijk ook het artikel: Hoelang duurt VCA behalen?

7. Waarom een VCA bedrijfscertificering behalen?

Ben ik verplicht om te werken met aannemers VCA 1 ster als ik VCA 2 ster heb?Uit onze eigen ervaring blijkt dat de meeste organisaties aan de slag gaan met de VCA certificering omdat ze de vraag krijgen vanuit de markt. Denk bijvoorbeeld aan een opdrachtgever of gemeente die het als eis stelt. Een andere veelvoorkomende aanleiding is omdat de wetgeving is gewijzigd. Zo eist de Arbowet bijvoorbeeld aandacht voor veilig werken. Een VCA certificaat is een middel om aantoonbaar te maken dat je hiermee bezig bent.

Ongeacht de aanleiding, veel organisaties zitten niet te wachten op ‘rompslomp’ en willen zich voornamelijk bezighouden met hun kernactiviteiten. Niet met het beschrijven van processen. Daarom gaan veel organisaties op zoek naar ondersteuning voor het implementeren van de VCA norm.

Bekijk ook: VCA halen: hoe, wat en waarom?

De voordelen van VCA

Wat zijn de voordelen van VCA? Voor veel organisaties en ondernemers is het commercieel voordeel van belang: het certificaat is verplicht, bijvoorbeeld bij een opdracht of aanbesteding. Voor anderen is het certificaat een middel om de veiligheid en gezondheid te borgen binnen de organisatie. De voordelen van VCA certificeren voor je op een rij gezet:

  • De commerciële waarde van het veiligheidscertificaat. Het wordt gevraagd vanuit de markt.
  • Gecertificeerde bedrijven voldoen voor een gedeelte aan de geldende wet- en regelgeving op Arbo-gebied.
  • Verlaging van de (verzuim)kosten.
  • Aantonen van een professionele organisatie.

Lees ook eens: Wat zijn de eisen van VCA?

Voldoen aan wet- en regelgeving

Wanneer je beschikt over het VCA certificaat toon je aan dat je voldoet aan diverse wettelijke verplichtingen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende verplichtingen vanuit de Arbowet:

  • Het voorlichten en instrueren van je medewerkers
  • Het (laten) keuren van je arbeidsmiddelen
  • Het borgen van een veilige werkomgeving

Hierbij ligt de nadruk voornamelijk op de laatste verplichting: het borgen van een veilige werkomgeving.

Het verhogen van je veiligheidsniveau

Het belangrijkste doel van VCA: het verhogen van je veiligheidsniveau en het creëren van een structuur waarbij continu verbeteren wordt gestimuleerd. Daarmee worden bedrijfsongevallen beduidend verminderd of zelfs voorkomen. De belangrijkste factor hierin is het meekrijgen van de mensen binnen je organisatie. Hun gedrag is een bepalende factor voor je veiligheids(bewustzijns)niveau. Binnen de VCA norm wordt daarom extra aandacht besteed aan gestructureerd omgaan met veiligheid en gezondheid van o.a. werkprocessen en het veiligheidsbewustzijn binnen alle lagen van je organisatie.

8. Het VCA veiligheidsmanagementsysteem en VCA handboek

Wanneer je de VCA norm binnen je organisatie gaat implementeren, dan zet je een VGM beheerssysteem op. Het traject kent vijf globale stappen:

  1. Bepalen van het VCA certificeringsniveau
  2. Bespreken van de VCA norm
  3. Handboek opzetten en gebruiken
  4. Interne audit
  5. Certificeringsaudit

Lees ook het artikel: Stappenplan voor VCA bedrijfscertificering: in 5 stappen naar een certificaat

Om het VCA certificaat te behalen, wordt er doorgaans een, zoals in stap 3 benoemd, VCA handboek opgezet. In een dergelijk VCA handboek wordt omschreven hoe veiligheid binnen de organisatie wordt geborgd. In de VCA norm wordt dit het zogenaamde VGM beheersysteem (of VCA veiligheidsmanagementsysteem) genoemd. VGM staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu.

Wannneer wij, van CertificeringsAdvies Nederland (CAN), aan de slag gaan met het implementeren van VCA, dan zorgen we ervoor dat we de onnodige ballast vermijden door uit te gaan van de huidige werkwijze in je bedrijf en niet van de norm. Het resultaat: geen dikke papieren tijgers, maar een compact, digitaal handboek waarin je ook andere normen kunt verwerken. Wel zo praktisch!

Meer lezen? Ook interessant: Het VCA handboek: handig hulpmiddel bij een VCA certificering

Wat zeggen onze klanten over onze aanpak

Kleijngeld logoHelen Vos: “We hebben gekozen voor ISO 9001 en VCA** om onze kwaliteit en veiligheid te kunnen waarborgen en continu te kunnen verbeteren. We merkten direct dat CertificeringsAdvies een bureau is dat niet de standaardprocedures invult, maar echt kijkt naar de organisatie. Door het meedenken, samenwerken en niet opdringen van een eigen opgesteld systeem wordt de werkwijze van CAN als prettig ervaren. De adviseurs zijn zeer betrokken en hebben de norm echt toepasbaar gemaakt.”

Meer lezen? Bekijk de Kleijngeld klantcase.

Helen Vos, Kleijngeld

9. Welke soorten VCA zijn er?

Binnen de VCA norm bestaan verschillende varianten. Wanneer je het hebt over de VCA bedrijfscertificering dan zijn dat:

  • VCA* (1 ster): Dit certificatieniveau is bedoeld voor kleinere organisaties, tot 35 medewerkers.
  • VCA** (2 sterren): Dit certificatieniveau is bedoeld voor grotere organisaties, vanaf 35 medewerkers.
  • VCA-P: Dit certificatieniveau is bedoeld voor organisaties in de petrochemische sector.

Daarnaast heeft de VCA persoonscertificering ook drie varianten:

  • VCA-Basis: dit diploma is bedoeld voor alle operationele medewerkers binnen een organisatie.
  • VCA-VOL: dit diploma is bedoeld voor medewerkers met een leidinggevende functies en ZZP’ers.
  • VIL-VCU: dit diploma is bedoeld voor medewerkers die werkzaam zijn vanuit een uitzendorganisatie.

VCA training volgen? Bekijk het VCA cursusaanbod op onze CAN Academy website.

10. Waar wordt VCA erkend?

Interne VCA auditVCA is een Nederlandse norm in de arbo- en veiligheidswereld. Echter komt het ook wel eens voor dat buitenlandse opdrachtgevers je vragen om je arboveiligheid aantoonbaar te maken, of misschien heeft je organisatie wel vestigingen in het buitenland. Ieder land heeft zijn ‘eigen versie’ van VCA. De verschillen tussen de normen zijn zeker in Europa niet groot. Dat komt omdat VCA is gebaseerd op de Europese wet- en regelgeving rondom arbo & veiligheid. Buiten Europa zijn de verschillen vaak groter. Laat je daarom goed informeren. Onze eigen VCA norm wordt officieel erkend in de volgende landen:

  • België
  • Dutisland
  • Oostenrijk

Verder zijn onze verplichtingen rondom VGM vergelijkbaar aan die in Frankrijk, Duitsland en Scandinavische landen. Een internationale naam die vaak wordt gebruikt in het kader van VCA is ‘SCC’, dat staat voor Safety Health and Environment Checklist Contractors.

Een VCA certificaat biedt naast een hoger veiligheidsniveau van je organisatie ook een grote commerciële waarde. Het heeft een professionele uitstraling en je laat ermee zien dat je serieus aandacht besteed aan veiligheid & gezondheid en dat je aandacht hebt voor het milieu. Om aan te tonen dat je beschikt over het certificaat, mag je het VCA logo gebruiken op bijvoorbeeld je bedrijfswagens, je website of in je offertes. VCA is daarnaast de bekendste norm in Nederland als het gaat om arbo & veiligheid waardoor het veel herkenning heeft.

Lees ook: Wordt VCA internationaal geaccepteerd?

Een opdrachtgever kan via de VCA-database checken welke organisaties beschikken over het VCA certificaat. Ofwel: het is voor hen een selectiecriterium om te bepalen met welke organisaties ze projecten willen aanpakken. Opdrachtgevers hebben vaak zelf ook belang bij (of in sommige gevallen is het zelfs verplicht) om te werken met VCA-gecertificeerde organisaties. Voor overheidsorganisaties is dit bijvoorbeeld een harde eis.

Wat zeggen onze klanten over onze aanpak

Logo van Beem & Van HaagenMichiel Janssen: “Je merkt dat de eisen rondom het aantonen van veiligheid strenger worden, waardoor nu ook een VCA-certificering veelal een vereiste is geworden bij aanvragen in ons vakgebied. Voor ons was het een logische stap om daarom het VCA** certificaat te behalen. De adviseur van CertificeringsAdvies Nederland zette direct een duidelijke structuur neer, wat ons houvast gaf gedurende het hele VCA-traject. Erg prettig! De hoeveelheid werk die we zelf moesten doen viel mee. Bij vragen konden we altijd aankloppen bij CAN en kregen we ook direct een helder antwoord.”

Het hele verhaal van Michiel lezen? Bekijk de Van Beem & Van Haagen klantcase.

Michiel Janssen, Van Beem & Van Haagen

11. Wat is het verschil tussen VCA en de Veiligheidsladder?

VCA en de Veiligheidsladder zijn allebei normen die gericht zijn op arbo & veiligheid. We zetten de verschillen tussen de normen voor je op rij:

  • VCA richt zich op het uitvoerende werkveld. De Veiligheidsladder richt zich op alle lagen binnen je organisatie.
  • VCA richt zich op het verhogen van het veiligheidsniveau door middel van het verkleinen of wegnemen van risico’s. De Veiligheidsladder richt zich op het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van de mensen binnen je organisatie.
  • VCA is een checklist waar je simpelweg aan voldoet of niet. De Veiligheidsladder heeft verschillende niveaus (treden) waarvoor je kunt certificeren en is hierbij gebaseerd op houding, gedrag en cultuur. Iets wat niet te toetsen valt aan de hand van een checklist.
  • De audit wordt anders uitgevoerd. De VCA-audit wordt uitgevoerd door één deskundige en je documentatie en operatie wordt getoetst. Bij de Veiligheidsladder zijn dit twee deskundigen en de houding, gedrag en cultuur binnen je organisatie wordt getoetst aan de hand van interviews.

Alles hierover lees je in het artikel: Het verschil tussen VCA en de Veiligheidsladder

VCA offerte aanvragen - Snel

Laatste blogs

Ga naar de bovenkant